Kommentti: Sipilää eivät puolusta enää edes omat – kokoomus korjaa hedelmät

Vaalit ovat alkaneet pelottaa kepulaisia tosissaan, kun kannatus valuu kokoomukselle. Omien arvostelu Juha Sipilää kohtaan on herännyt, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

13.11.2018 16:03

Kepussa alkaa ”hätä hässätä”, voisi kirjailija Pentti Haanpää tiivistää, jos eläisi, nykyisen poliittisen tilanteen.

Vaaleihin on viisi kuukautta, keskustan kannatus vain laskee ja näyttää, ettei puoluejohto – siis pääministeri Juha Sipilä (kesk) – tee oikein mitään puolueensa eteen. Tämän voi ymmärtää, ettei tee oikeinkaan, muttei tee siis vaalien eteen oikein mitään.

Omien kritiikki Sipilää kohtaan on alkanut. Sitä on ollut jo hyvän tovin, mutta nyt kritiikkiä alkaa kuulua jo ääneen lausuttuna.

Syy on tämä: hallitusyhteistyössä kokoomuksen kanssa kepun kannatus vain laskee, mutta kokoomuksen kannatus on kääntynyt nousuun.

Niin käy aina, mutta kepu ei tunnu oppivan.

Hallitusyhteistyöstä kokoomus on korjannut aina hedelmät, kepu on jäänyt nuolemaan näppejään. Kokemuksia on Esko Ahon (kesk) 1991–95 hallituksesta alkaen. Viimeksi rökäletappio tuli vuoden 2011 vaaleissa Matti Vanhasen (kesk) kakkoshallituksen ja Mari Kiviniemen (kesk) pääministeriyden jälkeen.

Ylen viimeviikkoisessa gallupissa kokoomuksen kannatus oli noussut 1,3 prosenttiyksikköä 20,2 prosenttiin, keskustan kannatus oli laskenut 1,1 prosenttiyksikköä 16,5 prosenttiin.

Rakoa on nyt nelisen prosenttiyksikköä. Suuntaus on pysyvän sorttinen.

Suurin oli Sdp 22,7 prosentin kannatuksella.

 Pääministeriys on vienyt Sipilän mukanaan.

Nyt unohdamme kuitenkin demarit ja kiinnitämme huomion kepun ja kokoomuksen väliseen suhteeseen.

Ylen Ykkösaamussa olivat maanantaiaamuna tilannetta analysoimassa 90-luvulla vaikuttanut ex-puoluesihteeri, tohtori Pekka Perttula (kesk), keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen (kesk) ja puhelimessa vielä keskustan historiaa tutkinut ex-kansanedustaja, tohtori Tytti Isohookana-Asunmaa (kesk).

Siinä Juha Sipilä sai jo julkisesti kritiikkiäkin.

Mäkeläinen arvioi, että kepu on kaukana ihmisten arjesta ja inhimillisyydestä ja arveli, että puoluejohdolla on siihen vastuunsa.

– Juha on ollut enemmän kuin vivahde yritysjohtajaa, sanoi puolestaan Perttula ja lisäsi, että keskustelussa Sipilällä on opeteltavaa.

Samoilla linjoilla oli Isohookana-Asunmaa.

Pääministeriys on vienyt Sipilän mukanaan.

Keskustan kannatus on juuttunut reilusti alle 20 prosenttiin, kauas sdp:stä ja kokoomuksesta. Samalla kritiikki puheenjohtajaa Sipilää kohtaan kasvaa keskustassa.

Tilanne näkyy myös kepun kentällä. Sipilää ei oikein puolusta kukaan, vaikka talous ja työllisyys ovat hyvällä tolalla. Siinä luulisi olevan Sipilällekin vaalien valttikortit kädessä, mutta hyöty menee siis kokoomukselle.

Fiilis on kuulemma se, että Sipilän imagosta on tullut kannatuksen nousun este.

Kepun eduskuntaryhmän kansanedustajat pelkäävät syystä paikkojensa puolesta, sillä kato käy ryhmässä tällä kannatuksella huhtikuussa.

Jatkoon pyrkivien kansanedustajien asema on tukala, sillä vaalipiireissä asetetut uudet ehdokkaat käyvät jo heidän kimppuunsa.

Kentällä omat arvostelevat Sipilää, mikä on yhden tarkkailijan mielestä johtanut siihen, etteivät istuvatkaan ehdokkaat puolusta enää hallitusta tai sen pääministeriä.

– Siellä hypitään jo pahasti aidan yli, keskustavaikuttaja tiivistää.

Sipilä ei puolestaan paljon edes kansanedustajia kuuntele, vaan ventiloi tilannetta pienen avustajaporukkansa kanssa. Kritiikille pääministeri kerrotaan tulleen pääministerikautensa aikana koko ajan herkemmäksi. Tämä herättää ryhmässä närää Sipilää kohtaan. Ryhmä kokee itsensä ohitetuksi.

Samaa tunnetta on puoluevaltuustossa ja -hallituksessa. Isohookana-Asunmaan mukaan niitä ei ole sitoutettu tehtävään politiikkaan.

Sipilä on kelpo toimitusjohtaja, mutta kepu ei ole kokoomus, miltä se nyt näyttää. Liikenneministeri Anne Berner – kepulaisittain Perneri – on ollut yksi mielikuvaan vaikuttaneista.

Ex-valiokuntaneuvos, kepulainen politiikan tarkkailija Alpo Rivinoja tiivisti hyvin twitterissä jo vuosi sitten:

– Keskustan kannatuksen lasku selittyy linjan hämärtymisellä suhteessa kokoomukseen. Kokoomusta ei voi voittaa kokoomuslaisuudessa.

Sipilä valittiin kepun johtoon 2012. Vielä 2015 Sipilä oli kepulaisten sankari, mutta maallinen loiste ei pääministerillä näytä kestävän omienkaan parissa vaalikauden loppuun.

Edes sotesta ei ole enää apua, kun äänestäjät kokevat koko asian hirmuiseksi hallintohimmeliksi, jossa asiakkaat eli potilaat on unohdettu jo kauan sitten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?