Keskusta: Kouluihin saatava ilmainen välipala – opetukseen pakollisia maatilavierailuja

Koulujen oma kasvihuone tutustuttaisi ministeri Jari Lepän mukaan oppilaat ruoantuotantoon käytännössä: ”että mistä ruoka tulee, mitä sen eteen pitää tehdä”.

12.12.2018 13:16

Keskusta esittää kouluille lakisääteistä kerran päivässä tarjottavaa terveellistä ja ilmaista välipalaa.

Ruokailulle tulisi puolueen mukaan myös varata kouluissa riittävästi aikaa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) muistuttaa, että välipalan tarjoaminen on jo tälläkin hetkellä arkea monissa kunnissa, mutta välipala tulisi nyt laajentaa lakisääteiseksi koko Suomessa.

Hänen mukaan tällä turvattaisiin lapsille terveellinen ruokailurytmi myös silloin, kun koulumatkat ovat pitkiä ja lapsiperheiden arki kiireistä.

Hän kertoikin Twitterissä huolestuneensa kouluruoan suosion laskusta.

– Maksuton kouluruoka on kansallisaarteemme. Valitettavasti sen suosio on laskussa. Seuraavan hallituksen tulee päivittää perusopetuslakia kouluruokailun osalta: Oppilaat mukaan suunnitteluun, välipala päivittäin, kunnolliset ruokailutauot, raaka-aineet kuntoon, Leppä kirjoittaa.

Perusopetukseen voisi keskustan mukaan myös sisällyttää maatilavierailuja. Koulut toteuttaisivat niitä yhteistyössä paikallisten maatalousyrittäjien kanssa.

Koulujen oma kasvihuone tai viljelyterassi taas tutustuttaisi oppilaat ruoantuotantoon käytännössä.

– Ruokakasvatuksella halutaan tuoda se lähelle ja käytännön piiriin myös lapsille ja nuorille, että mistä se ruoka tulee, mitä sen eteen pitää tehdä, Leppä sanoo.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) on huolissaan kouluruoan suosion laskusta.

”Olemme valmiita siihen, että loppulasku kasvaa”

Varsinaista hintaa välipaloille keskustan ruokaryhmän puheenjohtaja Eerikki Viljanen ei ole valmis antamaan.

– Mutta me olemme valmiita siihen, että loppulasku kasvaa niin perinteisen kouluruoan kuin välipalojen osalta, Viljanen sanoo.

Tällä hetkellä kouluruoan kustannuksissa suurin ongelma on hänen mukaansa hukkaan menevä ruoka.

– Hävikin hallinta vielä paremmaksi ja sitä kautta voidaan yksikköhintoja nostaa ilman että loppulasku kasvaa, hän vakuuttaa.

– Vaikka tässä on muuten oltu pidättyväisiä nostamaan esimerkiksi kuntien kustannuksia, niin tämä asia nähdään tärkeänä. Eivätkä summat tule olemaan niin suuria hyötyyn nähden. Jokainen euro on arvoisensa tähän satsaukseen.

Jokaisen koululaisen tulisi keskustan mukaan myös kyetä nauttimaan suomalaisista raaka-aineista valmistetuista kouluaterioista.

Koulumaito- ja kouluhedelmätuen piirissä olevissa tuotteissa tulee puolueen mukaan suosia kotimaisia sesongin mukaisia tuotteita.

Kaikkiaan julkisissa keittiöissä olisi keskustan mukaan lisättävä mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita sekä edistettävä myös lähiruuan, luomun, antibioottivapaan lihan ja kasvisten kulutusta.

Lepän mukaan kotimaisten raaka-aineiden lisääminen ei pidemmän päälle edes tuottaisi lisäkustannuksia.

– Kun mietitään kuinka iso työllistäjä koko elintarvikeketju on, 340 000 suomalaista saa siitä leipänsä. Kokonaiskustannus ei tule olemaan ainakaan merkittävä, minun mielestäni se ei tule nousemaan ollenkaan.

Keskusta julkaisi tänään keskiviikkona ruokalinjauksensa, joka on osa puolueen eduskuntavaaliohjelma.

Keskustan mukaan kouluruoka kaipaa arvostuksen palauttamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?