Politiikka

Kommentti: Irtisanomiskiistaan löytyisi helppo ratkaisu – mutta ay-liike pelkää kokoomuksen lempilasta

Julkaistu:

Hallitus on tarjonnut irtisanomiskiistaan uutta ratkaisua, ay-liikkeen olisi valittava ruton ja koleran väliltä, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.
Lopettakaa riitely, ottakaa järki käteen ja keksikää yhdessä ratkaisu.

Ei onnistu, koska arvovaltakiista.

Hallitus vie jääräpäisesti eteenpäin irtisanomislakiaan, josta se ei itsekään ole järin kiinnostunut.

Hallitus tahtoo helpottaa työllistymistä pienissä yrityksissä. Koska keinoista ei syntynyt yhteisymmärrystä ay-liikkeen kanssa, hallitus ei halua luovuttaa lainsäädäntövaltaa ulkoparlamentaarisille voimille ja se aikoo säätää työelämälakeja ay-liikkeen painostuksesta huolimatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtä kovakalloinen on ay-liike, joka on luvannut kiihdyttää poliittisia lakkojaan, kunnes hallitus on haudannut suunnitelmansa helpottaa irtisanomisia alle 10 hengen yrityksissä.

Liikkeelle lähtenyttä ay-liikettä ei pysäytä mikään. Kun lakkokone pääsee vauhtiin, se pysähtyy vasta kun sitä tyydyttävä ratkaisu on syntynyt.

Nyt ay-liike ei näytä haluavan kompromissia. Ay-liike näyttää haluavan selkävoiton itselleen epämieluisasta porvarihallituksesta.
Pattitilanteen, ja ehkä huhtikuun eduskuntavaaleihin asti jatkuvien poliittisten lakkojen, voi laukaista vain pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus omalla vastaantulollaan.

Hallitus on toistaiseksi lähinnä vain uhitellut takaisin ay-liikkeelle.

Tosin hallitus on kyllä sanonut, että ay-liikkeen passaa esittää oma vaihtoehtonsa työllistämisen helpottamiseksi pienissä yrityksissä – kunhan sitä ei panna veronmaksajien piikkiin.

Hiljaista on ennen kuin hallitus lupaa lopettaa irtisanomislain valmistelun ja ay-liike lupaa etsiä ratkaisun porvarihallituksen kanssa.

Niin kokoomus kuin pääministeri Sipilä ovat nyt tarjonneet syötön ay-liikkeen lapaan. Ratkaisu olisi paikallinen sopiminen ja työaikalain ulottaminen myös järjestäytymättömiin työnantajiin.

Tämä on ollut kokoomuksen lempilapsi, ja Sipilä taisi yllättää kaikki, kun hän ehdotti paikallisen sopimisen avaamista uudelleen tiistain A-studiossa.
Tässä se arvovaltakiistan ydin on.

Suomen Yrittäjät, ja kokoomus, saisi voiton itselleen – ay-liike pelkää menettävänsä jäseniään ja vaikutusvaltaansa työpaikoilla.

Jotta asia ei olisi niin yksinkertainen, hallitus yritti kiky-sopimuksen yhteydessä 2016 lisätä paikallista sopimista, mutta se kaatui yrittäjien vastustukseen!

Viime kevään kehysriihen aikana hallitus yritti uudelleen avata paikallista sopimista. Silloin asiaa ajoi kokoomus. Siniset ei syttynyt idealle, eikä keskusta, vaikka pääministeri Sipilä kannattaa lämpimästi ideaa.

Kun paikallisessa sopimisessa eteneminen oli mahdotonta, hallitus keksi kehysriihessä tilalle muun muassa irtisanomislain.
Paikallisessa sopimisessa on kyse järjestöjen reviiritaistosta.

Yrittäjien jäsenet, pienyrittäjät, eivät useinkaan kuulu työnantajaliittoon.

Paikallista sopimista voi hyödyntää käytännössä vain järjestäytynyt, siis liittoon kuuluva työnantaja. Liittoon kuulumattomat työnantajat joutuvat täyttämään kaikki työehtosopimuksen velvoitteet, mutta ne eivät voi soveltaa sopimusten mahdollistamia joustoja, esimerkiksi työaikapankkeja.

Jos työaikalaki – ja paikallinen sopiminen – koskisi kaikkia yrityksiä, tämä on hankala pala ay-liikkeelle. Ongelma on luottamusmiesten asema.

Jos työaikalaki koskisi myös liittoon kuulumattomia työantajia, niille työpaikoille tulisi luottamusmiesten sijaan luottamushenkilö. Luottamushenkilö edustaisi liittoon kuulumattomassa yrityksessä kaikkia työntekijöitä, mikä on ollut punainen vaate ay-liikkeelle.

Jos kaikissa yrityksissä olisi tismalleen samat sopimukset ja sopimusasioita hoitaisi joku muu kuin omaan ammattiliittoon kuuluva luottamusmies, miksi enää kuuluisi ammattiliittoon? Epäilemättä ay-liike menettäisi jäseniään.

Ay-liike haluaa pitää kiinni luottamusmiesjärjestelmästä.

Hallituksella ja ay-liikkeellä on reilu kuukausi aikaa ratkaista pattitilanne. Tekeillä oleva irtisanomislaki on tulossa eduskunnan käsittelyyn marraskuun loppupuolella, viikolla 47.

Ay-liikkeen ei tarvitse paljastaa vielä korttejaan.

Koko laki voi kaatua omaan mahdottomuuteensa perustuslakivaliokunnassa, ja ay-liike voi pitää itseään voittajana.

Miksi ay-liike lähtisi hallituksen tukimieheksi ja ottamaan kuokkaansa?

Ay-liikkeellä on klassinen valinta ruton ja koleran väliltä. Valittavana on joko irtisanomislaki alle 10 hengen yrityksiin tai luovuttaa omaa vaikutusvaltaa liittoon kuulumattomille työnantajille ja menettää vähitellen jäseniään.

Hallituksella on myös omat korttinsa. Suomen työmarkkinoiden jäykkyyksiä on vuosikausia sopeutettu eurokuntoon, eikä paluuta ay-liikkeen kultakausiin enää taida tulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt