Ministeri Saarikko pyysi virkamiehet pohtimaan rokotepakkoa – ei itse kannata sitä: ”Mikäli tilanne pahenisi, on arvioitava uudelleen” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ministeri Saarikko pyysi virkamiehet pohtimaan rokotepakkoa – ei itse kannata sitä: ”Mikäli tilanne pahenisi, on arvioitava uudelleen”

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) on pyytänyt virkamiehiä pohtimaan rokotepakkoa.

Julkaistu: 30.11.2018 14:00

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) sanoo, että matalan rokotuskattavuuden alueille on kohdennettu erityistä huomiota.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) sanoo IS:lle, että hän on pyytänyt virkamiehiä pohtimaan rokotepakkoa. Samalla hän kuitenkin sanoo, ettei ole ollut valmis kannattamaan sitä.

– Suomalaiselle terveydenhuoltojärjestelmälle ajatus on vieras. Toistaiseksi nykyinen toiminta on ollut riittävää. Mikäli tilanne pahenisi ja rokotekriittisyys merkittävästi kasvaisi, on tietysti arvioitava asiaa uudelleen.

– Virkakuntaa olen pyytänyt arvioimaan, mikä on kriittinen kattavuuden raja sille, milloin olisi alettava miettimään rokotteiden velvoittavuutta, hän sanoo.

Jos rokotteiden kattavuus ei ole tarpeeksi laaja eli jos ”rokotekriittisyys” lisääntyy, altistuneiden määrän kasvu on todennäköisempää. Miten ministeriö aikoo toimia tässä asiassa?

– Asiaa seurataan tarkoin kuntakohtaisesti. Matalan rokotuskattavuuden alueille on kohdennettu erityistä huomiota ja informaatiota ministeriön alaisen THL:n toimesta, Saarikko sanoo.

Miten asia nyt etenee?

– THL on luvannut pitää minua ajan tasalla viikonloppunakin tilanteen kehittymisestä alueella. Viranomaiset niin alueella kuin valtakunnallisesti ovat toimineet tässä erittäin hyvin, siitä heille kiitokset. Jo aiemmin sovitusti olen menossa vierailulle Kokkolaan tulevana maanantaina, ja tuolla vierailulla, muun muassa sairaalassa, asia nousee varmasti esiin.

Rokottaminen tai pikemminkin rokottamattomuus nousi jälleen puheenaiheeksi, kun torstaina kerrottiin, että Pohjanmaalla Luodon kunnassa todettiin tuhkarokkotartunta. Tartunta on esikouluikäisellä lapsella.

– Lasta ei ollut jostain syystä rokotettu, erityisasiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoi aiemmin Ilta-Sanomille.

– Altistuneita on noin 150. Olemme käyneet läpi esikoulun ja päiväkodin lapset. Ne, jotka ovat tarvinneet tehosteet, ovat saaneet jo ne. Lapset, joilla ei ole ollut rokotusta, on annettu vasta-ainesuojat, Pietarsaaren johtavan lääkäri Pia-Maria Sjöström kertoi aiemmin perjantaina Ilta-Sanomille.

Altistuneita on THL:n viimeisimmän tiedon mukaan 150–200.

Saarikko kommentoi tapausta huolestuneena Twitter-tilillään jo torstaina.

– Erittäin vakava asia. Tartunta alueella, jossa erittäin matala rokotekattavuus. Laumasuojalla on väliä. Pienelle potilaalle pikaista paranemista. Muistutus koko sydämestäni: äidit ja isät, rokottakaa lapsenne, hän sanoi.

Viime vuosina rokotekriittisyys on ollut toistuvasti puheenaiheena. Paikoin rokotuskattavuus on jäänyt hälyttävälle tasolle. Osa vanhemmista on pelännyt enemmän rokotteiden aiheuttamia haittavaikutuksia kuin niitä tauteja, joille lapset voivat rokottamattomina altistua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?