Kommentti: Weber murskasi Stubbin täysin – sai raivoisat aplodit

Kömpelöksi väitetty saksalainen onkin maailmanluokan puhuja, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Manfred Weber ja Alexander Stubb tervehtivät toisiaan ennen puheiden pitämistä.

8.11.2018 11:29

Etukäteen suomalaisessa julkisuudessa tönköksi ja mitäänsanomattomaksi leimattu Alexander Stubbin kilpailija Manfred Weber osoittautuikin tositilanteessa maailmanluokan puhujaksi. Kun Stubb toisteli pointtejaan sivistyneesti, Weber tuomitsi juuri sen euroeliitin, jonka kaunein kukkanen Suomessa Stubb on.

Miehet kisaavat Euroopan unionin keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän kärkiehdokkaan paikasta. Voittajasta voi ehkä tulla Euroopan komission puheenjohtaja.

Weber haukkui heti puheensa aluksi euroeliitin, joka opiskelee huippuyliopistoissa ja vaikkapa muutaman Lontoon-vuoden jälkeen uskoo tietävänsä kaiken kaikesta. EPP on alun perin kristillisdemokraattisten puolueiden yhteenliittymä, ja Weber muisti tämän. Hän totesi, että Ateenasta Helsinkiin joka kylässä on kirkko ja tällaista Eurooppaa pitää puolustaa. Aplodit olivat valtavat.

Kovempaa puoltaan Weber väläytti sanomalla, että Euroopan rajojen täytyy pitää. Hän kertoi muistojaan Bulgarian ja Turkin rajalta. Weber ylipäätään lähestyi kuulijoita oman elämän esimerkkien kautta, oli sitten kyse Brysselin terrori-iskuista tai oman veljen syöpäkuolemasta. Stubbin loputtomat pointit kuulostivat hänen rinnallaan aivan paperinmakuisilta.

Keskiviikon väittely ehdokkaiden välillä oli vielä aika tasainen, vaikka jäi vähän maku, että Weber vain leikitteli Stubbin kanssa. Torstain puheessa hän paljasti todellisen karvansa ja Stubb vaikutti Nummisuutarin Eskolta, jolle on annettu Powerpoint.

Weberin voitto oli etukäteen selvä Angela Merkelin ja EPP:n konservatiivien tuen vuoksi. Torstain puhe varmisti sen.

  • Alta voit katsoa suoraa lähetystä EPP:n kokouksesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?