Kommentti: Pekka Haavisto teki mitä pyydettiin – kuka pelkää vihreitä nyt? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Pekka Haavisto teki mitä pyydettiin – kuka pelkää vihreitä nyt?

Haavisto on suurempi uhka kokoomuksen Petteri Orpolle kuin Sdp:n Antti Rinteelle, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Julkaistu: 7.12.2018 11:42

Vihreiden uusi nousu tuo uutta kierrettä peliin seuraavasta pääministeristä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Vihreiden kannatus nousi Ylen tuoreimmassa mittauksessa peräti 2,6 prosenttiyksikköä. Se oli 13,9 prosenttiyksikköä. Harvoin yksi mies ratkaisee paljon, mutta nyt taisi ratkaista.

Pekka Haavisto on voittamassa nopeasti takaisin sitä kannatusta, joka karkasi Touko Aallon lyhyellä, epäonnisella puheenjohtajakaudella.

Haavisto tuskin alkaa Aallon ja Ville Niinistön tavoin uhoamaan vihreistä pääministeripuolueena. Varovaiselle miehelle se tavoite voi olla liian kaukana.

Haaviston, 60, odotetaan luopuvan pätkäpuheenjohtajuudestaan ensi kesän puoluekokouksessa ja antavan tilaa nuoremmille. Jos vaaleissa menestys on todella suuri, voi mieli muuttua puolueessa ja Haavistokin joutua harkitsemaan uudestaan.

Keneltä pois?

Politiikka on nollasummapeliä. Se, minkä joku saa, on joltakin pois. Kisa suurimman puolueen paikasta kokoomuksen ja Sdp:n kesken on kova. Ylen uudessa mittauksessa Sdp:n kannatus oli 21,5 ja kokoomuksen 19,1 prosenttia. Kumpikin oli menettänyt reilun prosenttiyksikön.

Demareista tietenkin palaa aiemmin Aaltoon pettyneitä äänestäjiä takaisin vihreiden taa. Mutta maltillisesti mittatilauspuvussaan harmaantunut Haavisto houkuttaa myös kokoomuksen liberaalilaidan äänestäjiä. Tunnettuna esimerkkinä nykyhallituksen koulutuspolitiikka ei ole opettajia miellyttänyt.

Haavisto on suurempi uhka kokoomuksen Petteri Orpolle kuin Sdp:n Antti Rinteelle, koska vihreät on ainoa punavihreän opposition puolue, joka voi syödä kokoomuksen kannatusta.

Andersson mietteliäänä, Halla-aho ihmeissään

Vihreiden nousu tuntuu syöneen myös vasemmistoliiton kannatusta, joka oli nyt 8,5 prosenttia. Se ei tietenkään ole yllätys, kun Aallon aikana vihreiden äänestäjiä siirtyi myös vasemmistoliiton taa. Li Anderssonin vaalikamppailu kovenee, sillä poliittisen uskottavuutensa pitääkseen vasemmistoliitto tarvitsee edes pienen vaalivoiton.

Toisaalta Pekka Haaviston kannattaa olla enemmän kiinnostunut mahdollisuudesta voittaa ääniä kokoomukselta kuin vasemmistolta. Siellä on määrissä potentiaalia enemmän. Haavisto pitänee kielen ja politiikan hyvin keskellä. Ja tämä taas helpottaa Anderssonin vasemmistoliiton kykyä pitää varsinaiset punavihreät äänestäjät.

Anderssonille tuo lohtua myös se, että vasemmistoliitto oli vaihteeksi edellä perussuomalaisia, joiden kannatus oli 8,1 prosenttia. Se oli Ylen edellisestä mittauksesta tippunut 1,7 prosenttiyksikköä, mikä on paljon.

Jussi Halla-ahon kaudella perussuomalaiset on keskittynyt yhä enemmän vain maahanmuuttoon. Puolueessa laskeskellaan nyt, että Oulun seksirikosskandaali ja uutiset oudoista bussihyökkäyksistä tuovat varsinkin someen pyörimään palikoita, jotka hyödyttävät puoluetta. Tämä näkynee seuraavissa kannatusmittauksissa.

Viime vuoden syksyllä Turun puukotusten jälkeen perussuomalaisten kannatus nousi joksikin aikaa ja laski taas. Vaaleihin on yhä niin paljon aikaa, että perussuomalaisten olisi syytä löytää olemassa ololleen joku muukin syy kuin maahanmuuton pelko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?