Sampo Terho syytti Ylellä ay-liikettä valehtelusta – ”Ollaan valmiita viemään leipä lasten suusta, että saadaan puskettua Rinteen kampanjaa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sampo Terho syytti Ylellä ay-liikettä valehtelusta – ”Ollaan valmiita viemään leipä lasten suusta, että saadaan puskettua Rinteen kampanjaa”

Terhon mukaan irtisanomiskiistassa on kyse pienestä asiasta, josta on tullut periaatekysymys.

Eurooppa-, kulttuuri ja urheiluministeri Sampo Terho (sin) kommentoi Ylelle irtisanomislakia. Hänen mielestään SAK:laiset ay-pomot puskevat Antti Rinnettä pääministeriksi.

20.10.2018 11:15

Ylen Ykkösaamussa haastattelussa ollut eurooppa-, kulttuuri ja urheiluministeri ja sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho sanoo, että irtisanomislain vastustuksessa on kyse valhekampanjasta, jonka tarkoituksena on puskea demareiden vaalikampanjaa.

Terhon mukaan valhekampanjan takana ovat ne tahot, ”jotka näitä pärstäkerrointarinoita levitti”, eli ”SAK:laiset ay-pomot ja ay-eliitti”. Pärstäkerrointarinoilla Terho viittaa SAK:n sosiaalisessa mediassa käymään #viimeinenniitti-kampanjaan, jota kritisoitiin siitä, että se antoi hallituksen irtisanomislakiesityksestä liian mustavalkoisen kuvan.

– SAK-laiset ay-pomot ja ay-eliitti aikanaan työnsivät Urpilaisen syrjään, kun kyllästyivät häneen ja laittoivat Rinteen tilalle demareiden puheenjohtajaksi. Nyt on seuraava vaihe menossa, he haluavat hänet pääministeriksi, Terho sanoo.

Terhon mukaan on päivänselvää, että ay-liike olisi aloittanut jostain asiasta ”rettelöinnin” joka tapauksessa.

– On tietysti karmeata katsoa, että ollaan valmiita viemään leipä lasten suusta, että saadaan puskettua Rinteen pääministerikampanjaa, Terho lataa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) julisti aikaisemmin kaksipäiväisen lakon, joka vaikuttaa muun muassa koulujen ja päiväkotien ruokapalveluiden hoitoon. Monissa kouluissa vanhempia on ohjeistettu pakkaamaan lapsille kouluun mukaan omat eväät maanantaina ja tiistaina.

Itse irtisanomislain Terho sanoo olevan huomattavasti pienempi asia verrattuna sitä vastaan masinoituun kampanjaan. Hänen mukaansa asiasta saatiin itseään suurempi juuri valehtelemalla.

Terhon mukaan uudessa laissa, josta ei ole vielä olemassa esitystä, muutetaan irtisanomissuojaa hyvin maltillisesti.

Uuden lain myötä pienet yritykset voisivat irtisanoa työntekijän, joka on jo saanut varoituksen ja osoittautunut epäluotettavaksi nykyistä helpommin.

Merkittävä muutos on esimerkiksi se, että työnantajan ei tarvitse enää tarjota toista tehtävää tällaiselle työntekijälle. Terhon mukaan se madaltaa rekrytoinnin kynnystä ja näin helpottaa työttömien asemaa.

Toimittajan kysymykseen siitä, miksi hallitus on lähtenyt näin pienen asian takia näin suureen arvovaltakiistaan, Terho vastaa asian olevan periaatekysymys.

– Se on periaatekysymys siitä, johdetaanko tätä maata demokraattisesti vai onko edunvalvontajärjestöillä oikeus esittää veto mihin tahansa asiaan, josta ovat eri mieltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?