Sauli Niinistön väitettiin ”sooloilleen” Putinin kanssa – presidentiltä painokas kuitti: ”Outo väite”

rac

Julkaistu:

Niinistö-kirjat
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi lauantaina Turun kirjamessuilla yhteisessä keskustelutilaisuudessa hänestä viime kuukausina kirjat kirjoittaneet kolme miestä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö palasi lauantaina Turun kirjamessuilla Krimin valtauksen jälkeiseen aikaan vuonna 2014 ja väitteisiin siitä, että hän olisi sooloillut Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamisensa kanssa.

Niinistö tapasi Putinin Sotshissa kesällä 2014, vaikka eurooppalaiset johtajat olivat sopineet, ettei Venäjän poliittista johtoa tavattaisi Krimin valtauksesta johtuen.

Tilaisuuden aluksi Niinistö halusi korjata eräitä väitteitä, jotka oli hänen mukaansa esitetty enemmän tai vähemmän virheellisesti sekä Risto Uimosen että Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen hänestä kertomissa kirjoissa.

Uimosen kirja Sauli Niinistö – tasavallan presidentti julkaistiin elokuussa samoin kuin Nurmen ja Mörttisen kirja Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra.
  • Katso jutun alusta videolta koko Niinistön ja kirjojen tekijöiden keskustelu
Niinistöstä on ilmestynyt kesän ja syksyn aikana yhteensä kolme kirjaa.

Tuoreimman Niinistöä käsittelevän kirjan Presidentti ja porvarivalta on kirjoittanut Tuomo Yli-Huttula.

Lue lisää: Presidentti Niinistö tulistui hänestä kirjan tehneelle toimittajalle – kehotti vaihtamaan alaa

”Ei Katainen mitään salaillut”

Ensinnäkin Niinistön mukaan väite, että Jyrki Katainen olisi salaillut häneltä, että eurooppalaisia johtajia kiellettäisiin tapaamasta Krimin valtauksen jälkeen venäjän johtoa, ei pitänyt paikkaansa.

– Ei Katainen siinä minulta mitään salannut, kun tämä aloite tulikin sinne illalliselle (EU-huippukokouksessa), josta hän ei päässyt soittamaan.

– Muistaakseni noin seitsemän aikaan illalla sain kuulla, että tällainen uusi asia tupsahtaakin esiin. Yritettiin reagoida heti, mutta Kataista ei enää siinä vaiheessa saanut kiinni.

Niinistön mukaan myös Katainen oli ottanut Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa esiin, että Suomen kannalta täydellinen tapaamiskielto olisi ongelmallinen.

 

Väite, että olisin jotenkin vetänyt välistä tai tehnyt irtioton eurooppalaisiin päätöksiin on aika outo.

Toisekseen Niinistö kiistää, että olisi toiminut asiassa Suomen tai Euroopan päätösten vastaisesti.

Niinistö kertoi, että sai EU-huippukokouksen jälkeen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ydinturvakokouksessa mahdollisuuden käydä kysymystä läpi Ranskan presidentin Francois Hollanden, Britannian pääministerin David Cameronin ja Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin kanssa.

– Että nyt kyllä tilanne on Suomen kannalta vähän toinen. Meidän täytyy oman turvallisuutemmekin vuoksi jo pitää yhteyksiä Venäjään. Kaikki ymmärsivät erinomaisen hyvin, Niinistö kertoo.

Lue lisää: Sauli Niinistö kertoi, miltä hänestä julkaistut kirjat tuntuivat: ”Kuin olisi elävältä nyljetty”

”Outo väite”

Kesällä 2014 Niinistö lähti Sotshiin Venäjän johtoa tapaamaan.

Hän kertoo soittaneensa sekä Viron, Ranskan että Ukrainan presidenteille, Merkelille sekä EU-komission puheenjohtajalle Jose Manuel Barrosolle ja EU-presidentti Herman van Rompuyelle.

Tämän lisäksi silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja kävi läpi kaikki pohjoismaiden ulkoministerit.

Asiasta saivat hänen mukaansa tietää etukäteen niin Valkoinen talo kuin eduskunnan silloinen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajisto.

– Että tämmöinen meininki tässä nyt on lähteä Sotshiin. Yhtään ainutta kriittistä ilmaisua ei tullut, Niinistö kertoi.

– Siinä mielessä väite, että olisin jotenkin vetänyt välistä tai tehnyt irtioton eurooppalaisiin päätöksiin on aika outo. Tai irtiottoa Suomeen. Nimittäin ensimmäinen, jolle minä kerroin tästä oli (pääministeri) Alexander Stubb, Niinistö perustelee.

– Minun muistiinpanoissani, jotka olen nyt käynyt läpi on sellainen kuittaus, että hän innostuu. Ja sitten olen kyllä pannut kolme kertaa kysymysmerkin, koska se oli minullekin yllätys että hän innostuu, että joo sinne vaan.

Tapaamisen jälkeen Niinistö kertoo myös saaneensa runsaasti uteluita, että mitä tapaamisessa tuli selvitettyä.

– Ja ymmärtääkseni utelivat vähän saadakseen myös jotain tietoa ja että siitä olisi jotain yleisempääkin hyötyä Euroopan kannalta.

– Sellainen kuva, että nyt minä olen toiminut jotenkin omituisesti, niin se aika lailla kiusaa, kun sitä ei oikeastaan kukaan muu tiedä, että olisin toiminut jotenkin omituisesti. Paitsi kirjan teksti.

Lauri Nurmi totesi tilaisuudessa, että kirjan tiedot eivät perustu vain pintapuoliseen tulkintaan vaan useiden henkilöiden haastatteluun.

Hänen mukaan Niinistön toiminnasta tapahtumien aikaan myös käytiin tuohon aikaan paljon keskustelua.

– Keskeistä tässä kirjassa on se, että olemme haastatelleet Erkki Tuomiojan, hän kehuu Niinistön toimintaa. Alexander Stubbin, hän esittää toisenlaisen näkemyksen. Ja ikään kuin pyrkineet esittämään myös analyysin muodossa vaihtoehtoisia tapoja nähdä, Nurmi selvensi.

Lue lisää: Kuva: Presidentti Niinistö joutui istumaan portailla, kun rouva Haukio esiintyi Turun Kirjamessuilla

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt