Kommentti: Juha Sipilän hallitus turvautuu säälittävään teatteri­temppuun - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Juha Sipilän hallitus turvautuu säälittävään teatteri­temppuun

Juha Sipilä, työministeri Jari Lindström ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Julkaistu: 11.10.2018 16:40

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) aikoo mittauttaa hallituksensa luottamuksen tiedonannolla eduskunnassa jo ennen irtisanomislakiesitysten antamista. Kyseessä on teatteritemppu, tasoltaan säälittävä, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Irtisanomislain ympärille on syntynyt sellainen sotku, että sitä voisi pitää humoristisena farssina – elleivät sen seuraukset olisi paisumassa niin vakaviksi.

Ay-liike on poliittisilla lakoillaan ja ylityökielloillaan menettänyt täysin suhteellisuudentajunsa, mutta sama vaivaa yhä epävarmempaa hallitusta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti torstaina kyselytunnin alla, että hallitus mittauttaa luottamuksensa pääministerin tiedonannolla jo ennen kuin se antaa sille esityksensä irtisanomislaista.

Tiistaina keskustellaan, ja keskiviikkona äänestetään hallituksen luottamuksesta.

Mutta häh?

Onko kummempaa kuultu?

Sokea Reettakin näkee pyrkimyksen lapsellisen propagandistisuuden: Nyt näytetään, että ay-liitot sotivat parlamentarismia ja itse eduskuntaa vastaan vastustaessaan hallituksen irtisanomislakiesitystä ja näin muodoin eduskunnan enemmistöön nojaavaa hallitusta.

Niin kuin asia onkin, kyllä se tajutaan.

Poliittisilla lakoilla varsinkin SAK:n liitot tekevät lisäksi täysin avointa vaalityötä Sdp:n ja sen puheenjohtajan Antti Rinteen (sdp) piikkiin.

Mutta Sipilän temppu ei toimi.

Vakaa hallitus ei kaipaa välimittauksia

Sipilä tekee hallituksestaan nyt liki naurunalaisen ja paljastaa sen epävarmuuden. Hallituksen arvovaltaa tämä ei lisää, päinvastoin.

Totta kai enemmistöhallitus saa luottamuksen tiedonantoäänestyksen päälle.

Eihän koko kiistan aikana ole ollut mitään epäilystäkään hallituksen rivien pitämisestä.

Nyt äänestetään kaiken lisäksi hallituksen luottamuksesta eikä itse laista.

Hallitus on itse sortunut jo humalaisen hoipertelua muistuttavaan toikkarointiin yrittäessään esiintyä pyrkimyksissään ”tiukkana”. Ensin esityksen piti koskea 20 hengen yrityksiä, sitten raja tiputettiin kymmeneen ja karensseja viilattiin. Jotkut jo ehtivät nauraa, että ”tiukka” hallitus tiputtaa rajan yhteen työntekijään.

Mutta asia on, kuulkaapa pääministeri Sipilä, yksinkertaisesti näin:

Vakaan enemmistöhallituksen ei tarvitse lakiesityksiä antaessaan mitata luottamustaan etukäteen, vaikka ilmassa olisi millaista ulkoparlamentaarista painetta.

Hallitus tuo esityksensä eduskuntaan ja sillä selvä. Kun lakiesitystä käsitellään, sillä on joko hallituksen enemmistö takanaan tai sitten ei ole.

Tällainen välitodistuksen hankkiminen on naiivia. Pääministeri järjesti joulunäytelmänsä jo lokakuussa. Kuka lienee idean isä?

Teatteritemppu.

Todennäköisesti niin sanotut ay-gangsterit eli Teollisuusliiton Riku Aalto (sdp) ja AKT:n Marko Piirainen (sdp) naureskelevat Hakaniemessä, sillä heidän operaationsa toimii paremmin kuin he uskalsivat uneksiakaan.

Hallitus tekee sen lopulta itse.

Nimittäin menettää uskottavuuttaan ja – painitermein – menee selälleen omasta heitosta.

Ja Antti Rinne nauraa sitä kuuluisaa kasakan naurua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?