Rinne kuittasi välittömästi Sipilälle: ”Älä nyt, mulla on nuori vaimo!”

Julkaistu:

Sampo Terho tölväisi vauvakeskustelussa oppositiota. – Välillä on raskasta aamulla raahata huutava lapsi hoitoon, mutta vielä raskaampaa on tulla töihin kuuntelemaan huutavaa oppositiota.
Viimeinen vajaa kymmenen minuuttia SAK:n puolueiden puheenjohtajatenttiä oli nopean sanansäilän riemujuhlaa. Puheenjohtajat pohtivat, miksi suomalaiset eivät tee lapsia. Samaa aihetta käytiin läpi jo torstaina EK:n vaalitentissä.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho painotti, että kyse on suomalaisten yksityisasiasta. Silloin hänestä asiassa on kyse asenteista ja arvoista.

– Yhteiskunta voi vaikuttaa välillisesti arvostamalla. Jonkin verran myös sosiaalipoliittisilla etuuksilla, mutta ne eivät varmaankaan ole ratkaisu. Onko perhevapaa malli 7+6+4, 5+5+5 vai 6+6+6, harva analysoi tällaisia makuukammarissa tai sitten ainakaan tarvitse ihmetellä, jos ei tule lapsia, Terho lohkaisi.

Terhon mukaan lapsiperhearkeen liittyvien pelkotilojen murtaminen on väestökysymyksessä oleellisinta. Hän kuvasi sitä napakalla letkautuksella.

– Tiedän omasta kokemuksesta, että välillä on raskasta aamulla raahata huutava lapsi hoitoon, mutta vielä raskaampaa on tulla töihin kuuntelemaan huutavaa oppositiota, Terho nauratti sekä paneelia että saliyleisöä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) viittasi Antti Rinteen (sd) aiempaan ehdotukseen synnytystalkoista.

– Eikös me Antti voitaisi kuitenkin todeta, että meidän osalta parasta ennen päivämäärä on mennyt ohi jo. Me ollaan jo oma osamme hoidettu, Sipilä sanoi.

Rinne leikkasi välittömästi Sipilän puheenvuoron.

– Älä nyt mulla on nuori vaimo.

Sali reagoi vastaukseen naurulla ja taputuksilla.

Rinteellä on kaksi tytärtä edellisestä avioliitosta Lisäksi hän on kertonut pitävänsä ex-vaimonsa aiemmassa liitossa syntyneitä kahta lasta kuin ominaan.

Rinteen nykyinen puoliso Heta Ravolainen-Rinne on miestään 11 vuotta nuorempi. Pari on aiemmin kertonut avoimesti, ettei heille ole yrityksistä huolimatta siunautunut lapsia. Tahaton lapsettomuus on ollut parille kipeä paikka.

Sipilä ohjasi keskustelun pian turvallisemmille vesille luettelemalla syitä, miksi Suomen väestö ei lisäänny. Lopuksi hän nosti esiin oman perheensä tragedian.

– Omalta osaltani voin sanoa, että jokainen lapsi on lahja. Varsinkin kun sen menettää niin sitä osaa entisestään arvostaa. Kehotan kaikkia nuoria kyllä perheenperustamiseen. Se on parasta, mitä ihmiselle voi tapahtua.

Sipilän viidestä lapsesta nuorin kuoli helmikuussa 2015. Sipilä ja hänen vaimonsa Minna-Maaria ovat kertoneet avoimesti Tuomo-pojan kuoleman aiheuttamasta surusta.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan suomalaiset yksinkertaisesti haluavat vähemmän vauvoja. Hän painotti huolen taloudesta ja työurasta nousevan esiin keskeisenä huolena, kun kysytään, miksi suomalaiset eivät tee lapsia.

Kesken puheenvuoron kuuluvaäänisen Anderssonin mikki alkoi reistailla.

– En ehkä tarvitse niin paljon volyymiä. Pidin vappupuheen, niin ne laski volyymin kesken puheen viime keväänä, Andersson nauratti salia.

Andersson yritti aiemmin kampittaa kokoomuksen Petteri Orpoa paikallisesta sopimisesta.

– Oli jo saavutettu jonkinlainen yhteinen näkemys siitä, millä voidaan ulottaa nämä mahdollisuudet järjestäytymättömään kenttään. Se oli Suomen Yrittäjät, joka kaatoi sen kompromissin. Sen takia, että heille ei kelvannut se, että toinen osapuoli olisi luottamusmies.

– Että työntekijät ihan itse saisivat sopia? Orpo ihmetteli väliin.

Anderssonin tulistuminen ei siitä laantunut.

– Sä saat ihan itse käydä nuo keskustelut Suomen Yrittäjien tilaisuuksissa ja kysyä, miksi tämä ei kelvannut, Andersson iski takaisin.

Salin täyttänyt SAK-väki puhkesi spontaaniin röhönauruun, jonka aikana Orpo pyrki saamaan viestinsä kuuluviin.

– Hyvä Li, kyllä minä uskallan käydä niitä keskusteluja täälläkin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt