Politiikka

Katainen: Stubbilla mahdollisuudet kuuteen eri EU:n huippupestiin eurovaalien tuolileikissä

Julkaistu:

Jyrki Kataisen mukaan Alexander Stubbilla on eurovaalien jälkeen mahdollisuudet kivuta kuuteen eri EU:n huippuvirkaan.
EU-komission varapuheenjohta Jyrki Katainen katsoo Alexander Stubbin (kok) kampanjanavauksen keränneen eurooppalaisen kansanpuolueen EPP:n sisällä ja muuallakin Euroopassa merkittävästi enemmän huomiota kuin moni uskalsi edes ajatella.

Stubb lähti viime viikolla kisaamaan EPP:n kärkiehdokkuudesta. Jos Stubb valitaan kärkiehdokkaaksi, hänelle voi avautua eurovaalien jälkeen tie EU-komission puheenjohtajaksi. Kataisen mukaan Stubbin mahdollisuudet EU:n huippuvirkaan ovat kuitenkin merkittävästi laajemmat. Jos Stubbin tie EU-komission puheenjohtajaksi nousisi pystyyn, vaalien jälkeen tarjolla on myös viljalti muita huippupestejä. Kataisen mukaan vaihtoehtoja on tarjolla EU-komission puheenjohtajan viran lisäksi viisi muutakin.

Näihin hän laski seuraavat tehtävät: Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, Euroopan keskuspankin pääjohtaja, euroryhmän puheenjohtaja ja EU-parlamentin puheenjohtaja.

– Vaihtoehtoja on siten kaikkiaan kuusi. Puolueet ja jäsenmaat jakavat näitä vaalien jälkeen jonkin kaavan mukaan. Alexin positiivinen ja aktiivinen kampanjan lisättynä sillä, että kaikki tuntevat hänet, edistää vaalien jälkeisen tuolileikin onnistumista Suomen kannalta positiivisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stubbin taustaa vasten ajatellen olisi helppoa kuvitella, että häntä voisi kiinnostaa erityisesti esimerkiksi unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan tehtävä, jota hoitaa tällä hetkellä italaialainen Frederica Mogherini.

Lue lisää: Alexander Stubb ei viihtynyt pääministerinä – kertoo nyt, miksi sopisi Euroopan ykkösvirkaan

Kun EU-komission puheenjohtajaa valittiin edellisen kerran neljä vuotta sitten, oli valinta kärkiehdokasprosessin kautta suositumpaa ja itsestäänselvempää kuin nyt.

– Silloin kaikki tunnustivat sen. Tällä hetkellä kaikki eivät ole yhtä innostuneita siitä ja siksi vaalien jälkeinen elämä voi olla kommervenkkisempaa, mutta tarjota myös enemmän mahdollisuuksia kuin viime kerralla, Katainen arvioi.

Kuviota sekoittaa esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin suunnitelmat. Macronin Tasavalta liikkeessä -puolue ei kuulu mihinkään eurooppalaiseen puolueryhmittymään.

Stubb kiilasi kampanja-avauksensa jälkeen vedonlyöntipörssin kärkeen. EPP:n kärkiehdokaskisa jää todennäköisesti vain kahden ehdokkaan väliseksi. Stubbia aiemmin kisaan on ilmoittautunut saksalainen Manfred Weber, jonka takana seisoo muiden muassa liittokansleri Angela Merkel.

– Alexin aktiivinen ja positiivinen kampanja on herättänyt todella paljon huomiota eurooppalaisessa lehdistössä ja EPP:n sisällä, Katainen sanoo.

Hän painotti Stubbin kampanjan perustuvan EU:n perusarvojen äänekkääseen puolustamiseen.

– Myös moderni eteenpäin katsova agendan määrittely keinoälyn, kiertotalouden ja puolustusulottuvuuden kautta on herättänyt mielenkiintoa. Nähtäväksi jää, kuinka pitkälle se lentää, Katainen sanoi.

Katainen esitti arvionsa Stubbin eri vaihtoehdoista tiistaina politiikan toimittajien lounastapaamisessa Helsingissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt