Päivi Nerg vääntää IS:lle rautalangasta, mihin soten kaatuminen johtaisi – kauhukuvana jopa vuoden kestävä rumba - Politiikka - Ilta-Sanomat

Päivi Nerg vääntää IS:lle rautalangasta, mihin soten kaatuminen johtaisi – kauhukuvana jopa vuoden kestävä rumba

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg kertoi näkemyksiään siitä, mitä soten kaatuminen tarkoittaisi.

Julkaistu: 17.11.2018 6:00

Soten kaatumisen myötä myös 60 lakia kaatuisi ja valmistelu palautuisi alkuun. – Valmistelukoneisto jouduttaisiin ajamaan kylmänviileästi alas, maakunta- ja sote-uudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg sanoo.

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nergin mukaan hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen johtaisi mittavaan valmistelukoneiston alasajoon. Sote- ja maakuntalait siirtyivät viime viikolla pitkittyneen vatkauksen jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunnasta perustuslakivaliokuntaan.

– Suppilo pienenee koko ajan. Lakipaketin kannalta olennaista on se, saako tämä eduskunta sen isosta salista äänestysten kautta ulos. Viimeinen takaraja on silloin viimeinen istuntopäivä, Nerg sanoo IS:n haastattelussa.

Uudistus kaatuu, jos lait törmäävät vielä kolmannen kerran tällä kaudella valiokunnassa perustuslakiin. Aikaa uudelle korjailulle ei enää ole. Uudistus voi kaatua myös eduskunnan isossa salissa äänestyksessä tai johonkin viime hetken poliittiseen peliin.

Uudistuksen toimeenpanosta vastaava Nerg kertoo oman näkemyksensä siitä, mihin sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen pahimmillaan johtaisi. Mahdollisia vaurioita pyrittäisiin Nergin mukaan kuitenkin minimoimaan kaikin tavoin, jos alasajoon ajauduttaisiin. Se kuuluu virkamiesten velvollisuuksiin ja työkuvaan. Nerg kuvaa tilannetta, jossa sote-uudistus kaatuisi kovaksi jutuksi.

– Ilman valtion budjettiin tehtäviä uusia linjauksia maakuntien valmistelulle ei voida antaa rahaa ja joudumme vetämään hihnat kiinni. Valmistelukoneisto ajetaan kylmänviileästi alas. Ihmiset palaavat kuntiin ja sairaanhoitopiireihin. Määräaikaisten työsuhteet päättyvät keskustelujen jälkeen. Samoin perustettavien yhtiöiden kohtalo on ratkaistava, Nerg kuvaa seurauksia.

 Joudumme vetämään hihnat kiinni.”

Kauhukuvassa alasajo kestäisi jopa vuoden. Samalla arviolta 60 lakiesitystä kaatuisi.

– Olemme arvioineet, että alasajoprojekti kestää kaiken kaikkiaan noin vuoden, minimissään 8–10 kuukautta. Samalla pitäisi sitten ryhtyä ajamaan uutta ylös. Uutta voidaan kyllä ryhtyä pystyttämään, mutta kysymykseni on, mistä löydetään ihmiset, jotka jaksavat taas kerran lähteä siihen, että ”tämä hallitus vie soten läpi”.

Jos sote kaatuu, eduskuntavaalien jälkeen uusi hallitus päättää millaisen uudistuksen se haluaa, ja valmistelu aloitetaan alusta.

– Iso osa ministeriöiden lainvalmistelutyöstä ajautuu ikään kuin nollatilanteeseen.

Aiempi lainvalmistelu jää Nergin mukaan ”fileihin”. Niistä voidaan Nergin mukaan ottaa ”kaikki hyöty irti”, kun uutta lähdetään valmistelemaan.

Itse ongelma ei silti muutu. Nerg painottaa, että uudenkin hallituksen on löydettävä uudistuksen perustaksi itsehallinnollinen alue, ja sille on saatava demokraattisesti valitut päättäjät. Itsehallinnolliselle alueelle on myös oltava rahoitusmalli. Hallitus tulee vielä tällä kaudella aloittamaan selvityksen mahdollisesta verotusmallista.

Oppositio sanoo mielellään, että hallituksen olisi pitänyt valmistella uudistus yli vaalikauden ulottuvassa parlamentaarisessa yhteistyössä. Koska keskusta haluaa vahvat maakunnat, kokoomus valinnanvapauden ja oppositio jotain muuta, siitä ei todennäköisesti olisi tullut mitään.

Nerg muistuttaa, että sotea on yritetty synnyttää aiemmin kahdesti parlamentaarisessa valmistelussa.

– En tiedä, olisiko tästä parlamentaarisesti saatu sopua, vaikka kuinka olisi väännetty.

 En tiedä, olisiko tästä parlamentaarisesti saatu sopua, vaikka kuinka olisi väännetty.”

Keskustan ja kokoomuksen solmimassa sote- ja maakuntauudistuksen liitossa liikuteltavina on 220 000 ihmistä, 400 organisaatiota ja 18,5 miljardia euroa. Nerg toivoo, että uudistus saadaan tällä vaalikaudella maaliin. Hänestä Suomella ei ole aikaa hukattavaksi.

– Keinoista voidaan olla, mitä mieltä tahansa. Mallina tämä ei ole minulle se ainoa, mutta näen huikeita mahdollisuuksia saada sillä parempia palveluja aikaiseksi. Aivan mieletön työ siinä on. Pelkästään 220 000 ihmisen fuusio on kova juttu.

Sote-uudistuksen onnistumisen takaraja on nyt eduskunnan viimeinen istuntopäivä 15. maaliskuuta, koska hallitus osti itselleen kesällä perustuslakivaliokunnan pakkien jälkeen lisäaikaa. Maakuntien aloittamista siirrettiin pääministerin ilmoituksella vuoteen 2021. Vaaleilla valittujen maakuntavaltuustojen on siten aloitettava viimeistään vuodenvaihteessa 2020. Valtuustoilta kuluu noin puolitoista kuukautta järjestäytymiseen vaalien jälkeen.

– Maakuntavaalit voivat siten olla vielä lokakuussa. Lakien pitää olla hyväksyttynä noin puoli vuotta ennen vaaleja.

Päivi Nergin mukaan sotevalmistelun alkuvaiheessa yhteistyötä olisi pitänyt tehdä aivan erilaisella tavalla.

Suurin oppositiopuolue Sdp on sanonut haluavansa ryhtyä purkamaan lakipakettia vaaleissa valtaan päästessään. Nergin mukaan paketin avaaminen on pitkä tie, mutta mahdollista se on.

– Lakipaketti pitää purkaa samalla tavalla kuin se on tehty. Joku laki ajetaan alas ja joku toinen tulee tilalle. Totta kai seuraavalla hallituksella on käsissään mahdollisuus lähteä sille tielle.

Lyhyempi tie on ryhtyä tarkentamaan lainsäädännön sisällä olevia pykäliä, jos lakikokonaisuuden perusta muuten pysyy ennallaan. Nerg muistuttaa, että kaikki puolueet tunnustavat, että uudistuksen perustaksi tarvitaan itsehallinnollinen alue. Istuvan hallituksen mallissa sen virkaa toimittaa 18 monialaista maakuntaa.

Sdp on esittänyt oman mallinsa pohjaksi niin sanottuja sote-kuntia. Ne keskittyisivät vain sote-palvelujen järjestämiseen. Sdp:lle muiden kuin sote-tehtävien siirtäminen maakunnille on ollut myrkkyä, mutta erityisesti sen hampaissa on ollut kokoomukselle kynnyskysymyksenä seisova valinnanvapaus.

Nergin mukaan uudistuksen kivijalkana toimivia monialaisia maakuntia koskevia lakeja on vaikeinta muuttaa. Hallituksen esityksessä maakunnille siirtyy valtion tehtäviä ELY-keskuksista, TE-toimistoista, aluehallintovirastoista.

– Sote-maakuntaan on vaikea palata ilman, että lainsäädäntöpohjaa tosi vahvasti murretaan.

Nerg muistuttaa, että uudistuksessa ollaan rakentamassa 18 monialaisen maakunnan pohjalle. Sen muuttaminen äkkiä on vaikeaa, koska maakuntien monialaisuus on rakennettu lainsäädäntöön.

– Siihen kytkeytyy myös itsenäisen valtion viraston Luovan perustaminen.

Valinnanvapautta ja maakuntien rahoitusta on Nergin mukaan helpompaa lähteä muuttamaan pykälien sisältä. Valinnanvapauden voimaanastumista jouduttiin vaiheistamaan alkukesästä. Sitä lähdetään viemään eteenpäin kaikissa maakunnissa alkavilla 200 miljoonan euron piloteilla. Viimeistään valinnanvapauden piiriin kuuluvat sote-keskukset aloittaisivat 2023.

– Siinä on neljä vuotta eli koko hallituskausi aikaa tehdään töitä sen eteen, miten valinnanvapaus suomalaiseen yhteiskuntaan tulee. Mahdollisuuksia on. Esimerkiksi olen ihan satavarma siitä, että valinnanvapauteen liittyvää lainsäädäntöä tullaan ihan riskiperusteisestikin täsmentämään riippumatta siitä, kuka hallituksessa istuu.

Nergin mukaan ensin pitää kuitenkin katsoa, miten valinnanvapaus lähtee pilottien myötä toteutumaan.

Nerg kertoo soten alasajon kestävän 8–12 kuukautta.

 Olen ihan satavarma siitä, että valinnanvapauteen liittyvää lainsäädäntöä tullaan täsmentämään.”

Kokoomuksen himoitsema valinnanvapaus ei vesity hallituksen nykyisellä paketilla, mutta sen muoto on valinnanvapauden voimaanastumisen lykkääntymisen jälkeen näyttänyt jäävän uudistuksessa kaikkein epävarmimpaan asemaan.

Nerg painottaa valinnanvapauden mahdollisuuksia muistuttamalla, että sen kaksi isoa työkalua ovat asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti.

– Väitän, ettei yksikään puolue Suomessa ole eri mieltä siitä, että kun nykyinen palvelusetelimaailma, jossa julkinen sektori lopulta päättää, annetaanko asiakasseteli vai ei, muuttuu siihen, että asiakkaalla on oikeus saada asiakasseteli, etteikö se olisi hyvä maailma.

Ennen soten kohtalonhetkeä Nerg kiertää ympäriinsä julistamassa soten ilosanomaa. Kalenterissa on vielä ennen joulua 25 puhetilaisuutta. Nergin mukaan uudistuksesta oltaisiin voitu käydä sen alkuvaiheessa eri tahojen kanssa enemmän keskustelua.

– Puhua ja avata mallia. Minä teen sitä nyt kuin Runeberg.

Lue Päivi Nergin henkilöhaastattelu viikonlopun Ilta-Sanomista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?