Ministeri Grahn-Laasonen väläyttää rokotepakkoa: ”Rokottamatta jättäminen ei ole yksityisasia”

Julkaistu:

Pakot ja velvoitteet ovat viimesijaisia, mutta onko se raja jo ylitetty? opetusministeri kysyy.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdottaa selvityksen tekemistä siitä, voitaisiinko lapsen rokottaminen asettaa ehdoksi lapsilisän maksamiselle tai muille perhe-etuuksille. Näin pyrittäisiin turvaamaan riittävä rokotekattavuus.

– Rokottamatta jättäminen ei ole yksityisasia. Jos vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiaan, ei synny laumasuojaa, joka estää taudin leviämisen ja tarttumisen vaikkapa pieniin lapsiin, jotka eivät vielä ikänsä puolesta ole ehtineet saada rokotetta, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

Esimerkiksi tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan saanut joillakin alueilla vain 75 prosenttia lapsista, kun riittävä kattavuus olisi 95 prosenttia.

– Juuri kattavan rokotusohjelman ansiosta vaaralliset tartuntataudit ja niihin liittyvät vakavat jälkitaudit on saatu Suomesta häviämään lähes kokonaan. Jos kattavuus alenee, voivat taudit palata, kuten nyt Pohjanmaalla käynnistyneestä tuhkarokkoepidemiasta nähdään.
Suomen kansallinen rokotusohjelmaan valitaan rokotteet, joiden teho ja turvallisuus on selkeästi osoitettu, ministeri sanoo. Ne kustannetaan valtion budjetista niin kuin perhe-etuudetkin.

– On uskallettava keskustella keinoista, miten rokotekattavuuden heikkeneminen estetään. Pienet lapset eivät voi itse päättää omasta terveydestään ja sen suojaamisesta. Vanhemmat ovat siitä vastuussa. Pakot ja velvoitteet ovat viimesijaisia, mutta onko se raja jo ylitetty? ministeri kysyy.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt