SAK:n liitot rynnivät isolla nettikampanjalla Sdp:n tueksi vaaleissa: Vapaiden valtakunta -liike kerää myös vaalirahaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

SAK:n liitot rynnivät isolla nettikampanjalla Sdp:n tueksi vaaleissa: Vapaiden valtakunta -liike kerää myös vaalirahaa

SAK:laiset ammattiliitot tehostavat työtään vasemmistopuolueiden, erityisesti Sdp:n vaalimenestyksen eteen. SAK:n liitot ovat perustaneet Vapaiden valtakunta -kampanjan vaaleja ja vaalirahoitusta varten, mutta näyttävä hanke herättää liittojen sisällä myös närää. Kritiikki on erityisen kovaa JHL:n sisällä.

Kampanjalle on avattu nettisivut, joilla näkyy näyttävästi slogan ”Anna ääni vapaudelle”.­

29.11.2018 11:16

Syksyn poliittisia lakkoja johdettiin SAK:n suunnalta Viimeinen niitti –teemalla, mutta nyt SAK:laiset liitot tekevät vasemmistopuolueiden eteen avoimesti työtä liittojen perustamassa Vapaiden valtakunta –kampanjassa.

Kampanjaa on lähtenyt käynnistysvaiheessa tukemaan AKT, JHL, PAM, Sähköliitto ja Teollisuusliitto ja kampanjan nimiluettelo vilisee SAK:laisia ay-johtajia SAK:n puheenjohtajasta Jarkko Elorannasta (sd) pienempiin liittopomoihin ja liittojen rivityöntekijöihin.

Listalla on mm. JHL:n Päivi Niemi-Laine (sdp), PAM:n Ann Selin (sdp), monia muita liittojohtajia ja ay-liikkeen työntekijöitä, joista useimmilla on vahva Sdp-tausta. Myös vasemmistoliiton edustajia on mukana, kuten SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola.

PAMin puheenjohtaja Ann Selin ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n edustajiston kokouksessa 22. marraskuuta.­

– Vapaiden valtakunta on kampanja, joka rakentuu vapaaehtoisten ja tukijoiden innostukselle muuttaa Suomen politiikan suuntaa. Kampanjan käynnistivät nuoret palkansaaja-aktiivit syyskuussa 2018. Tavoitteena on kasvaa kansanliikkeeksi ja aktivoida ihmiset äänestämään eduskuntavaaleissa 2019 omien vapauksiensa puolesta, liikkeen nettisivuilla kerrotaan.

Äänestyslupaus vaatimuksena

Tavoitteena on lupaus äänestää vaaleissa – mitä ilmeisimmin vasemmistopuolueita. Nettisivuille on kirjauduttava. Torstaina aamupäivällä kirjautuneita oli noin 2 800.

– Kun haluat yhteiskunnan, jossa työtaistelut eivät ole uusi normi, tee äänestyslupaus ja äänestä eduskuntavaaleissa ehdokasta, joka tukee Vapaiden valtakuntaa, nettisivujen keskusteluissa todetaan.

– Me annamme eduskuntavaaleissa äänemme ehdokkaille ja puolueille, jotka haluavat seistä rinnallamme puolustamassa vapauttamme. Vapautta järjestäytyä, sopia työehtosopimuksista ja vaikuttaa työelämän lakeihin, liike julistaa.

Yksi kampanjan tavoite on varainkeruu vaalityöhön.

Liikkeen sivuilla toivotaan, että mahdollisimman moni innostuu äänestyslupauksen lisäksi lähtemään aktiiviksi.” Aktiivi” voi pyytää kavereita mukaan tukijoiksi, toimia online-aktiivina, osallistua kampanjan tapahtumiin tai ottaa isompaa roolia ja järjestää itse toimintaa, kampanjan sivuilla kerrotaan.

Liimautuminen Sdp:hen herättää närää JHL:ssa

Ammattiliittojen sisällä kampanja on herättänyt myös närää, sillä osa liittojen palveluksessa olevista työntekijöistä kokee, että heitä painostetaan mukaan demarien vaalityöhön.

– Vapaus valita on mielenkiintoinen nimi kampanjalle, sillä tuntuu, ettei ole vapautta valita osallistuuko siihen vai ei, IS:lle kerrotaan.

Esimerkiksi SAK:laisen JHL:n sisällä tilanne oli tulehtunut jo ennen kampanjan lanseerausta.

Osa JHL:n työntekijöistä on närkästynyt puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen avoimesta esiintymisestä Sdp:n nimissä ja siitä, että liitto on luvannut ennätyspotin rahaa demareiden vaalikampanjaan. IS:lle kerrotaan, että Niemi-Laine on myös palkannut liiton henkilöstöohjelman vastaisesti omia ja Sdp:n tukijoita liiton palkkalistoille.

– Liitto on kohta demareiden puoluetoimisto, joka on vain yhtä henkilöä varten olemassa, IS:lle kerrotaan.

Esimerkkeinä mainitaan Sisä-Suomen aluepäälliköksi nimitetty Tommi Raunela, joka on Sdp:n puoluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja joka jäi varasijalle Porista viime eduskuntavaaleissa. Liiton suunnittelupäälliköksi valittiin puolestaan pitkäaikainen demaripolitrukki Vesa Mauriala. Oulun aluetoimistoa johtaa Sdp:n Oulun piirin puheenjohtaja Tanja Tiainen.

– Samaan aikaan on palkattu myös 9 poliittista järjestötyön tekijää. Näiden työn tuloksia ei näy oikein missään, mutta he tekevätkin myös vaalityötä, liiton sisältä kerrotaan.

Jäsenmaksutulot ovat romahtaneet

Myös liiton osallistumista syksyn poliittiseen lakkoon moititaan, sillä lomaviikolle osunut lakkoilu vei monilta lomarahat.

JHL:n talous on puolestaan haasteellinen, sillä ensi vuoden jäsenmaksutulot laskevat 5 prosenttia ja vuoden 2019 talousarvio on IS:n saaman talousarvioesityksen mukaan 6,6 miljoonaa euroa alijäämäinen.

– Se aika, jolloin jäsenmaksutuloilla rahoitettiin liiton toiminta kokonaisuudessaan, näyttäisi olevan peruuttamattomasti takana, talousarvioesityksessä todetaan.

Alijäämä katetaan muun muassa Kojamon sijoitustuotoilla ja ”vuosien varrella kertyneillä säästöillä”.

– Jäsenistämme vain noin 16 prosenttia on demareita ja omien vaaliemme äänestysaktiivisuus on aivan olematon, liiton sisältä kauhistellaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?