Kommentti: Sisällissota uusiksi – syksyn työmarkkinataisto repii kaikki vanhat haavat - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sisällissota uusiksi – syksyn työmarkkinataisto repii kaikki vanhat haavat

Syksyn työmarkkinasota on kuin vuoden 1918 kevyt versio kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Syksyn työmarkkinasota on kuin vuoden 1918 kevyt versio.

23.10.2018 6:15

Noloa on, jos kansakunnan suuria hetkiä ei muisteta. Esi-isäin sankariteot vaipuvat unhoon. Nytkin meinasi niin käydä. Onneksi ihan viime hetkellä ryhdistäydyttiin.

Keväällä Suomen sisällissodan muistelu jäi kyllä luvattoman vaisuksi. Mitä odotettiin? Puheita, jotka muistettaisiin vuosikymmeniä, suuria kansakokoontumisia, kirjoja ja elokuvia. Mitä saatiin? Viran puolesta pidettyjä vaisuja vuodatuksia. Pikku paikallistapahtumia. Puolivillaisia tv-sarjoja ja valokopioita Väinö Linnan Pohjantähdestä.

Missä on fiilis, missä hurme, missä verenmaku suussa? Hukattiin kertakaikkinen sukupolvikokemus, jota odotettiin sata vuotta. Pistä kulttuuriväki asialle ja lähetä aikuiset perästä.

Ajatelkaa vaikka englantilaisia, jotka ovat tuotteistaneet sisällissotansa muiston. On näyteltyjä taisteluja, täynnä ratsuväen rynnäkköjä ja ruudinsavua. Kaikki pääsevät riemuun mukaan, teineistä vaareihin. Suomen ainoa puolustus on, että Englannin sisällissodasta on rapiat 300 vuotta, Suomen sisällissodasta vasta tasan sata.

Mutta sitten päättivät työmarkkinapamput näyttää kuinka asiat hoidetaan. Ja katso, heti oltiin kevään 1918 tunnelmassa syksyllä vuonna 2018.

Helsingin punakaartia vuonna 1918.

Kaartit marssivat nyt

Kiivainta luokkataisteluhenkeä juuri nyt osoittaa JHL. Pilttien ruokahuollon puolesta pelätään, mikä luo vängällä tavalla muiston vuoden 1918 nälänhädästä. Silloinkin lapset pelkäsivät. Armoton on keittiötäti, julma jumppasalin vahtimestari. Taisteleva työkansa nostaa ankarimmat urhonsa, kun tosi on kyseessä.

Lakkotaisto käy kuumana.

Mutta ei hätää. Valkoinen vastus on valmiina. Suomen valkoisen kaartin sitkein sissijoukko iskee, kun Suomen yrittäjien Mikael Pentikäinen lähettää pitopalveluiden autot herkkuja täynnä kohti päiväkotirintamaa.

Ja yrittäjillä on tykistöäkin. Jos ay-maksujen automaattinen perintä työnantajan toimesta päättyy, on liitoilla leikki kaukana. Kuka ikinä viitsii maksaa mitään maksua, mikä postiluukusta tipahtaa?

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on lähtenyt täysin rinnoin työtaistoon.

Riku-Setä on hyvin vihainen

Niinpä punaisen kaartin esikuntapäällikkö, Riku Aalto -setä, on hyvin vihainen. Teollisuusliitto sanoutui irti kiky-sopimuksen lisätunneista vuoden 2019 jälkeen. Luultavasti se olisi kyllä tehnyt niin joka tapauksessa mistä tahansa syystä.

Kyse on vain 24 tunnista, mutta valkoisen senaatin puheenjohtajaa Juha Sipilää kirpaisee kuin joku olisi nostanut valtioneuvoston katolle punalipun. Sipilän pyhä kiky-sopimus, vaalikauden suurin saavutus on häväisty.

Rajua on kuulkaa meno jo. Ja oikeasti alkaa tapahtua vasta viikon lopulla teollisuusliiton lakkojen myötä.

Taustalla tapahtumia voi seurata Sdp:n Antti Rinne kuin myhäilevä Vladimir Lenin Pietarissa vuonna 1918. Mutta löytääkö Juha Sipilä sittenkin vielä oman Saksansa, joka höyryää apuun? Saako Suomen yrittäjät jostain rautahermoisen Mannerheimin, joka johtaisi taistelua vakaammin kuin hötkyilevä Pentikäinen?

Voitto näet otetaan yleensä maltilla, eikä meuhkaamalla. Mikä toki jokaisen lukuisista osapuolista olisi hyvä muistaa.

Rauhantekijä ei rauhaa saa

Keväällä 1918 rauhantekijät olivat harvassa ja pilkattuja. Näin on myös syksyllä 2018.

EK:n eläkkeelle jäänyt työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen on muistellut vanhoja aikoja ja puhunut maltin puolesta. Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen on sitten julkisesti epäillyt, että Laatunen on istunut ”kaksoisagenttina kummallakin puolen työmarkkinapöytää”. Voisi olettaa, että Kakkonen tarkoitti, että vielä työssä ollessaan, mikä on melkein kuin agenttiromaanista.

Entinen EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen on joutunut kovan kritiikin kohteeksi maltillisista mielipiteistään.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen tunnusti lähestyneensä Laatusta rumin sanoin, kun tämä istui kahvilla toisen kolmikannan ikonin, SAK:n entisen puheenjohtajan, Sdp:n kansanedustaja Lauri Ihalaisen kanssa.

Sen ymmärtää, kun Vartiainenkin on entinen demari ja käännynnäisethän ovat aina niitä kiihkeimpiä.

Ay-liikkeen puolelta ei ole noussut esiin vastaavia sopuun kehottavia konkareita. Siellä onkin kova kurin ja koston perinne.

Nyt liikumme Suomen kansan sielun syvissä pohjissa. Syvissä kuin merkitsemätön suohauta, johon veli veljeä raahaa.

Harvoin on nuoret ollut tällaista mahdollista kokea! Katsokaa ja ihmetelkää.

Huhut kulkevat

Maanantaina Verkkouutiset ja HS uutisoivat työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kehittämästä suunnitelmassa, jossa kiistelty irtisanomislaki korvattaisiin sillä, että pienissä yrityksissä voitaisiin solmia kerran määräaikainen työsopimus ilman perusteluja.

Yrittäjien kannalta tässä olisi ehkä etuna selkeys. Vaikka irtisanomista helpotettaisiin, se voitaisiin yhä riitauttaa ja kuukausien ja vuosien oikeusbingot jatkuisivat.

Toisaalta Suomen yrittäjät eivät ehkä pitäisi tällaisesta sovusta, joka syntyisi kuin vanhassa kolmikannassa. Suomen yrittäjien kannalta on huono juttu, että heiltä ei asiasta tarvitse edes kysyä, jos hallitus on tarpeeksi pakkoraossa

Se on eri asia onko se vielä. Kokoomuksella puolueena ja keskustan Juha Sipilälle henkilökohtaisesti yrittäjien asia on tärkeä. Joku jäähyväislahja hallituksen pitäisi ennen lähestyvää loppuaan heille antaa. Yrittäjillä kun on vielä äänioikeuskin jäljellä.

No. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sitten maanantai-iltapäivällä ilmoittikin, että kyse on vasta taustakeskusteluista, ei mistään ehdotuksesta. Show jatkuu ja eihän meillä kellään vielä tylsää ollutkaan.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja pääministeri Juha Sipilä. Työmarkkinataistoon etsitään kulissien takana ratkaisua, mutta Palola pisti maanantain jäitä hattuun pikaista sopua odottavilel.

Katkeraan loppuun?

Kiistan ratkaisulla alkaa olla vähän kiire. Ammattiliittojen alkuperäinen vaatimus on, että hallituksen pitää lopettaa koko lakihankkeen valmistelu. Sen jälkeen ehkä voitaisiin keskustella ”jostain” puhtaalta pöydältä.

Hallituksen kannalta jokainen kuluva päivä on ongelma. Puhtaassa pöydässä sitä tuppaa aikaa kulumaan. Pian alkaa marraskuu. Jos puhtaasta pöydästä tultaisiin tyhjin käsin, irtisanomislakia ei ehkä ehdittäisi pistää uudestaan vireille. Ja sitten olisi vielä se perustuslakivaliokunta ja kaikki. Hallituksen uhkauksilta putoaisi pohja pois.

Toisaalta, jos laki murjotaan läpi, kaikki menevät vaaleihin kylki tuoreessa veressä. Katkera kamppailu jatkuisi yli vuoden kahdeksantoista. Työmarkkinoilla tämä muistettaisiin sukupolven yli. Kuulostaako tutulta?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?