Sdp ja kokoomus eivät suostu samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sdp ja kokoomus eivät suostu samaan hallitukseen perus­suomalaisten kanssa

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat olleet EK:n järjestämässä vaalitentissä.

21.11.2018 17:02

Kokoomus ja Sdp eivät halua ensi vaalikaudella samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Puolueiden puheenjohtajilta kysyttiin, kuka heistä ei halua perussuomalaisia hallitukseen. Puheenjohtajat Petteri Orpo (kok) ja Antti Rinne (sd) nostivat kätensä, ja puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin (r) käsi oli hivenen koholla.

Orpon mukaan kokoomus määritteli linjansa jo kesällä 2017, kun perussuomalaiset heitettiin pois hallituksesta Jussi Halla-ahon (ps) noustua puheenjohtajaksi, ja mikään ei ole siitä muuttunut.

– Tehtiin 2017 kesällä se päätös, että perussuomalaisten kanssa ei pystytä jatkamaan hallitusyhteistyötä. En ole nähnyt linjanmuutosta, että voitaisiin rakentaa hallitusyhteistyötä, Orpo totesi.

Rinteen mukaan Sdp:n ja perussuomalaisten arvopohjat eivät kohtaa.

– Minusta on tärkeää, että arvopohja on samanlainen. Kun kuuntelin Alman vaalitentissä Jussi Halla-ahon vastauksia, meidän arvopohjamme ei vastaa toisiaan. Vaikea kuvitella, että istuisimme samassa hallituksessa, Rinne sanoi.

Muut puheenjohtajat eivät tyrmänneet perussuomalaisia hallituskumppanina, mutta pitivät hallitusyhteistyötä epätodennäköisenä.

– En pidä yhteistyötä todennäköisenä. Pidän vaarallisena, jos tässä vaiheessa – viisi kuukautta aikaa vaaleihin – lähdetään blokkaamaan joku pois, puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk) totesi.

Halla-aho itse piti kysymystä omituisena.

– On mielenkiintoista, että puolueet korostavat maahanmuuton olevan vain yksi politiikan sektori. Sanotaan, että se on lillukanvarsi, ja samat puolueet tekevät maahanmuutosta asian, joka estää hallitusyhteistyön. Kyse ei ole siis pienestä asiasta, Halla-aho sanoi.

EK:n vaalitentti oli vaalikamppailun ensimmäisiä puheenjohtajatenttejä. Eduskuntavaalit pidetään huhtikuun 14. päivä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?