HS: Trump ja Putin taas Suomeen? – kansanedustaja Salolainen: ”Niinistö on puhunut asiasta molempien kanssa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

HS: Trump ja Putin taas Suomeen? – kansanedustaja Salolainen: ”Niinistö on puhunut asiasta molempien kanssa”

Kansanedustaja Pertti Salolaisen mukaan Suomen diplomatia on paiskinut hartiavoimin töitä järjestääkseen huippukokouksen. Kokouksen toteutumisesta ei kuitenkaan ole mitään tietoa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Helsingissä viime heinäkuussa.

10.10.2018 18:27

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän Vladimir Putin saattavat tavata uudelleen Suomessa alkuvuodesta, kertoo Helsingin Sanomat lähteisiinsä nojaten.

Presidentit tapaisivat arktisessa huippukokouksessa, jonka järjestämisestä Suomi on haaveillut jo pidemmän aikaa.

Aihe nousi tapetille jo muutamaa kuukautta ennen kuin Suomi aloitti Arktisen neuvoston puheenjohtajakautensa 2017–2019.

Alun pitäen toiveena oli, että huippukokous olisi järjestynyt Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuodeksi 2017. Se ei kuitenkaan onnistunut.

Presidentin käsissä

HS:n tietojen mukaan Trumpin ja Putinin tapaaminen arktisessa huippukokouksessa näyttää ”aikaisempaa todennäköisemmältä”.

HS:n haastattelemien lähteiden mukaan Trump päättäisi osallistumisestaan Yhdysvaltojen välivaalien eli 6.11. jälkeen, ja että huippukokous voisi toteutua kenties vuoden 2019 helmikuussa.

Arktisten asioiden suurlähettiläs Aleksi Härkönen sanoo, ettei osaa arvioida huippukokouksen toteutumisen todennäköisyyttä suuntaan tai toiseen.

– Ihan mahdotonta arvioita. Se huippukokouksen järjestäminen on kuitenkin tp-johtoista (tp = tasavallan presidentti) toimintaa.

”Diplomatia tehnyt paljon töitä”

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Salolainen (kok) kertoo, että hänen tietojensa mukaan neuvottelut huippukokouksen järjestämisestä ovat edenneet hyvin.

– Käsitykseni on, että Suomen diplomatia on tehnyt paljon töitä kokouksen eteen. Presidentti Sauli Niinistö on puhunut asiasta sekä Trumpin että Putinin kanssa ja tuonut esille keskusteluissa etenkin mustan hiilen problematiikan.

”Mustan hiilen problematiikalla” Salolainen viittaa siihen, että Arktisen alueen lämpenemisestä noin 20–25 prosenttia on peräisin mustasta hiilestä eli nokipölystä.

Nokipölyä syntyy muun muassa puun poltosta kotitalouksissa, tieliikenteestä ja metsäpaloista. Salolainen kuitenkin sanoo, ettei ole kuullut, että huippukokouksen toteutuminen olisi varmistunut.

– Minua tai ulkoasiainvaliokuntaa ei ole ainakaan millään tavalla informoitu asiasta. Viimeisin tietomme on se, että sellaista kokousta on kaavailtu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?