Yhdessä vaalipiirissä on käynnissä valtava kilpavarustelu – seuraa nyt näiden ehdokkaiden liikkeitä

Julkaistu:

Ratkeaako eduskuntavaali ja pääministerin paikka Uudenmaan vaalipiirissä?
Uudenmaan vaalipiiri on saamassa ensi keväänä jakoon 36 edustajanpaikkaa. Maan suurimmassa vaalipiirissä ”piilevä äänikynnys” on alle kolme prosenttia. Se tekee siitä himotun saaliin eduskuntavaaleissa.

– Uusimaa on kaikkein suurin vaalipiiri ja aikaisemmissa vaaleissa se on hyvin heijastanut koko maata. Se on kilpavarusteluvaalipiiri, johon melkein kaikki puolueet pistävät ykköskategorian ehdokkaita, sanoo eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Tampereen yliopiston politiikan tutkija Sami Borg ei halua korostaa Uuttamaata liikaa.

– Uusimaa on lähtökohtaisesti suurin vaalipiiri, mutta jos katsotaan osuutta kaikista paikoista, se on roima kuudennes, ei ihan viidennestä, Borg sanoo.

Borgin mukaan Uudenmaan kansanedustajapaikat eivät ole sen arvokkaampia kuin muutkaan.

– Jokaisen vaalipiirin viimeinen paikka on ratkaiseva, jos tulee kova kilpailu. Logiikka menee sillä tavalla, hän sanoo.


Vielä keväällä spekuloitiin, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä voisivat lähteä ehdolle Uudellemaalle. Demarien Antti Rinne on siellä vanhastaan. Silloin Uudellamaalla olisi nähty varsinainen pääministerivaali.

Mutta Orpo valitsi jälleen Varsinais-Suomen ja Sipilä Oulun vaalipiirin.

– Kokoomukselle Varsinais-Suomi on perinteisesti vahva paikka, jonne kannattaa pistää valtiovarainministeri Orpo nostamaan kannatusta. Ja Sipilälle Oulu. Kun on saanut neljä vuotta sitten erinomaisen vaalituloksen, kannattaa miettiä lähteekö tavoittelemaan mahdollista voittoa sen kustannuksella, sanoo Jokisipilä.

Puoluejohtajista on ehdokkaina hyötyä muuallakin kuin Uudellamaalla, jossa riittää muutenkin äänestäjille tuttuja kasvoja. Sami Borgin mukaan tämä voi osin selittää yhä korkeita äänestysprosentteja sekä Uudellamaalla että Helsingissä. Kumpikin vaalipiiri on täynnä kaikille suomalaisille tuttuja kasvoja ehdokkaina.

– Äänestysprosentti on laskenut suhteellisesti vähiten näissä vaalipiireissä ja eniten Itä- ja Pohjois-Suomen reuna-alueilla. Vaikea antaa sille pitävää selitystä, mutta mediassa näkyvimmät poliitikot tulevat Uudeltamaalta ja Helsingistä.


Julkkiksena erityiskiinnostavuutta Uudellemaalle tuo kokoomuksesta eronnut Harry Harkimo. Kokoomuksen ensikertalaisena hän sai viime vaaleissa 11 000 ääntä. Nyt Harkimo on liikkeellä oman Liike Nyt -hankkeensa kanssa.

– Hänellä kuvittelisin olevan paljon henkilöääniä, mutta teknisestihän ne ovat aina puolueen ääniä. Meidän järjestelmässä ei voi äänestää henkilöä ilman että äänestää puoletta ja päinvastoin, Borg sanoo.

Hän on ymmärtänyt ”rivien välistä”, että Liike Nyt olisi tehnyt alueellisia kannatusmittauksia, mutta niitä ei ole julkistettu. Borgin mukaan medioiden aiemmin teettämät vaalipiirikohtaiset ennusteet eivät ole olleet kovin tarkkoja.

Jokisipilä pitää Harkimon läpimenoa Uudellamaalla todennäköisenä, mutta:

– Yksi nimi ei riitä, pitäisi olla muitakin.

Seuraa ainakin näitä Uudellamaalla

Hjallis ja kokoomus

Harkimolla on henkilökohtaista suosiota, mutta Liike Nytin sisältö on epäselvä. Mahdollisuuden tehdä kokoomukselle kiusaa kuitenkin siellä tarjoaa puolueen ehdokasasettelusta syntynyt riita, jota puitiin käräjilläkin. Sen seurauksena moni keski-ikäinen kokoomusmies on tyytymätön.


Vuoden 2015 vaaleissa Alexander Stubb toi kokoomukselle 27 000 ääntä, mutta ei nyt ole ehdolla. Näkyviä ehdokkaita ovat kuitenkin esimerkiksi sisäministeri Kai Mykkänen ja kansanedustaja Elina Lepomäki. Ainakin paljon julkisuutta kerää ehdolle asettuva komissaari Jyrkin puoliso Mervi Katainen.


Demarien jyrä

Sdp:n tunnetut kansanedustajat Uudeltamaalta jatkavat kärjessään puheenjohtaja Antti Rinne. Sdp:n tunnettua kaartia ovat myös kansanedustajat Antti Lindtman ja Maarit Feldt-Ranta, Maria Guzenina, sekä puheenjohtajakisassa Rinteen haastanut Timo Harakka. Jos luvattu menestys toteutuu koko maassa, todennäköisesti myös Uudellamaalla.


Näissä vaaleissa demarien tuskin tarvitsee vilkuilla olkansa ylitse perussuomalaisia, kuten viimeksi. Asiat voi mokata vain itse.

Sinisten oljenkorsi

Perussuomalaisista irtaantuneelle hallituspuolue sinisille Uusimaa on paikka, jossa putoaminen kokonaan eduskunnasta ratkaistaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö on kiertänyt viimeiset neljä vuotta vaalipiirinsä maanpuolustushenkiset tapahtumat pelkästä innosta, mikä voi tuoda ääniä. Myös Simon Elo on näkyvä hahmo, jonka mahdollisuudet eivät ole täysin menneet.


Ulkoministeri Timo Soinin salaperäisyys vie kumppaneilta yöunet. Soinin kansansuosio tapasi olla valtava, mutta uskaltaako hän enää testata sitä, kun poliittisen uran loppu vääjäämättä lähestyy vähemmän uljaissa merkeissä kuin oli tarkoitus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt