Politiikka

Aallon pitkittynyt sairausloma lisää vihreiden ahdinkoa – Ohisalo: ”Tarvitsemme näinä viikkoina tiedon siitä, onko hän tulossa takaisin”

Julkaistu:

Vihreiden puheenjohtajaa sijaistava Maria Ohisalo kiistää edes pohtineensa siirtymistä Touko Aallon paikalle: ”Ei ole edes tuntunut oikealta ajatella sellaista”.
Eduskuntavaalit ovat jo nurkan takana, mutta vihreiden pakka on edelleen sekaisin.

Puolue ilmoitti viime viikolla, että puheenjohtaja Touko Aallon uupumuksesta johtuva sairausloma jatkuu ainakin marraskuun puoliväliin.

Jos sairausloma pitkittyy vielä tästä täytyy vihreiden alkaa Aaltoa sijaistavan Maria Ohisalon mukaan miettiä vaihtoehtojaan uusiksi.

– Totta kai puolueen kannalta tarvitsemme näinä viikkoina tiedon siitä, onko hän tulossa takaisin, Ohisalo sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Onko se kuukausi vai enemmän, ja sen mukaan tehdä johtopäätöksiä.

Vihreät toistaa uskollisesti viestiä, jonka mukaan puolue odottaa edelleen puheenjohtajaansa takaisin johdattamaan sitä kohti ensi kevään vaalisumaa.

– Tässä kohtaa, kun odotamme häntä palaavaksi, niin turha spekuloida oikeastaan muuta, Ohisalo sanoo.

– Uskon ihmisten ymmärtävän, että terveys menee aina edelle kaikesta. On turha yrittää muuttaa maailmaa, jos ei ole voimavaroja siihen.


Todellisuudessa puheenjohtajan kahden kuukauden sairausloma vaalien ollessa nurkan takana on puolueelle todellisen pohdinnan paikka.

Vihreiden puoluevaltuuston on määrä kokoontua 17.-18.marraskuuta, eli välittömästi Aallon ilmoitetun sairausloman päättymisen jälkeen.

Puoluesihteeri Lasse Miettisen mukaan kyse on kauan sitten sovitusta sääntömääräisestä kokouksesta. Aikataulu kielii kuitenkin tarkasta ennakoinnista.

Puoluevaltuuston tehtäviin kuuluu nimittäin uuden puheenjohtajan valinta, mikäli istuva johtaja ilmoittaisi yllättäen eroavansa tehtävästä.

Todennäköisesti se esittäisi tuolloin tehtävään vain yhtä ehdokasta, joka nähtäisiin yhteisen arvion perusteella parhaaksi tarttumaan haastavaan tehtävään.


IS:n syyskuun lopulla vihreiden kentälle tekemä kysely kertoo ainakin Aallon kilpailijoiden kannatuksen kasvusta.

31,1 prosenttia vastaajista antoi tukensa Aallolle, mutta vahvalle toiselle sijalle nousi Ohisalo 23,5:n prosentin ja kansanedustaja Emma Kari 10,9 prosentin kannatuksella.Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ohisalo kiistää, että olisi edes pohtinut siirtymistä puheenjohtajaksi.

– En ole asiaa ajatellut, eikä nyt ole edes tuntunut oikealta ajatella sellaista asiaa.

Jos Aalto todella palaa töihin 16.11, tulee puolueelle kiire kääntää julkisuus pois puheenjohtajan sairauslomasta ja kohuista ennen huhtikuuta.

Vaalityö toki jatkuu eduskunnan joulutauollakin, mutta aktiivista eduskuntatyötä olisi tuolloin jäljellä vain noin kolme kuukautta: viisi viikkoa ennen joulutauon alkua ja kaksi kuukautta kevätistuntokauden alun ja vaalien välissä.

Miettisen mukaan Aallon paluu marraskuun lopulla ei ole liian myöhäinen ajankohta vaalien kannalta, päinvastoin. Aalto saapuisi juuri parahiksi eduskuntakauden ”loppuhuipennukseen”.

– Sehän on aika, jolloin kaikki tiivistyy ennen vaaleja, Miettinen sanoo.

IS:n kyselyn mukaan 70,6 prosenttia vihreiden kentästä halusi edelleen Aallon luotsaavan puolueen vaaleihin. Pinnan alla oli silti havaittavissa pientä kuplintaa.

12,7 prosenttia vastaajista oli valmiita pistämään puheenjohtajan vaihtoon ennen huhtikuuta ja 16,7 prosenttia ei tahtonut ottaa kysymykseen suoraan kantaa.Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Moni painotti, että kaikki riippuu Aallon terveydentilasta ja sairausloman pituudesta.

Osa antaa sairauslomalta paluun ajankohdan Aallon jatkon ehdoksi. Yhden mukaan takaraja olisi joulukuun, toisen mukaan lokakuun loppu.

Miettinen vakuuttaa , ettei sairausloman jatko vaikuta ainakaan vaalivalmistautumiseen.

– Vaaleihin valmistautuminen pyörii täysillä koko ajan. Sitä tekevät tuhannet ihmiset eri puolilla Suomea. Se ei yksittäisen ihmisen poissaolon takia pysähdy.

FAKTA: Näin väliaikainen puheenjohtajan valittaisiin

Jos vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ilmoittaisi yllättäen eroavansa, on puoluevaltuuskunnan tehtävä valita puolueelle uusi puheenjohtaja.

Väliaikainen puheenjohtaja toimisi tehtävässä seuraavaan puoluekokoukseen asti.

Valinta voidaan tehdä nopeallakin aikataululla, ja puoluevaltuuskunta kutsua koolle viikonkin varoitusajalla.

Jokaisella 40 äänivaltaisella jäsenellä on uuden puheenjohtajan esitysoikeus.

Jos tehtävään esitettäisiin useampaa kuin yhtä ihmistä, pidettäisiin valinnasta vaalit kokouksessa. Todennäköisesti ehdolla olisi kuitenkin vain yksi ehdokas.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt