Setä Arkadia: Kataisten perhepaluupaketti EU:sta on selvä – Mervi nimitetään eduskuntaan ja Jyrki Sitran pomoksi

Suunnitelmat ovat selvät, kun EU-komissaari Jyrki Katainen laskeutuu Mervi-vaimonsa kanssa Brysselistä takaisin Suomeen, tietää Setä Arkadia alias Timo Haapala politiikan pientareilla pyörivässä pakinassaan.

2.12.2018 9:00 | Päivitetty 2.12.2018 10:17

Väestöliiton tutkimuksen mukaan perheet haluavat hoitaa itse perhevapaajärjestelynsä ilman poliitikkojen päälle liimattua viisastelua. Kansalaisten kannattaa kuitenkin ottaa poliitikoista mallia, sillä omissa perhepoliittisissa järjestelyissään he ovat suunnitellun suuria mestareita.

Otetaanpa nyt esimerkiksi yksi tavallinen kokoomusperhe, Katainen, Mervi ja Jyrki.

Jyrki on muuan EU-komissaari, komission varapuheenjohtaja, kuten tiedetään. Katainenhan otti jalat alleen ja karkasi pääministerin hommista ja kokoomuksen johdosta EU-komissaariksi 2014, siis sille paikalle, jonka Alexander Stubb (kok) luuli alun perin saavansa. Nyt Stubb odottelee uutta vuoroa, sillä Jyrki perheineen palaa kevään ja kesän myötä kotimaahan, kun pariskunta tekee vuoronvaihdon perhepoliittisessa näytelmässä, jonka vuorosanat on jo tähtiin kirjoitettu.

Jyrki Katainen on päättänyt Setä A:n tietojen mukaan oikeasti nimityttää itsensä Sitran johtoon, kun yliasiamies Mikko Kososen kausi päättyy ensi vuoden lopulla. Kataisten perhepakettiin kuuluu myös se, että Mervi-rouva nimitetään kansanedustajaksi huhtikuun vaaleissa Uudenmaan vaalipiiristä. Sillä nyt on Mervin vuoro mennä politiikkaan.

Kataiselle Sitra sopii hyvin, sillä siellä sopii ajatella sinisiä ajatuksia kuin Konsta Pylkkänen konsanaan hyvällä palkalla (pitkälti yli 20 000 €/kk) ja ilman pakollista niin sanotun poliittisen vittuilun kuuntelemista. Jos Sitran yliasiamies esimerkiksi tilaa filosofi Pekka Himaselta kalliin ja joutavanpäiväisen katsauksen maailmanmenosta, sille ei naureskella samalla tavalla kuin jos tilaaja olisi hiukan filosofiaan hurahtanut pääministeri. Ja kävihän ex-pääministeri Esko Ahokin (kesk) vuorollaan (2004–2008) Sitraa soittamassa, eli paikka on pääministeritasolla jo testattu.

Sitrassa kaikista toilailuista ja niiden hinnoista ei tarvitse kertoa julkisuuteen, ja rahaakin on, ellei Antti Rinne (sdp) tulevana pääministerinä ryöstä Sitran taseesta 360 miljoonaa, kuten on uhannut.

Ennen Sitraa rouva Mervi Katainen pitää siis nimittää kansanedustajaksi. Vaalit ovat ikävä, joskin pakollinen hidaste nimityskuviossa, mutta ongelma on teoreettinen: Siilinjärveltä pääkaupunkiseudulle ponkaissut Katainen sai vuoden 2011 vaaleissa Uudeltamaalta 23 962 ääntä. Koska kyseessä ovat porvarilliset perimysäänet, jotka ovat olleet yhden vaalikauden lainassa ties kelläkin, kaikkien uskotaan – anteeksi: tiedetään – ohjautuvan Mervi Kataiselle.

Varmuuden vuoksi kokoomuspiiri ei järjestänyt ehdokkaista edes jäsenäänestystä. Kolme kokoomuksen paikallisyhdistystä jätti kanteen ehdokasasettelusta, mutta käräjäoikeus tuli piiri- ja puoluejohdon linjoille, että juuri nyt jäsendemokratia on turhaa höpsimistä.

Vaalipiirissä seurataan nyt henkeä pidätellen, kumpi kuittaa enemmän kokoomusääniä, Mervi Katainen vai kokoomusjohtoa vastaan pullikoinut Elina Lepomäki. Kokoomuksessa kaikille on selvää, että väliin rouvien taistelussa ei ole syytä mennä.

Jotta ilmassa olisi aidon taistelun fiilistä, Mervi Katainen käy vaalit kuten muutkin ehdokkaat. Avaustilaisuuskin pidettiin espoolaisessa kaljakuppilassa Captain Corvuksessa kolmisen viikkoa sitten. Epäilemättä Mervi Katainen kiertää uusimaalaisia oluttupia vaalien välilläkin.

Mervi Katainen on yksi puoluejohdon ase, jolla kokoomus aikoo kasata Uudeltamaalta sen verran ääniä, että Petteri Orpo (kok) saadaan pääministeriksi. Peikko on Hjallis Harkimo ja Liike Nyt,joka voi viedä sen viimeisen paikan ja pääministeriksi nouseekin Antti Rinne.

Ps 1. Rinteen pääministeriys on toki selvä kuin pläkki, sillä Suomen Kuvalehdessä hän jo listasi,mitä aikoo hallitustunnustelijana kysyä. Vauhtisokeutta? Ei tietenkään! Toimittaja Heikki Vennon vika –mitäs kysyi, selitys kuuluu.

Korjattu otsikkoa ja ingressiä kello 10.17: Jyrki Kataisen vaimon etunimi on Mervi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?