Politiikka

SDP ja vihreät haluavat poistaa päivähoito-oikeuden rajoituksen

Julkaistu:

Kokoomus: Valtaosa suomalaisista ei kannata täysiaikaista päivähoitoa, jos vanhempi on kotona.
SDP ja vihreät haluavat poistaa kunnilta mahdollisuuden rajata lasten päivähoito-oikeus 20 tuntiin viikossa. Hallituspuolueet kokoomus ja keskusta sitä vastoin eivät kannata alkavalle hallituskaudelle lainmuutosta, joka oikeuttaisi täysiaikaiseen päivähoitoon myös perheet, joissa vanhempi on kotona.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti päivähoito-oikeuden rajauksista kautensa alkumetreillä. Nykylain mukaan kunnat voivat kuitenkin halutessaan olla rajaamatta päivähoidon tuntimääriä ja tarjota kaikille lapsille subjektiivisen päivähoito-oikeuden täysipäiväisenä.

Jyväskylä päätti juuri, että siellä kaikilla on oikeus täysiaikaiseen päivähoitoon loppukesästä 2019 alkaen.

– Vantaa, Mikkeli, Lahti, Jyväskylä ja monet muut kaupungit ovat näyttäneet suuntaa tässä, sanoo vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vetoaa lasten oikeuteen yhdenvertaiseen kohteluun.

– Se edellyttää, että varhaiskasvatusoikeus on riippumaton vanhempien työ- tai perhetilanteesta.

STT kysyi neljältä isolta puolueelta, mitä ne aikovat tehdä päivähoidolle ensi vaalikaudella.

Perhepolitiikka ei saisi poukkoilla

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja kokoomuksen eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Emmi Venäläinen viittaavat gallupien tuloksiin.

– Kyselyissä huimat 80 prosenttia suomalaisista on ollut sitä mieltä, että täysiaikaista varhaiskasvatusta ei tarvita, kun vanhempi on kotona, Venäläinen korostaa.

Pirkkalaisen mukaan perheet ovat kysyttäessä sanoneet ei poukkoilevalle perhepolitiikalle.

– Valtakunnan tasolla ei ole tarpeen muuttaa ensi vaalikaudella lainsäädäntöä. Kunnilla säilyy harkinnanvapaus.

Pirkkalainen ja Venäläinen muistuttavat kumpikin, että nykytilanne ja laki ovat joustavia.

– Jos joku tarvitsee varhaiskasvatusta enemmän kuin 20 viikkotuntia, sen saa, olipa syynä sitten lapsen erityinen tarve, perheen tilanne tai vanhempien työssäkäynti, Venäläinen sanoo.

– Perheille, jotka esimerkiksi sosiaalisten olosuhteidensa tai lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai edun vuoksi tarvitsevat kokoaikaista päivähoitoa, se pitää ilman muuta pystyä takaamaan, Pirkkalainen täydentää.

Haastajien tavoitteena maksuttomuus

SDP:n Rönnholm kertoo, että puolueen tavoitteena pidemmällä aikavälillä on kaikille maksuton varhaiskasvatus.

– Sitä kohti edetään vaiheittain. Tulevalla vaalikaudella jokaiselle yli kolmevuotiaalle tarjotaan mahdollisuus maksuttomaan osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen, puoluesihteeri lupaa.

Vihreiden Miettisen mukaan päivähoitoon pitää ylipäänsä satsata merkittävästi lisää.

– Esiopetus pitää muuttaa kaksivuotiseksi. Varhaiskasvatuksesta tulee tehdä maksutonta viisivuotiaista alkaen ikäluokka kerrallaan.

Laadukas varhaiskasvatus on Miettisen mukaan parhaita sijoituksia tulevaisuuteen, koska se kaventaa oppimiseroja jo varhaisessa vaiheessa ja ehkäisee syrjäytymistä.

– Jos haluamme nostaa suomalaisen koulutuksen maailman huipulle, on pystyttävä kaventamaan oppimiseroja. Mitä varhaisemmin pystytään tukemaan kaikkia, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on onnistua.

Siksi pitää Miettisen mukaan pienentää ryhmäkokoja sekä palauttaa varhaiskasvatuksen ryhmäkoot ja henkilöstömitoitus Sipilän hallituksen leikkauksia edeltäneelle tasolle.

Keskustan Pirkkalainen tulee päivähoidon rajaamisessa jonkin verran opposition kollegojaan vastaan.

– Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen 40 viikkotuntiin voi olla pitkällä aikavälillä hyvä tavoite.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt