Politiikka

Heikkinen: Sote-valiokunta viilasi esityksen niin hyväksi kuin pystyi – ”Olen luottavainen”

Julkaistu:

"Näyttää todennäköiseltä, että vielä nämä valtiopäivät saavat historiallisen sote-uudistuksen tehtyä."
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sanoo olevansa helpottunut, että pitkä työ on nyt tehty ja mietintöluonnokset valmiit. Hänen mukaansa näyttää todennäköiseltä, että vielä nämä valtiopäivät saavat historiallisen sote-uudistuksen tehtyä.

Heikkisen mukaan muutaman viikon kuluttua nähdään, mitä perustuslakivaliokunta kokonaisuudesta sanoo. Sote-valiokunta viilasi hänen mukaansa hallituksen esityksen niin hyväksi kuin pystyi.

– Sen takia olen luottavainen. Perustuslakivaliokunta saa hyvän kokonaisuuden käsittelyyn, Heikkinen sanoi eduskunnassa.

Heikkinen sanoo, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta saanut mitään lisäyksiä hallitukselta tai ministeriöiltä kesäkuun jälkeen, joten siksi valmista olisi hänen mukaansa voinut tulla jo aikaisemminkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se ei kuitenkaan himmennä iloa nyt tässä hetkessä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai iltapäivällä valmiiksi sote-uudistusta koskevat mietintöluonnoksensa. Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedon heti kokouksen jälkeen. Seuraavaksi luonnokset menevät perustuslakivaliokunnan puntaroitavaksi.

Aikataulun lykkääntyminen aiheutti pykälämuutoksia

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt hallituksen lakiesityksiin lukuisia muutoksia perustuslakivaliokunnan viimekesäisen lausunnon pohjalta.

Perustuslakivaliokunta löysi hallituksen valinnanvapauslaista runsaasti korjattavaa. Suurimmat ongelmat liittyivät valinnanvapauden aikatauluun ja maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen, jonka perustuslakivaliokunta arvioi riittämättömäksi erityisesti poikkeustilanteissa.

Heikkisen mukaan valiokunnan aikaa meni muun muassa siihen, että monia pykäliä piti muuttaa pelkästään aikataulun siirtymisen vuoksi. Hallitus päätti perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen, että maakuntien aloittaminen lykkääntyy vuodella eli vuoden 2021 alkuun ja sote-keskusten aloittaminen vuoden 2023 alkuun. Edelleen maakunnat voivat silti aloittaa sote-keskukset myös aiemmin, jos ne ovat valmiita ja saavat siihen valtioneuvostolta luvan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt