Politiikka

Euroopan katseet Helsingissä – IS seurasi Stubbin ja Weberin väittelyä, näin se eteni

Julkaistu: , Päivitetty:

Euroopan kansanpuolueen puoluekokous toi Suomeen Euroopan politiikan kärkinimiä. Kokouksen tunnelmaa varjosti eripuraa aiheuttava Unkarin Victor Orban.
Kokoomus puheenjohtajansa Petteri Orpon johdolla isännöi Helsingissä keskiviikkona ja torstaina europarlamentin suurimman ryhmän, Euroopan kansanpuolueen, puoluekokousta. Suomeen saapuu 27 EU-maan puoluejohtajat, muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán. Italian puoluejohtaja Silvio Berlusconi sen sijaan perui tulonsa.

Kokoukseen osallistuvat myös esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Ukrainan veljespuolueesta maan presidentti Petro Poroshenko. IS seuraa tapahtumia tiiviisti Helsingin Messukeskuksesta.

Kokous alkoi keskiviikkona klo 13 järjestettävällä lehdistötilaisuudella. Kello 14 Orpo toivotti vieraat tervetulleeksi Helsinkiin. Hän johti puhetta yhdessä EPP:n puheenjohtajan ja pääsihteerin kanssa. IS näytti kokouksen tapahtumia suorana lähetyksenä EPP:n kautta koko kokouksen ajan. Kärkitapahtumia seurattiin tässä artikkelissa hetki hetkeltä. Paikalla Messukeskuksessa olivat Ilta-Sanomien toimittajat Hanna Vesala, Mika Lehto ja Seppo Varjus.

Keskiviikkoilta huipentui kello 19.30 EPP:n kärkiehdokkuudesta EU-komission puheenjohtajaksi kisaavien Alexander Stubbin ja saksalaisen Manfred Weberin kaksintaisteluun.

Juttua muokattu 7.11.2018 klo 18:44: Juttuun lisätty tieto siitä, että Silvio Berlusconi perui tulonsa kokoukseen.

Päätapahtumat

Keskustelu on päättynyt.

Hetki hetkeltä -seuranta jatkuu

Petteri Orpo kokouksen avaustilaisuudessa: Stubbilla samat mahdollisuudet Weberiä vastaan kuin Suomen jalkapallomaajoukkueella Saksaa vastaan

Hetki hetkeltä -seuranta alkaa

Huomenna sitten selviää, kumpi kahdesta ehdokkaasta valitaan EPP:n kärkiehdokkaaksi EU-komission pj-kisaan. Päätämme hetki hetkeltä -seurannan tähän.

Keskustelu on päättynyt.

Keskustelu on päättynyt. Debatti oli odotetusti rauhallinen ja herrasmiesmäinen. Debatin päätteeksi sekä Weberin että Stubbin kädet nostettiin voittajan merkiksi ilmaan. Väittelyn vetäjä totesi, että voittaja on jo selvillä: se on Euroopan kansanpuolue EPP.

Stubb jatkaa herrasmiesmäisellä hengellä: Meillä on loistavat kandidaatit ja päivän päätteeksi (kun valinta on tehty) voimme seistä valitun kandidaatin takana 100-prosenttisesti.

Seuraavaksi puhuttiin Brexitistä. Sekä Weber että Stubb pitivät huonona, että Britannia on irtautumassa EU:sta. Stubbin mukaan on hölmöä irrotautua asioista, joissa on mahdollista vaikuttaa.

Keskustelu on sujunut hyvässä konsensushengessä. Mistään varsinaisesta väittelystä ei ole kyse. Seuraavaksi keskustelun vetäjä Mairead McGuinness kysyi ruoantuotannosta Euroopassa. Mikä on viesti ruoantuottajille ja kasvattajille? Stubb: ruoantuotanto on yksi avainkysymyksistä Euroopassa. Ruokaturvallisuus on yksi tärkeimmistä asioista. Weber on samoilla linjoilla. Ruoka ei ole "tavallinen" markkinakenttä, hän sanoo. Ruoantuotantoa ei saa ulkoistaa Euroopan ulkopuolelle.

Weber painotti, että Euroopassa pitäisi yhdistää voimat ja taistella verkossa tapahtuvia uhkia, mm valeuutisia vastaan.

Stubb: Trumpin valinta presidentiksi on muuttanut tapaa ajatella turvallisuudesta Euroopassa. Nyt on Euroopan hetki tehdä jotain asialle. Meidän pitäisi Euroopassa rakentaa omat turvallisuutemme nyt, kun tilanne on olennaisesti muuttunut Yhdysvaltain kanssa, Stubb viitaa Donald Trumpin puheisiin vaatia muita pitämään huolta itsestään.

Weber hehkuttaa, että EPP on nostanut Euroopan kasvuun. Sai kovat aplodit.

Eurooppa on talouskasvussa. Stubbilta kysyttiin, mitä hän tekisi. Stubbin mukaan tarvitaan uusi suunnitelma Euroopan kasvulle. Digitaalinen murros tulee muuttaman kenttää paljon, Stubb sanoo ja keskittyisi löytämään sieltä ratkaisuja.

Weber selittää populismin kasvua. Hän esittää huolensa, miten esimerkiksi Yhdysvallat pitää nykyään Eurooppaa taloudellisena vihollisena.

Stubb: On liikaa johtajia, jotka johtavat pelolla ja vihalla. Hän viittaa esimerkkinä Yhdysvaltain välivaalehin. Sellaisia elementtejä hän ei halua nähdä kampanjoinnissa Euroopassa.

Lähi-itä ja Afrikka on tulevaisuudessa suurimmat alueet, joilta muuttoliikettä saattaa tulla. Stubbin mukaan suurin kysymys maahanmuuton ratkaisemisessa on ilmastonmuutoksen taklaaminen.

Stubb sanoo, että vuoden 2015 maahanmuuttokriisi oli hänen elämänsä pelottavimpia hetkiä.

Seuraavaksi puhutaan muuttoliikkeestä. Weber sanoi, ettei ongelmia voi jättää vain etelän valtioiden hoidettavaksi. Weberin mukaan seuraavien vuosikymmenien suurin haaste on Afrikka, josta Euroopan pitäisi omalta osaltaan pitää huolta.

Ensin Weberiltä ja Stubbilta kysyttiin Eurooppaa kohtaavista haasteista. Weber painotti, että yhtenäinen Eurooppa ei ole niin haavoittuvainen ulkoisille uhille. Weber painotti, että populismi heikentää Eurooppaa. Stubb painotti kampanjavideolta tuttuja pointteja: rauhaa, vaurautta, turvaa ja tasapainoa EU:ssa. Myös Stubb kantoi huolta populismin noususta. Stubb painotti, ettei ääriajattelun ja populismin noususta voi syyttää äänestäjiä, vaan poliitikkojen on katsottava peiliin.

Stubbin kampanjavideon sanoma tiivistyy kolmeen pointtiin: Rauha, vauraus, turva - tai oikeastaan neljään: yhtenäisyys.

Weberin videolla hän matkaa kotimaisemiinsa Saksan Baijeriin.

Aluksi katsotaan kummankin kandidaatin kampanjavideot.

Alex Stubb ja Manfred Weber nousevat lavalle. Nyt se alkaa.

Stubb arvioi ennen väittelyä, että hänellä ja Weberillä tulee olemaan 4–5 teemaa: maahanmuutto, turvallisuus, talous ja digitaalisuus, ja muita teemoja.

- Eiköhän sieltä jotain eroja löydy, Stubb otaksui väittelyn kulusta.

Petteri Orpon neuvo Stubbille ennen debattia: Pitää olla oma itsensä.

- Alex on erittäin hyvä debateissa, Orpo sanoo ja harmittelee, ettei Weberin ja Stubbin välille saatu enempää keskusteluja.

Helsingin Messukeskuksen lavalla puhunut Saksan kohuministeri Horst Seehofer hehkutti Stubbin kilpailijaa Weberiä. He ovat baijerilaisia puoluetovereita. Sai puheelleen kovat aplodit.

Hetki hetkeltä -seuranta jatkuu

Tervetuloa mukaan hetki hetkeltä -seurantaan, joka jatkuu tauon jälkeen. Illan odotettu kohtaaminen nähdään Helsingin Messukeskuksessa kello 19.30, kun Alexander Stubb ja Manfred Weber väittelevät.

Vetäytymme tässä vaiheessa odottelemaan EPP:n kärkinimien puheita kokouksessa. IS seuraa myös suorana ja hetki hetkeltä noin kello 19.30 alkavan Alexander Stubbin ja Manfred Weberin välisen kohtaamisen.

Seuraavaksi alkaa ensimmäinen paneelikeskustelu, jossa käsitellään Euroopan taloudellista menestymistä ja siihen liittyviä haasteita.

Entinen europarlamentaarikko, saksalainen Doris Pack puhui vahvasti naisten aseman puolesta eurooppalaisessa päätöksenteossa. Hän vetosikin EPP:n johtajiin, että muistaisivat naisten tärkeän roolin tulevissa ehdokasasetteluissa. Ilman naisia epäonnistutte, hän sanoi.

Varsinaista hengennostatusta puheesta toiseen. Nyt Elmar Brok Saksasta kertoo, kuinka uusi teknologia muuttaa tapaa tehdä töitä, ja miten siihen pitää vastata. Tärkein pääoma eurooppalaiselle menestykselle ovat koulutetut ja kyvykkäät työntekijät, joiden avulla maanosa pärjää globaaleilla markkinoilla.

Välissä puhui Rasa Juknevičienė Liettuasta ja sitten An Hermans Belgiasta. Hermans puhui demokratian muutoksesta yhteiskunnassamme ja puhui vapauden, aidon demokratian ja solidaarisuuden puolesta. Puheissa on menty vahvasti suurilla linjoilla.

Nyt puhuu Mikuláš Dzurinda. Hän painottaa puheessaan sitä, että EPP:n tulee taistella vastaan Euroopassa leviävää epäjärjestystä ja patriotismia vastaan. Arvot ja yhtenäisyys nousevat esiin myös tässä puheessa - kuten myös Antonio López-Istúriz White aiemmassa puheessa.

Antonio López-Istúriz White hehkuttaa, että paikan päällä Messukeskuksessa on yli 50 Euroopan johtajaa jakamassa ideoitaan. Hän vetoaakin jäseniin runsaan keskustelun puolesta. Hän myös muistutti jännittävästä Stubbin ja Weberin kohtaamisesta.

- On teistä kiinni, kuka johtaa puoluetta. Olemme täällä kahden fantastisen kandidaatin kanssa.

Seuraavaksi lavalle nousi Euroopan kansanpuolueen ryhmän kristillisdemokraattien jäsen Antonio López-Istúriz White Espanjasta.

Kilpakumppanit kuvassa

Ensimmäisenä ulkomaisena vieraana puhuu EPP:n presidentti, ranskalainen Joseph Daul.

Essayan kertaa Suomen ylpeydenaiheita: koulutusjärjestelmäämme, joka on aikojen saatossa monta kertaa rankattu maailman parhaaksi. Ja myös pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, joka tarjoaa tasa-arvoa ihmisille.

Nyt saimme äänen kuuluviin. Lavalla kävi Helsingin pormestari, kokoomuksen Jan Vapaavuori toivottamassa EPP:n jäsenet tervetulleiksi Helsinkiin. Vapaavuoren jälkeen lavalle nousi kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah.

EU-komission puheenjohtajan neuvonantaja Aura Salla avaa tilaisuuden. Valitettavasti teknisien ongelmien vuoksi livelähetyksessä ei kuulu ääni. Selvitämme tilannetta parhaillaan.

Stubb on aiemmin kertonut kampanjoivansa eurooppalaisten arvojen puolesta, joita ovat ihmisarvon kunnioitus, vapaus, demokratia, tasa-arvo, oikeusvaltioperiaate ja ihmisoikeuden - mukaan lukien vähemmistöjen oikeudet. Stubb on kertonut haluavansa myös vähentää vastakkainasettelua EU:n sisällä. Näitä asioita kuultaneen illan kaksinkamppailussa Stubbin ja Weberin välilĺä.

Messukeskuksen iso sali alkaa täyttyä EPP:n jäsenistä.

Petteri Orpo kokouksen avaustilaisuudessa: Stubbilla samat mahdollisuudet Weberiä vastaan kuin Suomen jalkapallomaajoukkueella Saksaa vastaan

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti hetki sitten kokouksen avaavan lehdistötilaisuuden Messukeskuksessa. Orpo sanoi, että Stubbilla on samat mahdollisuudet Weberiä vastaan kuin Suomen jalkapallomaajoukkueella Saksan maajoukkuetta vastaan. Mutta: Orpo muistutti, että Saksa on pelannut viime aikoina vaisusti, ja vastaavasti Suomi on voittanut monta matsia putkeen ja pelannut parasta peliään koskaan.

 Orpo muun muassa sanoi, että kokoomus on myös keskustellut muiden puolueiden kanssa tuen saamiseksi prosessille, joka voisi johtaa Victor Orbanin Fidez-puolueen erottamiseen EPP:stä. Jos tähän jouduttaisiin, sen pitäisi Orpon mukaan tapahtua ennen eurovaaleja.

 

EPP:n kokous aiheuttaa tänään ja huomenna lyhyitä liikennekatkoksia Helsingissä. Poliisin mukaan lyhyitä liikennekatkoksia on odotettavissa lentoaseman ja Messukeskuksen välille iltapäivän ja illan aikana. Katkoksia liikenteessä voi olla myös Länsi-Helsingin ja Helsingin keskustan alueilla. Lisää tietoja liikennekatkoksista löydät tämän linkin takaa.

IS:n Mika Lehdon ennakkotunnelmia luotaavassa jutussa kerrotaan, että Stubb on ehtinyt pitää tänään jo kolme tiedotustilaisuutta. Päivän ohjelmassa on kaikkineen neljä puhetta, noin 15 tapaamista eri delegaatioiden kanssa ja illan huipentava kohtaaminen Weberin kanssa lavalla. Pääset lukemaan jutun painamalla tästä.

Yksi kokouksen kuumista puheenaiheista on se, miten EPP:n pitäisi suhtautua Unkaria EU-jäsenmaiden yhteisiä arvoja vastaan vievään Victor Orbaniin ja hänen Fidez-puolueeseensa. Esimerkiksi Alexander Stubb on linjannut, että Fidez voidaan erottaa ryhmästä, jollei se sitoudu noudattamaan perusarvoja. Suuri osa puolueesta katsoo, että Fidez olisi hyvä vielä yrittää pitää puoleen sisällä ja pyrkia vaikuttamaan se politiikkaan sitä kautta.

–Olen odottavainen ja innostunut. Sieltä tulee sellainen kaarti, että Suomessa ei varmaan sitten ETYK-kokouksen ole nähty niin paljon korkean tason tason poliitikkoja. Ympäri Eurooppaa tulee erilaisia kulttuureita, erilaisia persoonia. Se on melkoinen perhe, joka on koolla, Orpo kuvaili tunnelmia ennen kokousta.

Vielä illan huipentumasta. Stubb ja Weber siis kohtaavat noin kello 19.30 kaksintaistelussa. Stubb on toivonut vastaavia kohtaamisia useampiakin, mutta Weber ei ole antautunut kuin tähän yhteen mittelöön Euroopan tulevaisuudesta. Weberillä on takanaan Stubbia merkittävästi vankempi tuki kärkiehdokkaaksi. Lopullisen ratkaisun tekee torstaina suljetussa lippuäänestyksessä 734 puoluekokousedustajaa.

Varsinainen ohjelma suuressa salissa alkanee noin kello 14 aikaan, kun kokoomus ja kristilliset toivottavat EPP:n tervetulleeksi Helsinkiin.

Vesala: Alex Stubb on halunnut tehdä tästä valinnasta Yhdysvaltain esivaalien kaltaisen tapahtuma. Stubb on halunnut Weberin kanssa enemmän debatteja, joihin Weber ei ole suostunut.

Lehto: Stubb sanoi tänään, että tänään hän menee aikaisin lepäämään ja valmistelee huomisaamun puhetta. Nukkuu muutaman tunnin, käy aamulenkillä ja aikoo olla huomenna iskussa.

IS:n Hanna Vesala kertoo suorassa lähetyksessä, että hän näki Alex Stubbin aamulla, kun tämä piti lehdistötilaisuutta. Stubb oli kertonut optimistisesti, että hänen mahdollisuutensa nousta EU-komission puheenjohtajaksi ovat noin 70-30 Weberin hyväksi.

Paikalla Messukeskuksessa ovat IS:n toimittajat Hanna Vesala, Mika Lehto ja Seppo Varjus.

Hetki hetkeltä -seuranta alkaa

Tervetuloa seuraamaan Ilta-Sanomien hetki hetkeltä -seurantaa! Hetken päästä aloitamme suoran livelähetyksen Helsingin Messukeskukselta, jossa järjestetään tänään ja huomenna Euroopan kansanpuolueen EPP:n kokous. Illan odotetuin hetki nähdään klo 19.30, kun puolueen kärkiehdokkuudesta EU-komission puheenjohtajaksi kilpailevat Alexander Stubb ja saksalainen Manfred Weber astuvat lavalle kaksintaisteluun.