Kansanedustajat luopuvat sopeutumiseläkkeestä – Kaikkonen: vanha malli on ollut kohtuuttoman antelias – ”Se loppuu nyt”

Julkaistu:

Kansanedustajien runsaasti kritisoitu sopeutumiseläke ollaan korvaamassa enintään kolme vuotta maksettavalla sopeutumisrahalla.
Sopeutumiseläkkeen lakkauttamisesta ja korvaamisesta sopeutumisrahalla päätettiin viime keväänä.

Nyt kahdeksan eduskuntaryhmää on päässyt sopuun myös sopeutumisrahan määrästä. Vain perussuomalaiset vastustaa eduskuntaryhmistä ainoana yhteistä esitystä.

Eduskuntaryhmät esittävät, että sopeutumisrahaa voi saada yhden vuoden edustajaolon perusteella ja sen määrä on minimissään 2100 euroa kuukaudessa. 15 vuotta kansanedustajana palvellut voisi saada enemmillään 4 000 euroa tehtävästä riippuen.

Nykyisin sopeutumisraha kansanedustajan peruspalkkiolla on 1 800 euroa.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) totesi tänään eduskunnassa, että päätös on tehty hyvässä hengessä.

Hänen mukaansa lait saadaan läpi vielä tällä vaalikaudella, kiireistä huolimatta.

– Kaikki ryhmät ovat halunneet, että tämä asia priorisoidaan muiden asioiden edelle, Risikko totesi.

Risikon mukaan järjestelmästä poistuvat nyt epäkohdat, jotka on koettu epäoikeudenmukaisina.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) iloitsi päätöksestä.

– Laitamme nimen paperiin ja lähetämme sen käsittelyyn ripeää käsittelyä varten.

– Onhan se ollut kohtuuttoman antelias vanha malli, jossa maailman tappiin asti voi saada eläkettä. Se loppuu nyt.


Myös eläkkeen laskutapaa muutetaan siten, että eläkkeen perusteena oleva palkkio vastaa nykyistä tarkemmin edustajauran keskimääräistä palkkatasoa. Sopeutumisrahakausi kerryttää jatkossa eläkettä samalla tavalla kuin työttömyysetuudet.

Tavoitteena onkin nostaa sopeutumisrahan tasoa lähemmäksi normaalin työttömyysturvan tasoa. Myös pääomatulot otetaan rahassa jatkossa huomioon ansio- ja yrittäjätulojen lisäksi.

Sopeutumisraha on jo käytössä vuonna 2011 ja sen jälkeen valituilla uusilla kansanedustajilla, jotka ovat olleet oikeutettuja 1–3 vuoden mittaiseen sopeutumisrahaan edustajavuosista riippuen.

Nyt tehty päätös koskee kuitenkin myös entisiä sopeutumiseläkettä saavia sekä ennen vuotta 2011 valittuja kansanedustajia.

Kolmen vuoden pituista sopeutumisrahaa voisivat myös jatkossa nostaa 15 vuotta, eli neljä vaalikautta eduskunnassa istuneet edustajat. Seitsemän vuotta eduskunnassa istuneet kansanedustajat olisivat vastaavasti oikeutettuja kahden vuoden ja vähintään yhden vuoden istuneet yhden vuoden sopeutumisrahaan.

Sopeutumiseläkkeen nostajat saisivat sopeutumisrahaa vielä kaksi tai kolme vuotta lain voimaantulosta, jonka jälkeen etuus lakkaisi. Nykyään eläkettä on voinut saada aina vanhuuseläkkeelle siirtymiseen saakka. Päätöstä perustellaan kohtuudella, jotta eläkettä vastaanottavat voisivat varautua muutokseen.

Sopeutumisrahan ehtona on se, että sitä pitäisi hakea kuuden kuukauden kuluessa edustajatoimen päättymisestä.

Muutokset on määrä hyväksyä vielä tällä vaalikaudella ja sopeutumiseläkkeet lakkaisivat 1.3.2019 lakien tullessa voimaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt