Tiedustelulain jälkipyykki jatkuu: Presidentti Niinistö jätti pöytäkirjaan lausuman

Julkaistu:

Presidentti Sauli Niinistön mielestä eduskunnan olisi keskiviikon tiedustelulaki­äänestyksessä pitänyt noudattaa kirjaimellisesti perustus­laissa säädettyä menettelyä.
Sauli Niinistö vahvisti tänään presidentin esittelyssä eduskunnan vastauksen hallituksen esitykseen laiksi Suomen perustuslain muuttamisesta, mutta jätti asiasta pöytäkirjaan liitettävän lausuman.

Niinistön mukaan eduskunnan asiaan liittyvä tahto on kiistaton, mutta perustuslain kirjaimellinen tulkinta kyseenalaistaa eduskunnassa noudatetun menettelyn.

Niinistö viittaa lausumassaan eduskunnan puhemiehen Paula Risikon äänestysesitykseen, jossa yhdistettiin perustuslain muutoksen kiireelliseksi julistaminen ja lakiehdotuksen hyväksyminen. Eduskunta hyväksyi äänestysesityksen.

– Perustuslain sanamuodon mukainen järjestys olisi ollut, että ensin äänestetään kiireelliseksi julistamisesta ja sen jälkeen itse ehdotuksesta, Niinistö kirjoittaa lausumassaan.

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro sanoi keskiviikkona, että tiedustelulaki­äänestys oli perustuslain kirjaimen vastainen.

Lavapuron mukaan perustuslaki edellyttää, että kiireellisyydestä ja perustuslain muutoksesta päätetään erikseen. Kahden erillisen päätöksen sijaan asioista päätettiin keskiviikkona yhtä aikaa.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoi keskiviikkona, että perustuslaki ei edellytä kahta erillistä päätöstä, jos asia oli yksimielinen, eikä vastaesitystä ole esitetty.

Demokraatti-lehti kertoi torstaina, että oikeuskanslerinvirastoon on tehty tiedustelulakiäänestyksestä kolme kantelua. Kanteluiden tekijät haluavat lehden mukaan selvittää, tapahtuiko tiedustelulakiäänestyksessä virhe.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt