Presidentti Niinistö läksytti kirjailijan julkisesti – näin hän vastaa: ”En voi ymmärtää sitä...” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Presidentti Niinistö läksytti kirjailijan julkisesti – näin hän vastaa: ”En voi ymmärtää sitä...”

Julkaistu: 8.10.2018 7:27, Päivitetty 8.10.2018 9:07

Tasavallan presidentin ärhentelyn kohteeksi joutunut toimittaja Lauri Nurmi yllättyi Niinistön reaktiosta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esiintyi lauantaina Turun kirjamessuilla poikkeuksellisen ärhäkkänä keskustellessaan lavalla kirjat hänestä kirjoittaneiden miesten kanssa.

Valtaosan tilaisuudesta veikin Niinistön ja toimittaja Lauri Nurmen välinen kiivaaksi äitynyt väittely.

Niinistön on ollut julkisuudessa vaikea peitellä Nurmen ja Matti Mörttisen kirjan hänessä herättämää ärtymystä ja kiistänyt kirjan väitteet presidentin valtaoikeuksien koettelustaan.

Lauantaina Niinistö päätyi lavalla jopa suosittelemaan Nurmelle ammatinvaihtoa, sillä ei pitänyt tämän tavasta vastata kysymyksiin.

  • Voit katsoa otteen keskustelusta yllä olevalta videolta.

Toimittaja Lauri Nurmi (vas), tietokirjailija ja kolumnisti Risto Uimonen, tietokirjailija Tuomo Yli-Huttula ja Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskustelivat aiheesta 'Puhetta politiikan kirjoista' Turun kirjamessuilla lauantaina.

”Ärhäkkyys yllätti”

Nurmi myöntää yllättyneensä presidentin reaktiosta. Keskustelu toi hänestä hyvin esille Niinistön vallankäytön tapoja.

– Hänelle on tyypillistä vallankäyttäjänä pyrkiä sanallisilla sutkautuksilla ja populistisilla metodeilla kääntämään huomio itse asiasta ohi, Nurmi sanoo.

Hänen mielestään Niinistön vahvuuksiin ei lukeudu sellaisten keskustelujen käyminen, joissa esille pääsevät näkökulmat, jotka eivät häntä miellytä.

– En voi ymmärtää sitä, miksi Sauli Niinistö ei pysty malttiansa menettämättä tämäntyyppistä demokratiaan kuuluvaa tutkivaa journalismia ja tietokirjallisuutta hyväksymään.

Ärhäkkyys Nurmea kohtaan yllätti myös Risto Uimosen.

– Odotin kyllä, että sieltä tulee kritiikkiä, mutta sen ärhäkkyys yllätti.

Pitkältä aikaväliltä Niinistön tunteneen ja tätä seuranneen Uimosen mukaan presidentti paljastikin lauantaina itsestään puolia, joita hän harvemmin on julkisuuteen tuonut.

– Sitä voi pitää yllätyksenä, että hän näytti nyt julkisesti kiukkuisen puolen itsestään, Uimonen sanoo.

Hänen arvionsa mukaan Niinistön suusta ei kuitenkaan päässyt lavalla mitään harkitsematonta.

– Hän oli hyvin valmistautunut siihen, mitä hän sanoi. Minun tulkintani oli, että hänen voimakkaat kommenttinsa eivät syntyneet siinä tilanteessa, vaan hän oli miettinyt etukäteen, mitä sanoi.

Nurmi ei tulkinnut sanavalintoja yhtä harkituiksi.

– Jos Niinistön sanat olivat harkittuja, silloin olen vielä enemmän huolissani. Silloin olen todella vakavasti huolissani siitä, että Suomeen uhkaa syntyä vielä suurempia hiljaisuuden kehiä kuin mitä nyt on, Nurmi sanoo.

”Samaa kuin halu vaientaa kirjoittaja”

Uimonen kertoi jo lauantaina pettyneensä siihen, ettei Niinistö osallistunut hänen kirjaansa millään lailla.

Hän totesikin Turussa, että jos alkuperäinen lähde ei halua puhua jostain tietystä aiheesta, on asiasta vaikea myöskään kirjoittaa mitään.

Niinistö kysyikin Uimoselta, kannattaako aiheesta silloin edes kirjoittaa.

Uimosen mukaan tämän ei tulisi ainakaan olla este asian käsittelylle.

– Jos yrittää tietoa tarkistaa alkuperäisistä lähteistä, ja ne eivät ole solidaarisia totuudelle, vaan kieltäytyvät antamasta tietoa, niin ei sillä perusteella voi tehdä johtopäätöstä, ettei asiasta voi kirjoittaa mitään. Sehän tarkoittaisi samaa kuin halu vaientaa kirjoittaja, Uimonen toteaa IS:lle.

– Yleensä on sellainen tapa, että jos toimittaja kirjoittaa virheellistä tietoa niin häntä syytetään siitä, ettei hän ole riittävän hyvin tarkistanut. Mutta entä jos yrittää tarkistaa, eikä tietoja anneta, niin sehän on hyvin vaarallinen ajattelutapa.

Kaikkiaan Uimonen ei kuitenkaan näe, etteikö ylimpiä vallanpitäjiä arvioitaisi Suomessa tarpeeksi kriittisesti.

– En pidä Niinistön kritiikkiä merkkinä siitä, että suomalainen demokratia huonosti toimisi. Presidenttiä saa arvostella ja arvioida vapaasti, ja hänellä on oikeus kritisoida mediaa ja kirjailijoita.

Risto Uimosen mukaan presidentti paljasti lauantaina itsestään puolia, joita hän harvemmin on julkisuuteen tuonut.

”Molemmilta tuli kovia toisia kohtaan”

Tuomo Yli-Huttulan mielestä Niinistön astuminen lavalle Turussa kertoo kuitenkin demokratian vahvuudesta.

– Pidän arvokkaana ja poikkeuksellisena sitä, että presidentti haluaa käydä, vaikkakin kovaa keskustelua, niin julkisesti läpi asioita, jotka häntä selvästi harmittavat.

– On kirjoitettu sellaista, joka hänen mielestään ei pidä paikkaansa.

Yli-Huttula kertoo myös osanneena odottaa vastaavanlaista keskustelua. Niinistön Nurmelle antamia vahvoja moitteita hän pitää kuitenkin poikkeuksellisina.

– Olihan se tietenkin poikkeuksellista. Toisaalta se kulminoitui heidän väliseen debattiin, ja molemmilta tuli kovia toisia kohtaan, niin luulen, ettei se sillä tavalla loppujen lopuksi ollut niin yllättävää.

Niinistön lisäksi hän arveli myös Nurmen olleen ”latautunut” jo ennen keskustelutilaisuutta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nousi lauantaina lavalle Turun kirjamessuilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?