Maanpuolustustahto romahti 1980-luvun tasolle – IS seuraa eduskunnan ajankohtaiskeskustelua aiheesta suorana klo 14 - Politiikka - Ilta-Sanomat

Maanpuolustustahto romahti 1980-luvun tasolle – IS seuraa eduskunnan ajankohtaiskeskustelua aiheesta suorana klo 14

Eduskunta keskustelee tänään suomalaisten alhaisimmasta maapuolustustahdosta 30 vuoteen.

5.12.2018 10:33 | Päivitetty 5.12.2018 11:15

Eduskunta keskustelee tänään keskiviikkona klo 14 alkavassa täysistunnossa suomalaisten maanpuolustustahdosta.

ISTV lähettää tunnin kestävän ajankohtaiskeskustelun suorana.

IS kertoi viime viikolla, että suomalaisten maanpuolustustahto ja kannatus nykymuotoiselle asevelvollisuudelle ovat laskeneet erityisesti nuoremmissa ikäluokissa.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) vuosittain julkaistavan kyselyn mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on alimmillaan lähes 30 vuoteen.

Kaksi kolmesta, eli 66 prosenttia vastaajasta oli sitä mieltä, että jos maahan hyökätään, on suomalaisten puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka lopputulos olisi epävarma. Laskua viime vuoteen oli kuusi prosenttiyksikköä.

Edellisen kerran alle 70 prosentin tulos saatiin vuonna 1989, jolloin myöntävän vastauksen antoi 67 prosenttia.

Alle 25-vuotiaiden maanpuolustustahto on romahtanut niukasti alle 49 prosenttiin viime vuoden 66 prosentista. Useampi kuin neljä viidestä ilmoitti kuitenkin olevansa valmis osallistumaan maanpuolustukseen ”kykyjensä ja taitojensa mukaan”, jos Suomeen hyökätään.

Miehiä koskevan yleisen asevelvollisuuden kannalla oli kolme neljästä vastaajasta, kun viime vuonna vastaava luku oli 81 prosenttia. 25-vuotiaista nykyjärjestelmää kannatti kuitenkin vain 56 prosenttia, 21 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Selvä enemmistö vastaajista pitää kuitenkin edelleen nykyistä asevelvollisuutta parhaana vaihtoehtona Suomen puolustusjärjestelmälle, kun valittavina olivat joko ammattiarmeija tai miesten että naisten pakollinen tai vapaaehtoinen asepalvelus.

Vielä vuosi sitten Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ylisti suomalaisia puolalaislehti Gazeta Wyborczallen haastattelussa toteamalla itänaapurista puhuttaessa, että suomalaisten maanpuolustustahto on korkein koko Euroopassa.

– Tutkimusten mukaan 75 prosenttia suomalaisista olisi valmiita puolustamaan maataan. Tällaisia tuloksia ei löydy mistään muusta Euroopan maasta. On hyvä, että tavallisilla ihmisillä on tällainen asenne. He eivät pelkää tavanomaista sotaa, he pelkäävät hybridisotaa. Ihmisiä, jotka ovat valmiita puolustamaan maataan, ei voi kuitenkaan huijata, Niinistö sanoo puolalaislehdelle.

Eduskunnan ajankohtaiskeskustelulle suomalaisten maanpuolustustahdosta on varattu aikaa yksi tunti.

IS lähettää koko keskustelun suorana ISTV:ssä.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) puheenvuoron jälkeen puhemies myöntää kunkin eduskuntaryhmän edustajalle vastauspuheenvuoron ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajalle Ilkka Kanervalle (kok) oman puheenvuoronsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?