Sipilä ja Orpo: Brexitissä otettu tärkeä askel - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sipilä ja Orpo: Brexitissä otettu tärkeä askel

Juha Sipilä

Julkaistu: 14.11.2018 22:44

Suomen pääministeri ja valtiovarainministeri kommentoi keskiviikkoillan brexit-päätöksiä.

Brexitissä otettiin tänään tärkeitä askelia eteenpäin, katsoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Sipilä kirjoittaa Twitterissä, että Britannian hallituksen hyväksymä sopimusluonnos on tärkeä askel, mutta lopulliseen sopimukseen tarvitaan vielä päätöksiä molemmin puolin.

Sipilän kollega, Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti tänään Britannian hallituksen hyväksyneen EU-erosopimuksen luonnoksen yli viiden tunnin kokoustamisen jälkeen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) otti myös tyytyväisenä vastaan Britannian pääministerin ilmoituksen, jonka mukaan Britannian hallitus on hyväksynyt brexit-sopimusluonnoksen.

– Tämä on iso askel eteenpäin ja toivottavasti siinä ovat edellytykset sovulle ja ratkaisulle, Orpo sanoi keskiviikkoiltana STT:lle.

Brexit on Orpon mukaan hänelle edelleen surullinen asia, mutta että se pystytään hoitamaan sovussa ja sopimalla, on Suomen ja Euroopan kannalta kaikki kaikessa.

Orpo tapasi EU:n brexit-neuvottelijan Michel Barnierin viime viikolla Helsingissä.

– Silloin minulle jäi käsitys, että Pohjois-Irlannin rajakysymys oli vielä auki. Siihen on nyt ilmeisesti löytynyt ratkaisu, mutta minulla ei ole vielä tarkkaa tietoa sisällöstä. Mutta se on varmasti se iso kysymys, koska kyse on sisämarkkinoista.

Orpon mukaan on ollut tärkeää, että EU:n 27 jäsenmaata on yhtenä rintamana tukenut komission linjaa ja Barnierin työtä.

– Olemme olleet tyytyväisiä etenemiseen, ja sen tähden oletan, että se on (Suomen) tavoitteidemme mukainen. Eli jos ero tapahtuu tämän (brexit-sopimusluonnos) pohjalta, niin kyseessä on selkeä ero, mutta kuitenkin sellainen brexit, että suhde Britanniaan säilyy.

Orpo muistutti, että Britannia on Suomen neljänneksi tärkein vientimaa ja tärkeä kumppani monessa asiassa, muun muassa turvallisuuden saralla.

– Jotta se (ero) saataisiin sopimalla, eikä tulisi niin sanottua kovaa brexitiä, niin tämä on tosi tärkeä juttu, Orpo lisäsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?