Politiikka

Pääministerin monologi kesti minuutin ja 43 sekuntia – lue Sipilän lausunto sanasta sanaan

Julkaistu:

Politiikka
Hallitus haluaa mittauttaa luottamuksensa, koska ”ulkoparlamentaariset voimat” ovat hallituksen linjan kimpussa.
Torstaina tapahtui seuraavaa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti pitävänsä tiedotustilaisuuden kello 15.45 eduskuntatalon itäsiivessä Valtiosalissa.

Sillä kellonlyömällä pääministeri Sipilä asteli paikalle vasemmalla puolellaan työministeri Jari Lindström (sin) ja oikealla kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen.

Kolmikko asettui improvisoidun puhujankorokkeen taakse ja aloitti. Minuutin ja 43 sekuntia kestänyt pääministerin lausunto kuului sanasta sanaan näin:

– No niin hyvät tiedotusvälineiden edustajat, ajankohtaista työmarkkinakysymystä on tänään tuolla hallituksen neuvotteluissa käsitelty ja myöskin eduskuntaryhmissä tänä päivänä ja olemme päätyneet siihen, että nyt kun tätä kiistanalaista lakia ja sen käsittelyä on pyydetty lopettamaan sen käsittely, niin haemme eduskunnalta tiedonannon muodossa tälle työllisyyslinjauksellemme ja sen jatkumiselle tukea, kysymme siis eduskunnasta, että pitääkö meidän jatkaa tällä linjalla, joka on nyt tuottanut 115 000 työpaikkaa ja myöskin tutkitusti nämä toimenpiteet mitä ollaan tehty, jonka jatkumoa tämä nyt kiistan alla oleva lakiesitys on, niin tuota tämän jatkumon turvaamisesta nyt sitten käymme eduskunnassa eduskunnan puhemiehen kanssa sovitun mukaisesti tiistaina keskustelun, ja sitten keskiviikkona äänestämme, miten tästä eteenpäin sitten mennään. Eli tässä tapauksessa poikkeuksellista keinoa käytetään, tätä on historiassa käytetty aiemminkin tämäntyyppisissä tilanteissa, kun ollaan haettu tukea ja nojaa eduskunnalta, että onko se linja mitä hallitus noudattaa, myöskin sitten eduskunnan laajojen rivien tahdon mukaista.

Jos loikkasit sitaatin ylitse, tässä sama lyhyesti: koska hallituksen valmisteilla olevaa esitystä irtisanomislaista on arvosteltu, hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon harjoittamastaan työllisyyspolitiikasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiedonannolla tarkoitetaan sitä, että eduskunta äänestää ensi keskiviikkona siitä, nauttiiko hallitus tässä asiassa eduskunnan luottamusta.

Enemmistöhallituksen ollessa kysymyksessä luottamuksen saaminen on erittäin todennäköistä, mutta ei-äänten voittaminen johtaisi hallituksen kaatumiseen ja aikaistettuihin vaaleihin.

Sipilä uskoo, että hallitus saa eduskunnalta luottamuksen.

Hän ajattelee, että jos hallitus saa eduskunnalta siunauksen työllisyyspolitiikalleen, samasta siunauksesta riittää hyvää karmaa myös hallituksen suunnitelmalle irtisanomislaista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Protestointi hallituksen linjaa vastaan on ollut se perinne, mutta eduskunnan linjauksia vastaan on sitten vähemmän protestoitu, Sipilä sanoi.

Työministeri Lindström kiirehti kuitenkin tarkentamaan, että irtisanomislaki on eri asia.

– Tietenkään emme voi hakea etukäteen kuittausta hallituksen esitykselle (irtisanomislaista) vaan sillä on oma eduskunnan määräämä aikataulunsa.

Ministeri Lindström esiintyi muutoinkin epätavanomaisen tunteikkaasti tiedotustilaisuudessa.

Hänestä ”ulkoparlamentaariset voimat” eli ay-liike yrittää sanella hallitukselle, kuinka Suomen asioita viedään eteenpäin.

– Teimme mielestämme kompromissiesityksen ja sille tuli täystyrmäys, purki Lindström pettymystään.

– Tässä aletaan olla jo ideologisessa keskustelussa siitä, onko tämä hallitus paha ja hyökkääkö se ay-liikettä vastaan? Meidän ainoa tavoitteemme on työllisyysasteen nostaminen.

Jokinen säesti Lindströmiä ja sanoi hetkeä myöhemmin:

– Se, että yhä useampi suomalainen saisi mahdollisuuden työllistyä tässä maassa, on se korkein tavoite, mitä tässä haetaan.

Edit: 19.48: Muokattu sanamuotoja tarkemmiksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt