Sisäministeri Mykkänen antoi lupauksen: Isänpäivästä tulee virallinen liputuspäivä

”Helpotan tuskaanne.”

Ministeri Kai Mykkänen liputtaa isänpäivän puolesta.

9.11.2018 20:59

Keskustelu isänpäivän asemasta virallisena liputuspäivänä otti perjantaina uusia kierroksia.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) twiittasi iltapäivän päätteeksi linjanneensa torstaina, että isänpäivästä tehdään samanlainen virallinen liputuspäivä kuin äitienpäiväkin on.

Mykkänen osoitti twiittinsä Yleisradion Radio-Suomelle, jossa parhaillaan keskusteltiin aiheesta. Hän lupasi ”helpottaa tuskaanne”.

Monikon ensimmäinen persoona ”teemme” tarkoittaa Mykkäsen johtamaa ministeriötä.

Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk) ehdotti torstaina isänpäivän liputuksen virallistamista.

Perjantaina Helsingin Sanomissa ministeriön erityisasiantuntija Hanne Huvila oli jo kertonut ministeriössä parhaillaan ”selvitettävän mahdollisuuksia” rinnastaa isänpäivä ja äitienpäivä liputuksen suhteen.

Twiitissään Mykkänen ei enää puhunut virkamiesten selvityksestä, vaan ilmitoi ministeriaalisen tahtotilansa ”teemme” ja tarkensi olleensa jämäkästi tekemisen kannalla jo torstaina.

Isänpäivä on ollut vakiintunut liputuspäivä, mutta ei yksi kuudesta virallisesta liputuspäivästä, joita ovat äitienpäivän lisäksi vappu, juhannus, itsenäisyyspäivä, Puolustusvoimien lippujuhlan päivä ja Kalevalan päivä.

Erityisasiantuntija Huvila selitti HS:lle isänpäivän ja äitienpäivän nykyisen erilaisen aseman olevan historian peruja: äitienpäivä oli vakiintunut liputuspäiväksi jo ennen kuin 1970-luvun lopulla säädettiin liputusasetus. Se pääsi näin virallisuuden kyytiin automaattisesti.

Isänpäivän vietto sen sijaan yleistyi vasta 1980-luvulta alkaen, ja se jäi säädöksen ulkopuolelle, kuten moni muukin nykyinen vakiintunut, mutta ei virallinen liputuspäivä.

Virallisena liputuspäivänä valtion virastojen ja laitosten on pakko liputtaa. Muulloin se kuuluu hyvään tapaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?