Ben Zyskowiczin ja Ville Niinistön väittely Ylen A-Studiossa yltyi kiivaaksi: ”Tämä on täyttä puppua!”

Ben Zyskowicz (kok) kävi tiistai-illan Ylen A-Studiossa vihreiden perustulomallin kimppuun tarmolla.

28.11.2018 1:46

Vihreiden Ville Niinistö sai tuskin esitettyä, että vihreiden perustulomalli olisi valtiolle kustannuksiltaan neutraali, kun kokoomuksen Ben Zyskowicz jo ensimmäisen kerran keskeytti Niinistön.

– Perustulomalleissa käytännössä, kun ansiot pikku hiljaa nousevat, verotetaan perustulon hyöty pois. Siitä saadaan se kustannusneutraali vaikutus valtiontaloudelle, kuten vihreiden mallissa...

– Ei koskaan saada, Zyskowicz napautti.

– Anna mun puhua välillä, Niinistö puuskahti takaisin.

Jo alun sivalluksista kävi selväksi, että Zyskowiczin ja Niinistön näkemykset sosiaaliturvan uudistamisesta ensi vaalikaudella ovat kaukana toisistaan. Sosiaaliturvan uudistaminen oli Ylen tiistai-illan A-Studion aiheena. Studiossa ei ollut Zyskowiczin ja Niinistön lisäksi muita vieraita.

Aiheesta käytiin illan mittaan jonkin verran keskustelua myös Twitterissä.

  • Katso jutun alusta videolta, miten Kelan perustulokokeilu toimii

Ville Niinistö (vihr).

Ben Zyskowicz.

Niinistön ja Zyskowiczin ilmeet pysyivät vakavina, kun Zyskowicz haastoi tarmokkaasti ennen kaikkea vihreiden perustulomallin hintaa.

– Koskaan se ei ole kustannusneutraali, että se maksaisi vain sen, mitä nykyinen sosiaaliturva. Ja jos tästä on kinaa, viedään se teidän malli eduskunnan tietopalveluun, lasketaan se, Zyskowicz sanoi.

– Me ollaan tehty se jo, itse asiassa useampaan kertaan, Niinistö kuittasi.

– Tämä on täyttä puppua, että tämä vihreiden malli olisi kustannettavissa nykyisen sosiaaliturvan piirissä, Zyskowicz jatkoi hieman myöhemmin.

Zyskowicz huomautti, että opiskelijat saisivat vihreiden perustulomallissa 560 euroa kuussa, kun nykyisin he saavat 250 euroa.

– Opiskelijoiden asema paranee kyllä, Niinistö myönsi.

– Äsken sanoit, että se on kustannusneutraali, Zyskowicz sanoi.

Zyskowiczin mielestä työkykyisen ja työikäisen ihmisen on Suomessa tehtävä työtä, jos sitä on sopivan matkan päässä tarjolla. Jos töitä ei ota vastaan, työttömyyskorvausta voisi hänestä leikata. Jäljelle jäisi toimeentuloturva.

Kokoomus kannattaa täysin vastikkeellista sosiaaliturvaa.

– Onko oikein, että työkykyinen, työikäinen ihminen saa päättää, että hänen hyvinvointinsa perustuu hänen naapurinsa työntekoon, Zyskowicz sanoi.

Niinistön mielestä tulevaisuudessa työn luonne muuttuu muun muassa tekoälyn takia. Hänestä ihmisille pitäisi tehdä helpoksi sosiaaliturvan ja esimerkiksi osa-aikatyön tai keikkatyön yhdistäminen niin, että työnteko perustulon päälle olisi aina kannattavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?