Hallitukselta loppumassa aika kesken – jopa kymmeniä lakiesityksiä jäämässä antamatta eduskunnalle - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallitukselta loppumassa aika kesken – jopa kymmeniä lakiesityksiä jäämässä antamatta eduskunnalle

Eduskunnan täysistuntosali kuvituskuvassa.

Julkaistu: 5.12.2018 18:08, Päivitetty 5.12.2018 18:37

Virallinen eduskunnalle luovutettavien lakiesitysten takaraja oli tänään 5. joulukuuta. Hallituksen esityksistä on kuitenkin vielä antamatta kymmeniä.

Istuvan hallituksen aika on käymässä vähiin, ja jopa parikymmentä hallituksen lakiesitystä jää todennäköisesti antamatta eduskunnalle tällä vaalikaudella, IS:lle arvioidaan.

Virallinen lakiesitysten luovuttamisen takaraja umpeutui tänään keskiviikkona 5. joulukuuta. Eduskunta on luvannut, että siihen mennessä annetut esitykset käsitellään.

Eduskunta onkin pyytänyt hallitusta karsimaan listaltaan kymmeniä kiireettömämpiä esityksiä.

Yleisen arvion mukaan noin parikymmentä näistä putoaakin lopulta pois, ja siirtyy seuraavalle hallituskaudelle, jolloin niiden toteutuminen on kiinni seuraavan hallituksen tahdosta.

Eduskunnan antaman takarajan tarkoituksena on varmistaa, että esitykset ehditään saattaa läpi vielä kuluvan, ensi vuoden huhtikuussa päättyvän hallituskauden aikana.

Eniten eduskuntaa on kuormittanut hallituksen massiivinen sote- ja maakuntapaketti, joka on ruuhkauttanut etenkin pakettia käsitteleviä sosiaali- ja terveysvaliokuntaa ja perustuslakivaliokuntaa.

Juuri näiden valiokuntien leiman vaativien esitysten jatko on hallituksen loppumetreillä vaakalaudalla.

Hallitus erimielinen osasta lakeja

Hallitus ei ole kuitenkaan käynyt vielä virallista neuvottelua siitä, mitkä esitykset lopulta jäävät antamatta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ole myöskään kutsunut hallituksen neuvottelua koolle asiaa ratkomaan.

Neuvotteluilla alkaa kuitenkin olla vähitellen kiire, ja ensi viikko alkaakin olla viimeisiä ajankohtia lopulliselle kokoukselle.

Myös takarajan jälkeen annettuja esityksiä voidaan ottaa käsittelyyn ja niillä on myös mahdollisuus edetä, jos niistä on sovittu eduskunnan kanssa.

Tähän mennessä hallituspuolueiden välille on kuitenkin syntynyt jo erimielisyyksiä muutamista laeista ja niiden kohtalosta.

Yksi niistä on maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) kalastuslaki, jossa on kyse rangaistusmenettelystä joidenkin kalalajikkeiden kalastukseen liittyen.

Kokoomus on tänään jättänyt esityksen käsittelyn pöydälle valtioneuvostossa, sillä sen mukaan esityksestä ei ole käyty asianmukaisia neuvotteluja.

Vehviläinen luopui suurimmasta määrästä lakeja

Seulontaa ovat tähän mennessä tehneet ainakin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk).

Vehviläinen arvioi, että hänelle jää ministereistä määrällisesti eniten antamatta jääneitä esityksiä.

Hän kertoo luopuneensa ainakin muutamista teknisistä laeista, joilla ei ole varsinaista kiirettä. Kaksi esitystä oli tämän lisäksi sellaisia, joita ei pystytty antamaan ennen kuin sote- ja maakuntalakipakettia on hyväksytty.

Saarikko karsi oman ministeriönsä listalta ainakin genomilain ja biopankkilain.

– Niihin ei liittynyt poliittisia jännitteitä, vaan aikataululliset syyt. Molemmilla on perustuslakivaliokunnan liittymäpintoja, koska ollaan tekemisissä ihmisten terveystietojen ja niihin liittyvien säädösten kanssa, Saarikko sanoo.

Hallitus ei aio myöskään antaa tällä kaudella stm:n valmistelemaa lakiesitystä koskien alkoholin etämyyntiä.

Oikeuskanslerin mukaan lainsäädäntöön ei tällä erää tarvita muutoksia, vaan viranomaiset voivat linjata asiaa nykylain pohjalta.

Kokoontumislaki etenemässä eduskuntaan

Oikeusministeriön valmistelema kokoontumislaki annettaneen eduskunnalle ensi viikolla, ja esityksen edistämisestä on sovittu myös eduskunnan kanssa.

Lunastuslain osalta keskustelu on edelleen kesken. Kokoomuksella olisi valmius viedä esitys eteenpäin, mutta vielä on epävarmaa, ovatko muut hallituspuolueet sen kannalla.

Lunastuslain tarkoituksena on ajantasaistaa lunastuslakia, nopeuttaa lunastusasioiden käsittelyä ja varmistaa maanomistajien tasapuolinen kohtelu.

Kokoontumislain uudistuksessa taas olisi tarkoitus pidentää poliisille mielenilmauksesta tehtävää ilmoitusaikaa kuudesta tunnista kolmeen vuorokauteen.

Juttua korjattu 5.12.2018 kello 18.36: Jutusta poistettu lause, jossa kerrottiin, että lakiesityksiä on antamatta lähes 50. Lauseesta saattaa saada väärän kuvan, että lakiesitykset olisi tarkoitus antaa eduskunnalle vielä tällä hallituskaudella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?