Sdp panisi ay-liikkeen pörssiosingot verolle - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sdp panisi ay-liikkeen pörssiosingot verolle

Julkaistu: 13.11.2018 10:06

Sdp esitteli tänään vaihtoehtobudjettiaan ja teki vaalilupauksia.

Puheenjohtaja Antti Rinne (sd) sai vastata muun muassa kysymykseen vappusatasestaan.

Rinne lupasi viime vappuna sata euroa nettona lisää eläkkeisiin.

Sdp:n mukaan lupauksesta on toteutettu jo 60 euroa.

Sdp:n logiikan mukaan se lupasi viime vuoden vaihtoehtobudjetissaan eläkkeisiin lisää 30 euroa kuukaudessa, ja tänä vuonna samoin 30 euroa.

– 60 euroa olisi tullut tilille, jos olisimme tehneet päätöksiä, Rinne sanoi.

– Viime vuonna vaihtoehtobudjetissamme oli eläkeläisille 30 euroa, ja nyt toinen 30 euron erä tässä virtuaalimaailmassa. Se (eläkkeiden nosto nettona 100 eurolla) voidaan toteuttaa muutamassa vuodessa, jos on tahtoa, Rinne jatkoi.

Rinne lupasi, että Sdp aikoo pitää lupauksensa eläkkeiden nettokorotuksesta satasella ensi vaalikaudella.

– Kun jotain lupaan ihmisille, minulla on tapana pitää lupaukset. Tämä on ehdottomasti sellainen lupaus, jonka yritän pitää. Tarkoittaa käytännössä sitä, että jonkun vuoden kuluessa, jonkun vuoden ohjelmalla nettona se satanen tulee sinne alle 1 400 euroa tienaaville eläkeläisille. Mutta en osaa sanoa, kuinka monta vuotta tämä vaatii. Riippuu julkisen talouden tilasta, Rinne sanoi IS:lle.

Sdp panisi ay-liikkeen pörssiosingot verolle

Sdp:llä oli vaihtoehtobudjetissaan myös yksi verouudistus, jota pidettiin yllätyksenä: ay-liike joutuisi maksamaan verot pörssisijoitustensa tuotoista.

Tällä hetkellä ay-liikkeen ei näitä veroja tarvitse maksaa.

Rinteen mukaan lähdeveroa pitäisi kerätä, riippumatta kuka osakkeita omistaa.

– Se koskee Helsingin pörssissä olevia osakkeita ja niistä saatavia osinkoja tämä koskettaa – kaikkia, jotka maksavat siellä nollaveron tällä hetkellä, Rinne totesi IS:lle.

Kaikista ay-liikkeen pörssisijoituksista pitäisi siis jatkossa maksaa lähdevero?

– Kaikki, joilla on Helsingin pörssissä noteerattuja osakkeita, joista maksetaan osinkoja ja joista ei tällä hetkellä makseta veroja, maksavat tämän meidän esityksen mukaan, Rinne vastasi.

Sdp:n mukaan kymmenellä suurimmalla ammattijärjestöllä on noin 75 miljoonan euron sijoitustuotot, joista ei makseta veroja. Tuotoista noin 60 miljoonaa on Kojamosta.

Sitran tase käyttöön

Sdp sai myös esimerkiksi selittää, miksi se haluaa joka vuosi ottaa Sitran taseesta suuria summia. Nyt 360 miljoonaa euroa.

– Se johtuu siitä, että siellä thinktankilla on isompi tase kuin monella pörssiyrityksellä. Hallitus haluaa myydä esimerkiksi kruununjalokivi Nesteestä osia, kun meillä olisi tässäkin vaihtoehto laittaa tase toimimaan, kansanedustaja Timo Harakka (sd) sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?