Satu Hassi lataa vihreiden pj-kisasta: ”Onko niin, että oikeasti uskottavina pidetään vain miehiä”

Kansanedustaja Satu Hassi ymmärtää vihreiden ex-puheenjohtajan Ville Niinistön ratkaisua. Samalla häntä sapettaa, että julkisuudessa keskustelu uudesta puheenjohtajasta on keskittynyt miesten ympärille.

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi ei tiennyt ennakkoon ex-puheenjohtaja Ville Niinistön päätöksestä jäädä pois tulevista eduskuntavaaleista.

31.10.2018 12:36

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi ei tiennyt ennakkoon ex-puheenjohtaja Ville Niinistön päätöksestä jäädä pois tulevista eduskuntavaaleista. Niinistö ei myöskään ole käytettävissä vihreiden pätkäpuheenjohtajaksi. Sen sijaan hän saattaa lähteä eurovaaliehdokkaaksi.

– Olen varma siitä, että jos hänet valitaan, hänestä tulee erinomainen meppi. Olen tiennyt, että hän on siitä kiinnostunut. Hänen tuoreesta ilmoituksestaan minulla ei ollut mitään ennakkotietoa.

Olitteko yllättynyt hänen ratkaisustaan?

– Sanoisin, että se hyvin ymmärrettävä ratkaisu.

Hassi katsoo, että Niinistöllä on entisenä ministerinä ja puheenjohtajana hyvät verkostot ja hän tuntee EU:n työskentelytavat. Viime aikoina monet konkaripoliitikot ovat ilmoittaneet, etteivät he ole ehdolla tulevissa eduskuntavaaleissa. Niinistö liittyi tänään joukon jatkoksi.

Koetaanko teistä kotimaan politiikka jotenkin erityisen raskaaksi nykyisin?

– Siinä on rasittavia puolia, mutta jos haluaa kevyempää elämää niin silloin Euroopan parlamentti ei välttämättä ole se ratkaisu –– ainakaan jos siellä haluaa jotain vaikuttaa. Jos haluaa vaan sen aseman ja nostaa palkkaa, niin se on sitten eri juttu. Mikään lekottelupaikka se ei ole.

Hassin mukaan vihreissä ei ole olemassa minkäänlaista junttaa, jonka johdolla puolueelle valitaan uutta puheenjohtajaa Touko Aallon väistyttyä tehtävästä. Häntä sapettaa, että julkisuudessa esiin on nostettu miehiä. Kokemuksensa vuoksi esillä ovat olleet erityisesti Niinistö ja edelleen radiohiljaisuutta pitävä Pekka Haavisto. Hassi muistuttaa kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon ilmoittautuneen kisaan jo viikonloppuna.

– Tuli vaan mieleen, että meillähän on yksi sellainen puheenjohtajavaali, jossa ainoa ehdokas oli Osmo Soininvaara. Ei silloin kukaan valittanut, että ehdokkaat piilottelevat, Hassi lataa.

Hänen mukaansa Alanko-Kahiluoto kuuluu juuri niihin vihreiden kärkinimiin, joiden perään julkisuudessa on huudeltu. Alanko-Kahiluoto on ollut neljä vuotta vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja istuu parhaillaan sote-valiokunnassa. Ministeri, presidenttiehdokas tai puheenjohtaja hän ei ole ollut.

– Eikö kärkinimeksi kelpaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana ollut ihminen, joka on puolueen paras asiantuntija kuumimmassa sisäpolitiikan kysymyksessä eli sotessa. Minusta tässä on julkisuudessa nyt hirveästi sitä, että vain mies on uskottava.

Aaltoa tuurannut Maria Ohisalo ilmoitti tällä viikolla ettei hän ole käytettävissä pätkäpuheenjohtajaksi. Ohisalo perusteli päätöstään esimerkiksi sillä, että puheenjohtajaksi tarvitaan nyt vallitsevassa erikoistilanteessa koko Suomelle tuttu kasvo.

– Se on hänen näkemyksensä. Ei ole olemassa mitään sellaista ryhmää, joka olisi tällaisen päätöksen tehnyt ja Ohisalo olisi sen sitten sanonut julki. Puoluevaltuusto tekee päätöksen. Onhan meillä vaikka kuinka monta ihmistä, jotka eivät valituksi tultuaan ole olleet valtakunnan julkkiksia.

Hassi kysyy, oliko esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson valtakunnan julkkis, kun hänet valittiin tehtäväänsä.

– Itseäni on ihmetyttänyt, että onko se edelleen vuosi me too -kampanjan alkamisen jälkeen niin, että oikeasti uskottavina pidetään vain miehiä.

Hassin mukaan vihreiden puheenjohtajaa ei juntata kulisseissa vaan puoluevaltuusto tekee oman ratkaisunsa viikonloppuna.

– En ole tietoinen siitä, että olisi olemassa joku sisäpiiri, joka pitää jossain hovia ennen puoluevaltuuskunnan kokousta.

Vihreiden puoluevaltuusto valitsee uuden puheenjohtajan lauantaina ylimääräisessä kokouksessaan suljettujen ovien takana. Ratkaisu on herättänyt kysymyksiä. Hassin mukaan ratkaisua ei ole tehnyt eduskuntaryhmä vaan puoluevaltuuston johto.

– Eihän keskustelut ole ikinä avoimia, jos puoluevaltuuskunta on valitsemassa esimerkiksi ministeriä.

Puheenjohtajan valintaa koskeva hetki olisi kuitenkin voinut olla avoin. Miksi niin ei tehty?

– Eduskuntaryhmä ei päätä tästä. En tiedä miten puoluevaltuuston johto on asian ajatellut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?