Politiikka

Kommentti: Stubbille kävi kuin Suomelle Euroviisuissa – isossa maailmassa on eri säännöt

Julkaistu:

Manfred Weber osoittautui luultuakin kovemmaksi vastukseksi Alexander Stubbille. Mutta kyse ei ollut vain henkilöistä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Suomi voittaa Euroviisut aina etukäteen, mutta on voittanut ne oikeasti vain kerran. Helsingin messukeskuksessa Alexander Stubbille kävi kuten suomalaisille euroviisuedustajille yleensä. Turpaan tuli.

Ollaan ihan rehellisiä. Toki Manfred Weberillä oli takanaan mahtava tuki Angela Merkeliä myöten. Mutta jos miehet olisi pitänyt valita ihan esiintymisen perusteella, kyllä Weber olisi silloinkin voittanut.

Keskiviikkona ja torstaina Stubb vaikutti paperinmakuiselta eurovirkamieheltä, joka yrittää epätoivoisesti karistaa jäykkyyttään. Weber oli kädet mullassa töitä paiskova poliitikko. Hän tunsi yleisönsä ja tiesi miten siihen vedotaan.

Stubb kertoi vitsin Matti Vanhasesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weber esiintyi eliitin vastustajana. Stubb oli eurooppalaisen yleisönsä edessä herraskaisimmillaan eikä tajunnut, että eliitistä olisi pitänyt tehdä eroa. En tiedä miten Weber on oppinut politiikan teon, mutta hän hallitsee kohteliaisuuden lisäksi kyllä lyönnin vyön allekin
Mutta kyse ei tietenkään ollut vain siitä kumpi antaa paremman vaikutelman ja siksi Weberin voitto oli etukäteen selvä... Keskiviikkona ja torstaina messukeskuksessa kävi kiusallisen selväksi, että Stubb oli ihan väärissä kisoissa eikä kyse ollut kyvyistä. Euroopan keskustaoikeistolaisen puolueiden europarlamenttiryhmä EPP on hajanainen joukko. On pohjoismaisia liberaaleja, on etelä-eurooppalaisia konservatiiveja ja on synkkiä itä-eurooppalaisia, jotka uskovat vain voimaan. Stubb puhui siitä, kuinka vastenmielistä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin esiintyminen tuoreiden välivaalien aikana oli. Monet EPP:n jäsenet ovat vuosikymmenien ajan tunteneet hengenheimolaisuutta nimenomaan Yhdysvaltain republikaaneihin, eikä se ole parissa vuodessa minnekään kadonnut.

Moni puhuja korosti kristillisyyttään ääni väristen. Se ei todellakaan tarkoittanut Käpylän seurakunnan lämpöisiä pullakahveja, vaan kristillisyyttä vaikkapa islamin ja ateismin vastavoimana.

Weber sai selkeän tuen EPP:n kovinta linjaa edustavilta Itävallan Sebastian Kurzilta ja Unkarin Viktor Orbánilta. Valinnan jälkeen Weber joutui muistuttelemaan , että äänesti itse europarlamentissa Unkarin kurittamisen puolesta. On silti selvä, että Orbán ei olisi Weberiä tukenut, jos uskoisi tästä koituvan haittaa itselleen. Keskiviikkona kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi hakeneensa tukea sille, että aloitettaisiin prosessi, joka voisi johtaa Orbánin Fidesz-puolueen erottamiseen EPP:n jäsenyydestä. Keskiviikon ja torstain perusteella vaikuttaa siltä, että tähän on pitkä matka.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt