EU tyrmäsi alkoholin etämyynnin kiellon: Kokoomus juhlii – ja nakkelee nuolenpäitä keskustalle - Politiikka - Ilta-Sanomat

EU tyrmäsi alkoholin etämyynnin kiellon: Kokoomus juhlii – ja nakkelee nuolenpäitä keskustalle

Kokoomuksen Jaana Pelkonen kuvaa esitystä alkoholin etämyynnin kieltämiseksi ”ihmisten halveksunnaksi”.

Julkaistu: 9.10.2018 19:03

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko: ”Lausunto otetaan ilman muuta huomioon osana lainvalmistelua”

EU-komission tyrmäys STM:n esitykseen alkoholin etämyynnin kieltämisestä yli 2,8-prosenttisten alkoholituotteiden osalta tietää jälleen hallituspuolueille perusteellista vääntöä Suomen alkoholipolitiikasta.

Komissio pitää maahantuontikieltoa perustamissopimuksen vastaisena tuonnin rajoituksena.

Suomea pyydetäänkin harkitsemaan, voitaisiinko alkoholijuomien etämyynti sallia siten, että tuotteet luovutettaisiin hyväksytyistä viranomaisten tiedossa olevista luovutuspaikoista.

LUE LISÄÄ: EU-komissio epäilee hallituksen suunnitelmia kieltää alkoholin etämyynti – ymmärtää kansanterveydelliset syyt, mutta ei ole niistä vakuuttunut

Etämyynti jätettiin tarkoituksella auki

Maalikuussa voimaan astunut alkoholilain uudistus jätti etämyyntiä koskevan kohdan tarkoituksella auki hallituksen erimielisyyksien vuoksi. Kokoomus on puoltanut etämyynnin sallimista, kun taas keskusta ajaa tiukempaa alkoholipolitiikkaa.

Kokoomuksen kansanedustajat iloitsivatkin tiistaina komission vastauksesta.

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok) toivoo, että keskusta lukee lausunnon ajatuksella.

– Toivottavasti lukevat ajatuksella komission lausunnon ja vetävät siitä oikeita johtopäätöksiä. Eiköhän tämän lausunnon pohjalta löydetä hyvä ratkaisu, Wallinheimo toteaa IS:lle.

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo toivoo, että keskusta tulee huolella EU-komission lausunnon alkoholin etämyynnistä.

– Selkeästi komissio ei ole vakuuttunut siitä, että ehdotetut rajoitukset ja kiellot ovat välttämättömiä ja oikeasuhtaisia tavoitellun päämäärän saavuttamiseksi. Samaa olen itsekin sanonut jo pitkään.

– Tavaroiden vapaaseen liikkuvuuteen ei kannata koskea. Siitä saa näpeilleen, Wallinheimo kommentoi myös Twitterissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkosen (kok) mukaan etämyynnin kieltoyrityksestä olisi viisainta luopua kokonaan.

– Turhaa pyristelyä ja puliveivaamista, Pelkonen kuvailee.

Koska Suomi on osa EU:ta, kuuluu hänen mukaansa suomalaisille samat vapaudet ja oikeudet kuin muillekin EU-kansalaisille.

– Koko hanke etämyynnin kieltämiseksi on silkkaa ihmisten halveksuntaa ja viranomaisröyhkeyttä ja johtuu vain Alkon etujen yksisilmäisestä suojelemisesta hinnalla millä hyvänsä.

– Komissio ei ymmärtänyt STM:n perusteluja alkoholin etämyynnin kieltoon vaan ehdottaa noutopisteitä. EU yllätti ministeriön täysin. Mitä tuumaa Annika Saarikko, kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok) kysyy Twitterissä.

Saarikko: ”Lausunto otetaan huomioon”

Komission vastaus on takaisku etenkin etämyynnin kieltämisen puolesta puhuneelle, asiasta vastaavalle perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk).

– EU-komission yksityiskohtainen lausunto otetaan ilman muuta huomioon osana lainvalmistelua ja sen edellytyksiä. Lausuntoon perehdytään nyt huolella ja poliittiset neuvottelut asiasta jatkuvat ensi viikolla ministerien ulkomaan virkamatkojen jälkeen, Saarikko toteaa IS:lle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) vastustaa keskustan linjan mukaisesti alkoholin etämyynnin sallimista.

Kansanedustaja Pekka Puska (kesk) uskoo, että kokoomuksen kanssa saadaan kuitenkin aikaan vastuullinen päätös.

Hän toivoo, että lopputulemana olisi etämyynnin kieltäminen yli 5,5 prosenttiselta alkoholilta.

– On tietysti selvä, että on tiettyjä tahoja, jotka haluavat viinan vapaaksi. Mutta luulen, että vastuullinen päätös tästä löytyy.

– On iso asia, jos virallisesti sanotaan, että ulkomaalaiset kaupat saavat myydä viinaa Suomeen. Tietysti EU-maailmassa suomalaistenkin pitäisi saada myydä. Sehän mullistaisi koko homman. Silloinhan Suomessa tulisi viina vapaaksi. Sitä harvat haluavat, Puska sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?