Politiikka

Euroopan katseet Helsingissä – IS seurasi Stubbin ja Weberin väittelyä, näin se eteni

Julkaistu: , Päivitetty:

Euroopan kansanpuolueen puoluekokous toi Suomeen Euroopan politiikan kärkinimiä. Kokouksen tunnelmaa varjosti eripuraa aiheuttava Unkarin Victor Orban.
Kokoomus puheenjohtajansa Petteri Orpon johdolla isännöi Helsingissä keskiviikkona ja torstaina europarlamentin suurimman ryhmän, Euroopan kansanpuolueen, puoluekokousta. Suomeen saapuu 27 EU-maan puoluejohtajat, muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán. Italian puoluejohtaja Silvio Berlusconi sen sijaan perui tulonsa.

Kokoukseen osallistuvat myös esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Ukrainan veljespuolueesta maan presidentti Petro Poroshenko. IS seuraa tapahtumia tiiviisti Helsingin Messukeskuksesta.

Kokous alkoi keskiviikkona klo 13 järjestettävällä lehdistötilaisuudella. Kello 14 Orpo toivotti vieraat tervetulleeksi Helsinkiin. Hän johti puhetta yhdessä EPP:n puheenjohtajan ja pääsihteerin kanssa. IS näytti kokouksen tapahtumia suorana lähetyksenä EPP:n kautta koko kokouksen ajan. Kärkitapahtumia seurattiin tässä artikkelissa hetki hetkeltä. Paikalla Messukeskuksessa olivat Ilta-Sanomien toimittajat Hanna Vesala, Mika Lehto ja Seppo Varjus.

Keskiviikkoilta huipentui kello 19.30 EPP:n kärkiehdokkuudesta EU-komission puheenjohtajaksi kisaavien Alexander Stubbin ja saksalaisen Manfred Weberin kaksintaisteluun.

Juttua muokattu 7.11.2018 klo 18:44: Juttuun lisätty tieto siitä, että Silvio Berlusconi perui tulonsa kokoukseen.

Päätapahtumat

Keskustelu on päättynyt.

Huomenna sitten selviää, kumpi kahdesta ehdokkaasta valitaan EPP:n kärkiehdokkaaksi EU-komission pj-kisaan. Päätämme hetki hetkeltä -seurannan tähän.

Keskustelu on päättynyt.

Keskustelu on päättynyt. Debatti oli odotetusti rauhallinen ja herrasmiesmäinen. Debatin päätteeksi sekä Weberin että Stubbin kädet nostettiin voittajan merkiksi ilmaan. Väittelyn vetäjä totesi, että voittaja on jo selvillä: se on Euroopan kansanpuolue EPP.

Stubb jatkaa herrasmiesmäisellä hengellä: Meillä on loistavat kandidaatit ja päivän päätteeksi (kun valinta on tehty) voimme seistä valitun kandidaatin takana 100-prosenttisesti.

Seuraavaksi puhuttiin Brexitistä. Sekä Weber että Stubb pitivät huonona, että Britannia on irtautumassa EU:sta. Stubbin mukaan on hölmöä irrotautua asioista, joissa on mahdollista vaikuttaa.

Keskustelu on sujunut hyvässä konsensushengessä. Mistään varsinaisesta väittelystä ei ole kyse. Seuraavaksi keskustelun vetäjä Mairead McGuinness kysyi ruoantuotannosta Euroopassa. Mikä on viesti ruoantuottajille ja kasvattajille? Stubb: ruoantuotanto on yksi avainkysymyksistä Euroopassa. Ruokaturvallisuus on yksi tärkeimmistä asioista. Weber on samoilla linjoilla. Ruoka ei ole "tavallinen" markkinakenttä, hän sanoo. Ruoantuotantoa ei saa ulkoistaa Euroopan ulkopuolelle.

Weber painotti, että Euroopassa pitäisi yhdistää voimat ja taistella verkossa tapahtuvia uhkia, mm valeuutisia vastaan.

Stubb: Trumpin valinta presidentiksi on muuttanut tapaa ajatella turvallisuudesta Euroopassa. Nyt on Euroopan hetki tehdä jotain asialle. Meidän pitäisi Euroopassa rakentaa omat turvallisuutemme nyt, kun tilanne on olennaisesti muuttunut Yhdysvaltain kanssa, Stubb viitaa Donald Trumpin puheisiin vaatia muita pitämään huolta itsestään.

Weber hehkuttaa, että EPP on nostanut Euroopan kasvuun. Sai kovat aplodit.

Eurooppa on talouskasvussa. Stubbilta kysyttiin, mitä hän tekisi. Stubbin mukaan tarvitaan uusi suunnitelma Euroopan kasvulle. Digitaalinen murros tulee muuttaman kenttää paljon, Stubb sanoo ja keskittyisi löytämään sieltä ratkaisuja.

Weber selittää populismin kasvua. Hän esittää huolensa, miten esimerkiksi Yhdysvallat pitää nykyään Eurooppaa taloudellisena vihollisena.

Stubb: On liikaa johtajia, jotka johtavat pelolla ja vihalla. Hän viittaa esimerkkinä Yhdysvaltain välivaalehin. Sellaisia elementtejä hän ei halua nähdä kampanjoinnissa Euroopassa.

Lähi-itä ja Afrikka on tulevaisuudessa suurimmat alueet, joilta muuttoliikettä saattaa tulla. Stubbin mukaan suurin kysymys maahanmuuton ratkaisemisessa on ilmastonmuutoksen taklaaminen.

Stubb sanoo, että vuoden 2015 maahanmuuttokriisi oli hänen elämänsä pelottavimpia hetkiä.

Seuraavaksi puhutaan muuttoliikkeestä. Weber sanoi, ettei ongelmia voi jättää vain etelän valtioiden hoidettavaksi. Weberin mukaan seuraavien vuosikymmenien suurin haaste on Afrikka, josta Euroopan pitäisi omalta osaltaan pitää huolta.

Ensin Weberiltä ja Stubbilta kysyttiin Eurooppaa kohtaavista haasteista. Weber painotti, että yhtenäinen Eurooppa ei ole niin haavoittuvainen ulkoisille uhille. Weber painotti, että populismi heikentää Eurooppaa. Stubb painotti kampanjavideolta tuttuja pointteja: rauhaa, vaurautta, turvaa ja tasapainoa EU:ssa. Myös Stubb kantoi huolta populismin noususta. Stubb painotti, ettei ääriajattelun ja populismin noususta voi syyttää äänestäjiä, vaan poliitikkojen on katsottava peiliin.

Stubbin kampanjavideon sanoma tiivistyy kolmeen pointtiin: Rauha, vauraus, turva - tai oikeastaan neljään: yhtenäisyys.

Weberin videolla hän matkaa kotimaisemiinsa Saksan Baijeriin.

Aluksi katsotaan kummankin kandidaatin kampanjavideot.

Alex Stubb ja Manfred Weber nousevat lavalle. Nyt se alkaa.

Stubb arvioi ennen väittelyä, että hänellä ja Weberillä tulee olemaan 4–5 teemaa: maahanmuutto, turvallisuus, talous ja digitaalisuus, ja muita teemoja.

- Eiköhän sieltä jotain eroja löydy, Stubb otaksui väittelyn kulusta.