Kommentti: Rinteen, Sipilän ja Niinistönkin vauvakeskustelu on kivikautista - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Rinteen, Sipilän ja Niinistönkin vauvakeskustelu on kivikautista

Juha Sipilän ja Antti Rinteen piinallisen henkilökohtaiselle tasolle ajautunut vauvakeskustelu oli karmeaa katsottavaa, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan uutistuottaja Hanna Vesala.

23.11.2018 16:33

Pääministeri Juha Sipilän, 57, (kesk) ja pääoppositiopuolueen johtajan Antti Rinteen, 56, (sd) letkauttelu henkilökohtaisesta vauvojentekemisestä SAK:n vaalitentissä oli piinallisen alleviivaava esimerkki siitä, mikä horjuvasta huoltosuhteesta käytävässä keskustelussa on Suomessa pielessä.

Puheenjohtajatenteissä osa puheenjohtajista elää edelleen aivan eri aikakautta kuin ne ihmiset, joiden lapsentekohalukkuudesta he keskustelevat. Se aikakausi vaikutti SAK:n tentissä olevan kivikausi. Sipilä halusi ilmeisesti kurmottaa Rinnettä tämän aiemmin naiset takajaloilleen saamista synnytystalkoista ja ehdotti:

– Eikös me Antti kuitenkin voitaisi todeta, että meidän osalta parasta ennen päivämäärä on mennyt ohi jo ja me ollaan hoidettu oma osuutemme, Sipilä heitti.

– Älä tollasia puhu, mulla on nuori vaimo, Rinne huusi päälle.

Voi hyvä luoja. Ensinnäkin, voitaisiinko yhteisesti sopia, ettei Suomessa ole tai tule koskaan olemaan mitään vauvanteko-osuutta, jota jokaisen kunnon kansalaisten pitäisi hoitaa. Lasten hankkiminen tai hankkimatta jättäminen on jokaisen ihmisen täysin oma ja varsin henkilökohtainen ratkaisu.

Siihen valtiolla tai parasta ennen päivämäärän ohittaneilla johtajilla ei ole minkäänlaista saneluoikeutta. Muuten ollaan käänteisellä matkalla kohti Kiinan surullisen kuuluisaa yhden lapsen politiikkaa.

Toiseksi se, että Rinne haluaa alleviivata olevansa naimisissa itseään 11 vuotta nuoremman naisen kanssa, voi tuntua viriililtä mahtisonni -heitolta, mutta on vain äärimmäisen kiusallista setäpuhetta.

Rinteen ja Sipilän pitäisi tietää paremmin, kuinka henkilökohtaisista asioista he heittivät 50-vuotiaiden miesten kesken vähän läppää. Tässä suhteessa varsinkin Sipilä liikkui heikoilla vesillä, mutta Rinteen omakin vastaus oli taustat huomioiden omituinen. Rinne ja hänen puolisonsa Heta Ravolainen-Rinne ovat kertoneet avoimesti lehdissä tahattomasta lapsettomuudestaan ja sen herättämistä tunteista. Rinteellä on lapsia edellisestä avioliitosta.

– Parisuhteemme vaikeinta aikaa on ollut se, kun yritimme naimisiin mentyämme lasta, mutta emme onnistuneet, Ravolainen-Rinne sanoi Me Naisten haastattelussa tänä vuonna.

Eikö Rinteen pitänyt kaiken kukkuraksi olla jonkinmoinen äijäfeministi?

Niinistökin heikoilla vesillä

Oman lusikkansa vauvasoppaan on laittanut myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän pohti vähäisen syntyvyyden syitä Iltalehden isänpäivähaastattelussa laajalti. Pahasti korvaan särähti Niinistön pohdinta siitä, että lastentekoa kartettaisiin, koska halutaan säilyttää oma vapaus matkusteluun. Niinistön mukaan näin ajattelevat ihmiset saattavat menettää jotain suurempaa.

– Matkustelun ja muun vastapainona menettää kyllä poikkeuksellisen läheisyyden, jonka lapsi tuo tullessaan. Menettää läheisyyden, ilon ja onnen lähteen, Niinistö sanoi ja painotti, etteivät oma onnellisuus ja elämäntapa katoa lapsen myötä.

Niinistö on poikkeuksellisen tarkka siitä, ettei hänen pään sisäänsä mennä, kun hänestä kirjoitetaan. Siksi on hämmentävää, että hänellä näyttäisi lausuntojen valossa olevan päänsisäistä tietoa siitä, mitä vaille matkustelua suosivat ihmiset jäävät tai mitä he kaipaavat. Onnea ja iloa voi saada elämäänsä myös esimerkiksi kummilapsista tai sisarusten lapsista.

Tietylle sukupolvelle Suomessa näyttää olevan vaikeaa ymmärtää, että nuoremmalle sukupolvelle hyvä elämä voi merkitä aivan eri asioita kuin heidän omalle sukupolvelleen. Siksi kenenkään ei pitäisi ryhtyä arvottamaan toisten puolesta, saavatko he elämäänsä enemmän äkkilähdöstä Timbuktuun tai Aconcagualle kuin väistämättä elämänikäistä vastuuta ja sitoutumista vaativasta vanhemmuudesta. Jos jälkimmäistä ei halua, on varmasti ihan vastuullista ja epäitsekästäkin olla hankkimatta lapsia.

Onneksi puheenjohtajatenttien valossa osa puolueiden miespuolisista puheenjohtajista on laskeutumassa vauvakysymyksessä jo lähemmäs 2020-lukua. Sampo Terho (sin) on painottanut, että kyse on ihmisten yksityisasiasta, johon valtio voi välillisesti vaikuttaa perhepoliittisilla ratkaisuilla. Kukaan ei Terhon mukaan kuitenkaan ”mieti makuukammarissa” eri perhevapaamallien eroavaisuuksia.

Ei siellä kyllä myöskään mietitä Sari Essayahin (kd) ehdottamaa vauvatonnia.

Puheenjohtajille tuore ja surkealta näyttävä väestöennuste tarjoaa vaalien alla mahtavan mahdollisuuden tarjota ja esitellä omia perhepoliittisia ratkaisujaan. Siitä, miksi vauvoja syntyy Suomeen liian vähän, on tietenkin äärimmäisen tärkeää keskustella. Kyse on siitä, miten keskustellaan. Yritetäänkö kansalaisia istuttaa omissa ideariihissä syntyneisiin vanhojen rakenteiden pohjalle laadittuihin ratkaisuihin vai otetaanko ihmisten erilaiset toiveet elämälle laajemmasta näkökulmasta huomioon.

Ehkä kannattaisi. Suomessa on sinkkutalouksia neljänneksi eniten EU:ssa. Yli 40 prosentissa kotitalouksia asuu vain yksi henkilö. Vain 18,3 prosentissa kotitalouksia asuu pariskunta ja lapsia. Sinkkutilaston kärjessä on Ruotsi, jossa meneillään on ollut vauvabuumi.

Sinkkutalouksista ja niiden ongelmista puheenjohtajapaneeleissa taitetaan peistä harvemmin. Päättäjien päät ovat edelleen asennossa, jossa perhe on kaiken yhteiskunnallisen tekemisen keskiössä.

Villakoiran ytimen on tällä viikolla kiteyttänyt omaan lakoniseen tyyliinsä Jussi Halla-aho (ps). Hän on pitänyt vauvojen vähyyttä luonnollisena kehityskulkuna ja uskonut, että vääristynyt väestöpyramidi kyllä korjaa jossain vaiheessa itse itsensä.

– Syntyvyyden lasku on väistämätön seuraus hyvinvoinnin ja tasa-arvon kehittymisestä. Se on aivan luonnollinen kehitys kaikissa teollistuneissa ja jälkiteollistuneissa maissa.

Petteri Orpo (kok) on painottanut, että vauvoja ei hankita, vaan saadaan. Hän ja Pekka Haavisto (vihr) näkevät muiden tapaan vauvapulassa viitteitä maailman epävarmuudesta, mutta välttävät sanoja, joista syntyisi kuva, että he erityisesti patistelevat suomalaisia lastentekemiseen. Haavisto tosin ampui hivenen yli, kun hän SAK:n vaalitentissä vieritti vauvaongelmaa ilmastonmuutoksen syyksi.

Yleinen argumentti vaalitenteissä on ollut, etteivät suomalaiset hanki lapsia, koska maailma ja työtilanne ovat niin epävarmoja. Varmasti näinkin, mutta ei tarvitse kuin katsoa historiaan, niin on ilmeistä, ettei se ole koskaan estänyt ihmisiä tekemästä lapsia. Maailman mittakaavassa Suomi on myös varsin lapsiystävällinen maa. Tarjolla on vaikkapa sellaiset herkut kuin ilmainen peruskoulu, edukas varhaiskasvatus ja lapsilisät.

Vauvaongelmaa ei siksi ratkaista millään poliittisella hokkuspokkuskeinolla. Mahdollisuuksien kasvettua monien ihmisten mielenkiinto suuntautuu muihin asioihin kuin lastentekemiseen, eikä silloin minkään valtakunnan perhevapaauudistus korjaa tilannetta. Ei, vaikka siihen laitettaisiin kuinka paljon rahaa tai Rinne yhdessä toveri-demarien kanssa keksisi uusia maailmoja syleileviä perhestrategioita.

Järkevää olisi tunnistaa tosiasiat ja käydä keskustelua siltä pohjalta. Jokaisella on oltava oikeus elää juuri omannäköistä elämää.

Puoluejohtajat kohtasivat EK:n vaalietentissä keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?