Setä Arkadia: Iskikö Li Anderssoniin vauhtisokeus? Sanelee jo, mitä saa kysyä ja mitä ei - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Iskikö Li Anderssoniin vauhtisokeus? Sanelee jo, mitä saa kysyä ja mitä ei

Vauhtisokeus on saattanut iskenyt Vasemmistoliiton Li Anderssoniin, epäilee Setä Arkadia alias Timo Haapala poliittisessa pakinassaan. Andersson on alkanut äyskiä vaalitenteissä, mitä sopii kysyä, mitä ei.

Puoluejohtajat kohtasivat EK:n vaalitentissä keskiviikkona.

25.11.2018 9:00

Vasemmistoliiton Li Anderssonia on kehuttu kuin sarjatulella, varsinkin kun vihreät tippuivat Touko Aallon jäljiltä poliittiseen kuoppaan, josta näyttää olevan vaikea nousta edes Pekka Haaviston johdolla.

Kehuminen on höystö, joka näkyy ja tuntuu. Kehumisen kohde ikään kuin kasvaa. Itseriittoisuudella ei ole äkkiä mitään rajaa, olo alkaa tuntua keisarinnamaiselta (vrt. Katariina Suuri 1729–1796). Oma ääni alkaa tuntua käskijän ääneltä, vaikka viiteryhmän poliittinen mitta ei juuri pulpetin päälle yllä.

Sillä tavalla se vaikuttaa ihmiseen, kehuminen.

Tämä paukahti mieleen, kun tuli yhdessä mediayrittäjä, toimittaja Eeva Lehtimäen kanssa vedettyä keskiviikkona Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n vaalitentti, jossa kaikki yhdeksän puheenjohtajaa olivat ensimmäistä kertaa paikalla.

Tentissä kysyimme, ilmoittaako joku puolue jo nyt, ettei lähde Jussi Halla-ahon johtamien Perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen, siis missään tapauksessa. Kysymys on perusteltu, sillä Ruotsia uhkaa pitkittyneiden hallitusneuvotteluiden jälkeen jopa uudet vaalit, koska persujen veljespuolue Ruotsidemokraatit ovat poliittisessa seurustelukiellossa. Kannat linjattiin jo ennen vaaleja. Tilanne on se kuuluisa poliittinen konkelo.

Väärä kysymys! ilmoitti Li Andersson tuohtuneena, kun utelu PS-yhteistyöstä tuli eteen. ”Ei niin vähänkään”, Andersson lisäsi, kun Jussi Halla-aho piti (luonnollisesti) kysymystä omalta kannaltaan outona.

– Minä en näe, että joidenkin puolueiden demonisointi olisi sisältökeskustelua eteenpäin vievä tapa, vaan päinvastoin toistaa sitä asetelmaa (kuten) Ruotsissa, joka sen koukeroisen tilanteen sinne on luonut”, Andersson sanoi. Ohjelma ratkaisee, hän lisäsi.

Halloo? Verkkolehti Uuden Suomen kyselyssä syyskuussa Vasemmistoliitto ja Vihreät sanoivat suoraan, etteivät lähtisi persujen kanssa hallitukseen. Iltalehdessä (IL 17. 8.) Andersson linjasi seuraavasti: – Meidän puolueen sisällä on täysin selvää, että perussuomalaiset on poissuljettu hallituskumppanina.

Vaan nyt ei saa enää asiasta edes kysyä, käskee Vasemmistoliiton Li!

Sinänsä hupaisaa, että kuulijalle jäi vaikutelma, että toisin kuin esimerkiksi Vihreiden Pekka Haavisto, kokoomuksen Petteri Orpo tai Sdp:n Antti Rinne, Vasemmistoliitto olisikin nyt Anderssonin johdolla valmis persujen kanssa samaan hallitukseen, jos ohjelmasta sovitaan. Tosin monen puheenjohtajan suuhun on tullut Ruotsin vaalien jälkeen ikään kuin lonksuvat poliittiset tekohampaat, Rinteenkin linja oli aikaisemmin selkeämpi.

Hallitusneuvotteluista Vasemmistoliitto aikoo järjestää jäsenäänestyksen (jos puolue edes niihin pääsee). Hävittäjähankinnoista Andersson ei uskaltanut sanoa mitään. Julkisuudesta elävä Andersson pystyy onneksi sentään omin voimin määrittelemään edes sen, mitä häneltä saa kysyä, mitä ei. Vaalitentti ei ole kuitenkaan naistenlehtihaastattelu, jos tällainen pinnallinen muistutus sallitaan.

Ja vielä yksi asia: Älkää olko poliitikot huolissanne, kyllä media tietää, että tämä vastakkainasettelu sataa persujen laariin. Mutta itse aloititte – turha ruikuttaa.

Anderssonin puoluesisar Anna Kontula muuten hahmotteli Aamulehdessä, että jatkossa autonomistaja tarvitsee ostoluvan (valtiolta). Neuvostoliitossahan piti olla myös kysymyslupa.Tulipahan mieleen.

Ps 1. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) riensi tentissä Anderssonin tueksi. Ei ihme, sillä Setä A:n tietojen mukaan Sipilän vaalipiirissä Pohjois-Pohjanmaalla jotkut kepuedustajat ovat panneet kulisseissa pystyyn kansanrintamapohjaa jo kovalla tohinalla.

Ps 2. Harry ”Hjallis” Harkimon markkinoima Sipoonrannan alue palaa Sipoon kunnalle ”joutomaana”, kun bisnes ei sitten vetänytkään. Hiljaista on ollu Liike Nytinkin ympärillä, vaikka vaaleihin on alle viisi kuukautta. Joutopuolue?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?