Politiikka

Orpo Stubbin 20 prosentin äänisaaliista: ”Tämä on taistelutulos”

Julkaistu:

Petteri Orpon mukaan Helsingin puoluekokous olisi jäänyt ”tanssivaksi kongressiksi”, jos Alexander Stubb ei olisi lähtenyt haastamaan saksalaista ennakkosuosikkia Manfred Weberiä.
Baijerilainen Manfred Weber voitti EPP:n kärkiehdokkuuden mahdolliseksi EU:n komission puheenjohtajaksi selvin luvuin. Weber kahmi äänistä noin 80 prosettia. Stubbin vauhti riitti 20 prosenttiin. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli murskalukemista huolimatta ylpeä Alexander Stubbin EPP:n kärkiehdokkaaksi tähdänneestä kampanjasta.

– Lähdettiin siihen tosi paljon takamatkalta. Tämä on taistelutulos: 20 prosenttia äänistä.

Orpo piti ensiarvoisen tärkeänä, että kärkiehdokkuudesta syntyi EPP:n sisällä kaksinkamppailu, eikä Weberiä taputeltu suoraan kärkiehdokkaaksi.

– Olisimme muuten hyväksyneet deklaraatioita ja ehkä keskustelleet. Olisi ollut ehkä jonkinnäköinen tanssiva kongressi. Nyt ei ollut. Nyt meillä oli keskusteleva, debatoiva kongressi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Orpon näkemys oli, että että ilman Stubbia arvodebattia ei olisi Helsingissä välttämättä syntynyt.

– Alex haastaa arvokeskusteluun ja sai sille paljon tukea. Isoa Saksaa vastaan näin hyvä tulos.

IS kysyi Orpolta, onko Stubb hänen ainoa valintansa, jos hänellä on kevään eduskuntavaalien jälkeen mahdollisuus valita suomalainen komissaari.

– Sanotaan näin päin, että suurempaa Eurooppa-osaajaa ei Suomesta löydy. Alex on erittäin pätevä komissaarin tehtäviin tai muihin tehtäviin. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Stubb katsoi, että ilman kärkiehdokastaistelua puoluekokous olisi keskittynyt varsin paljon Unkarin pääministeri Victor Orbanin ympärille. Orpon mukaan Orbanin kanssa käytiin Helsingissä vakavia keskusteluja tämän Fidez-puolueen oikeusvaltioperiaatteita vastaan puskevasta politiikasta. EPP:llä ja Orbanilla on parhaillaan meneillään vuoropuhelu siitä, voiko puolue pysyä EPP:n sisällä.

– Koitetaan saada asiat selvitettyä ja sitoudutaan yhteiseen arvopohjaan. Jos dialogi ei tuo toivottua lopputulosta, palataan asiaan.

Orpon mukaan Orban on keskusteluissa ymmärtänyt tilanteen.

– Minusta hän ymmärtää sen, mikä tässä jakaa ihmisiä. Meillä on tällä hetkellä Euroopan parlamentin käynnistämä prosessi Unkaria vastaan meneillään.

Stubb ei ollut varma olisiko EPP:n sisäinen keskusteluprosessi lähtenyt liikkeelle ilman Orpon ja kokoomuksen tiukkoja linjauksia.

– Käytännössä EPP:n huippukokousta edeltäneinä päivinä haluttiin, että meillä on avoin ja suora keskustelu Orbanista. Se Brysselissä oli ja sen jälkeen vaadimme, että lähdemme keskustelemaan EPP:n arvoista julistuksen muodossa.

Stubb piti kampanjassaan Unkarin-kysymystä vahvasti esillä ja veti tiukkoja rajoja Fidezin kaltaisille puolueille. Jo ennen kokousta oli selvää, että Orbanilta Stubbille ei heru tukea. Unkarilainen suuntasikin sanansa kokouksessa kristillisiin arvoihin nojaavalla Weberille.

– Kiitos paljon siitä Manfred, että tulit Unkariin ja tuit meitä kevään vaaleissa. Kunnioitamme sinua, koska sinä aina tiedät, milloin on väittelyn aika ja milloin on yhtenäisyyden aika. Toivotamme onnea.

Kommentin voi nähdä Orbanin hienovaraiseksi piikiksi Stubbille, joka on peräänkuuluttanut avoimia keskustelutilaisuuksia Weberin ja itsensä välillä koko kamppailun ajan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt