IS kysyi vihreiltä, kuka olisi paras vaihtoehto Touko Aallon seuraajaksi – vastauksissa erottui yksi ylitse muiden - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS kysyi vihreiltä, kuka olisi paras vaihtoehto Touko Aallon seuraajaksi – vastauksissa erottui yksi ylitse muiden

Maria Ohisalo, Ville Niinistö ja Pekka Haavisto olivat suosikkeja IS:n kyselyssä.

Julkaistu: 29.10.2018 6:02

Vihreät valitsevat uuden puheenjohtajan ensi lauantaina. Tähän mennessä ainoastaan kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on asettunut ehdolle. Hän ei kuitenkaan ole kenttäväen ykkössuosikki uudeksi puheenjohtajaksi.

Reilu kuukausi sitten vihreät jäi ilman puheenjohtajaa.

Ensin Touko Aalto vetäytyi viikkojen sairauslomalle. Lopulta, viime keskiviikkona, hän ilmoitti väistyvänsä puheenjohtajan paikalta kokonaan.

Touko Aalto kertoi lokakuun 24. päivä väistyvänsä vihreiden puheenjohtajan paikalta. Puolue valitsee uuden johtajan ensi lauantaina.

Nyt puolueelle on saatava virallinen keulakuva, joka luotsaa sen kevään eduskuntavaaleihin. Vaalien jälkeen puheenjohtaja jatkaisi tehtävässä ainakin vihreiden kesäkuun puoluekokoukseen asti.

Ilta-Sanomat kysyi vihreiden kenttäväeltä, kenestä he toivoisivat uutta puheenjohtajaa. Kyselytuloksen perusteella kenttäväellä on selvä ykkössuosikki.

Suosituin henkilö uudeksi puheenjohtajaksi on Maria Ohisalo. Vastaajista miltei 44 prosenttia kertoi kannattavansa Ohisalon valintaa vihreiden johtoon. Lukemaa voidaan pitää suuntaa antavana. Kysely lähetettiin 224 henkilölle ja siihen vastasi 57 henkilöä.

Ohisalo on toiminut Touko Aallon sijaisena koko syksyn. Puheenjohtajan sarkaa hänen kanssaan ovat jakaneet vihreiden kaksi muuta varapuheenjohtajaa, Hanna Halmeenpää ja Veli Liikanen.

Ohisalo ei ole kansanedustaja, mutta hän on toiminut vihreiden varapuheenjohtajana vuodesta 2015. Lisäksi hän on istunut Helsingin kaupunginvaltuustossa vuodesta 2017 ja osallistunut vihreiden järjestötoimintaan jo useamman vuoden ajan.

Politiikan ulkopuolella Ohisalo tunnetaan köyhyystutkijana. Hän väitteli tohtoriksi vuosi sitten ja työskentelee asunnottomuutta kitkevässä Y-säätiössä.

Vuosina 2011–2017 vihreitä johtanutta Ville Niinistöä kyselyssä tuki uudeksi puheenjohtajaksi noin 25 prosenttia.

Pitkän linjan kansanedustaja Pekka Haavisto puolestaan keräsi noin 21 prosentin kannatuksen. Seitsemän prosenttia vastaajista valitsi kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoton ykkössuosikikseen.

Ilta-Sanomat pyysi vihreiden kenttäväkeä nimeämään myös kakkossuosikkinsa puolueen puheenjohtajaksi.

Tässä osiossa Niinistö ohitti Ohisalon. Hän sai kyselyssä noin 26 prosentin kannatuksen, kun taas 21 prosenttia vastaajista nimesi Ohisalon kakkossuosikikseen.

Pekka Haaviston kakkossuosikikseen ilmoitti noin 16 prosenttia.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari, joka hävisi edellisessä puheenjohtajakisassa Touko Aallolle, ei noussut kyselyssä kenenkään ykkössuosikiksi. Kakkossuosikikseen hänet kuitenkin nimesi 14 prosenttia vastaajista.

Jos yllä oleva kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Uuden puheenjohtajan valinta tapahtuu vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa ensi lauantaina, marraskuun 3. päivä.

Aallon seuraajan niin ikään oletetaan löytyvän puolueen ytimestä. Hänen paikalleen kaivataan kipeästi tehtäviensä tasalla olevaa henkilöä, sillä työt vihreiden johdossa alkavat heti.

Myös vaalivankkureita uuden puheenjohtajan on lähdettävä pikimmiten vetämään.

Vihreiden jäsenistä Outi Alanko-Kahiluoto on tähän mennessä ollut ensimmäinen, joka on ilmoittanut pyrkivänsä puheenjohtajaksi. Hän kertoi aikeistaan sunnuntaina.

Haavisto ei ole ottanut kantaa suuntaan tai toiseen, asettuuko hän ehdolle uudeksi puheenjohtajaksi. Yhtä lailla vaitonaisena on pysytellyt Ville Niinistö.

IS:n kysely lähetettiin vihreiden paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallitusten puheenjohtajistojen jäsenille. Kyselyyn lähetettiin 224 henkilölle ja siihen vastasi 57 henkilöä. Vastaajia oli Lappia lukuun ottamatta kaikista piirijärjestöistä. Kysely lähetettiin sähköpostitse ja vastausaika oli 25.–28.10.

Juttua täydennetty 29.10.2018 kello 11.09: Lisätty tieto siitä, kuinka monelle kysely lähetettiin (224).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?