Setä Arkadia -podcast irtisanomislaista: Antti Palola vannoo, ettei STTK vedä Sdp:n vaalivankkureita - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia -podcast irtisanomislaista: Antti Palola vannoo, ettei STTK vedä Sdp:n vaalivankkureita

Julkaistu: 10.10.2018 14:49

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan STTK ei ole Sdp:n käsikassara irtisanomislakia vastustavissa poliittisissa lakko- ja ylityökielto-operaatioissa, eikä se ole tekemässä Sdp:n Antti Rinteestä pääministeriä. Sanaa ”yleislakko” Palola pyörittelee Setä Arkadia -podcastissa varovaisesti.

Irtisanomislain ympärille on synty sellainen mellastus, että entisellä merikapteenilla, STTK:n puheenjohtajalla Antti Palolallakin saattaa olla työmarkkinasekstantti hetken sekaisin – vaikkei hän sitä Setä Arkadia -podcastin haastattelussa tosin tunnusta.

Tilanne on silti karannut käsistä kaikilla tahoilla.

Mutta millä tästä sotkusta selvitään?

– Sotku saataisiin selvitettyä sillä, että hallitus vetäisi pois tämän esityksen ja käynnistäisimme puhtaalta pöydältä valmistelun muista työllisyyttä ja työllistymistä edistävistä toimenpiteistä, Palola sanoo.

Kun tai pikemminkin jos hallituksen esitys päätyy eduskuntaan, STTK aikoo antaa eduskunnalle työrauhan eikä pyri lainsäätäjän pukille, mistä ay-liikettä on haukuttu

– Ne (painostustoimet) koskevat sitä aikaa, kun tämä on valmistelussa. Minä luulen, että sitten me siirrymme vaiheeseen kaksi, kunhan eduskunta alkaa tätä käsitellä. Luulen, että sitten meidän liitot arvioivat tämän tilanteen eri tavalla.

– Oma henkilökohtainen näkemykseni on, että siinä vaiheessa kun asiaa käsitellään eduskunnassa, niin silloin meidän pitää antaa eduskunnalle työrauha, Palola linjaa.

Hurjimmissa puheissa ay-liike on pelotellut yleislakolla, ellei hallitus peräänny?

– Minä toivon että emme näe mainitsemaasi yleislakkoa. Toivon, että tähän löydetään järkevä ratkaisu, jotta sekä isänmaa, elinkeinoelämä, yritykset ja palkansaajat pääsisivät tästä tilanteesta mahdollisimman kevyillä vaurioilla.

Kahdenkymmen neljän minuutin podcastissa Palola selostaa selostamasta päästyään, että STTK:n väki on ”tolkun” porukkaa. Hallituksen kanssa on neuvoteltu työmarkkinakysymyksistä ja palkansaajien etujen heikennyksistä, mutta viime kevään kehysriihen ja irtisanomislain jälkeen mitta tuli täyteen.

– En pysty ymmärtämään, miksi hallitus on lähtenyt tämän esityksen taakse.

Kuuntele uusin Setä Arkadia -podcast alla olevalla soittimella tai Suplasta.

Palola ei vedä Sdp:n vaalivankkureita

Lakko, ylityökiellot ja vuoronvaihdot – ja kaikki tuleva – ovat kuitenkin nimenomaan poliittisia mielenilmaisuja. SAK:ssa esimerkiksi PAM ja JHL ovat ilmoittaneet, että asiaan liittyy myös historiallisen suuri tuki Sdp:lle kevään vaaleissa. Monet uskovatkin, että mielenilmaukset ovat osa poliittista kampanjaa, jolla Sdp:n Antti Rinteestä leivotaan seuraavaa pääministeriä.

– STTK:ssa me emme asetu minkään puolueen vaalivankkureiden vetäjäksi.

– Ei kuule STTK:n Palola voi hypätä yksien vankkureiden kuskiksi, Palola sanoo ja muistuttaa, että järjestön jäsenistössä suurilla puolueilla on tasainen edustus.

– Meillä ei ole politiikka tässä mukana. Me mennään toimenpide toimenpiteeltä ja arvioidaan sen kokonaisvaikutukset ja sitten mietitään, millä tavalla käyttäydytään

– Kyllä me ollaan ihan yhtä kaukana kuin aikaisemminkin tästä soppatykkikiertueesta.

Palola muuttuu jossain määrin vaivautuneeksi, kun keskustelu kääntyy siihen, että lakon hinnan maksavat viattomat yritykset. Jopa keskustelun poliittisten lakkojen rajoittamisesta Palola sanoo ymmärtävänsä.

– Ymmärrän, että tästä keskustellaan. Mutta pitäisi panna mittasuhteisiin. Ei tämä ole niin yleistä ja suurta meillä Suomessa. Nyt vaan sattuu olemaan.

– Tässä joutuu ihan erilaiset yritykset ja ennen kaikkea vientiyritykset sijaiskärsijäksi. Se on ikävä asia. Mutta aina täytyy muistaa, että tällaisella työtaistelutoimella on painostustarkoitus.

Suomen Yrittäjien aktivisuutta Palola ihmettelee.

– Kyllä siellä on kovasti vain SY:n porukka, joka on sen takana. Se ihmetyttää. Aika monet yrittäjätkin ovat sanoneet, ettei tämä ole heidän mielestään niin iso asia. Mikä se juttu ja iso missio tässä on

– Tulee väkisinkin mieleen, että kyllähän tässä on vähän ideologistakin ajattelua.

Ps 1.

Hallitus antaa huonoja lakiesityksiä ja ay-liikkeen pelätään vievän vielä eduskunnan lainsäädäntövallankin. Eduskunta on haukkunut koko kauden ajan hallituksen lainvalmistelua puutteelliseksi ja nyt presidentti Sauli Niinistön mukaan eduskunta itse teki tiedustelulakien kiireelliseksi julistamisen päin sitä ihtiään eli väärin. Setä A. suosittelee, että eduskunnan puhemiesneuvosto pyytää Paula Risikon (kok) johdolla Niinistöltä anteeksi kontillaan ja anoo samalla lainsäädäntöapua kauniin korporativistisesti SAK:lta, STTK:lta ja Akavalta.

Ps. 2.

Erkki ”The Red” Tuomioja (sdp) tulistui, kun kävi ilmi, että hänen vaatimansa perustelut Suomen osallistumisesta Naton 5. artiklan mukaisiin sotaharjoituksiin tehtiinkin tuolloisen ulkoministeri Tuomiojan itsensä esittämillä perusteilla TP-Utvassa joulukuussa 2014. Nyt Tuomioja vaatii ulkoasianvaliokunnan pj:n Matti Vanhasen (kesk) kanssa utvan pöytäkirjoja luettavakseen. Herrojen nykyinen turvaluokitus ei kuitenkaan riitä kakkosturvaluokituksen materiaalin silmäilyyn – ei edes edustajien toivomilla piirtoheitinkalvoilla, kerrotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?