Mahdollisten maahanmuuttajien pisteytyksessä on haettu oppia Kanadasta. Maassa on hyviä kokemuksia järjestelmästä, jolla maahan tulijoita pisteytetään esimerkiksi kielitaidon ja ammattiosaamisen mukaan.
Kanada pyrkii aktiivisesti houkuttelemaan maahan osaavaa ja kielitaitoista työvoimaa. Hakijat pisteytetään erityisessä hakuportaalissa.
Kanadan kokemukset ovat innoittaneet sisä- ja työministeriöt ideoimaan järjestelmää, jossa kiinnostuneet maahantulijat ja työvoimaa tarvitsevat työnantajat voisivat löytää toisensa.
– Se olisi tällainen työperäisen maahanmuuton Tinder, sisäministeri Kai Mykkänen (kok) sanoo.
Ajatuksena on, että Suomeen tulosta kiinnostunut ammattilainen voisi ilmoittaa itsensä ja osaamisensa suomalaiseen järjestelmään. Tämän jälkeen viranomaiset voisivat tarkistaa hänen taustansa. Jos hakijalla olisi Suomessa tarvittua osaamista, hänet lisättäisiin hyväksyttyjen hakijoiden pooliin.
Jos suomalainen yritys löytäisi järjestelmästä itselleen sopivan työntekijän, se voisi luottaa siihen, että tarvittavat luvat hoituisivat nopeasti.
Nykyisin työlupaa voi hakea vasta, kun työnantaja on jo löytänyt haluamansa työntekijän. Luvan saaminen kestää useita kuukausia.
Lopputulos olisi siis eräänlainen esikarsittu katalogi henkilöistä, jotka täyttävät tietyt edellytykset, Mykkänen kuvaa. Järjestelmän avulla etenkin pienten yritysten olisi helpompaa löytää työvoimaa EU:n ulkopuolelta.
Pooli ei poistaisi käytöstä nykyisiä mahdollisuuksia hakeutua Suomeen.
– Tässä ei ole kysymys siitä, että estettäisiin hakemasta Suomesta töitä ihan omillaan. Työnantajathan ovat parhaita arvioimaan sitä, millainen hakija heille on tarpeellinen. Tarkoitus olisi tarjota myös uusia tapoja löytää ja rekrytoida ulkomaista työvoimaa.
Järjestelmä on vielä ajatuksen asteella. Pohdittavana on vielä se, olisiko järjestelmälle riittävästi käyttöä Suomen kokoisessa maassa ja olisiko valtio oikea taho sen ylläpitäjäksi.