Sote-riitely kiihtyy kulisseissa: Itkeviä kansanedustajia lohdutetaan jo eduskunnan käytävillä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sote-riitely kiihtyy kulisseissa: Itkeviä kansanedustajia lohdutetaan jo eduskunnan käytävillä

IS:n tietojen mukaan sote-valiokunnan työilmapiiri on kiristynyt viime päivinä siihen pisteeseen, että sen itkeviä jäseniä on lohduteltu eduskunnan käytävillä.

Opposition kansanedustajia on IS:n tietojen mukaan tavattu itkemästä muun muassa valiokuntakerroksen käytävillä.

5.10.2018 6:00 | Päivitetty 5.10.2018 9:49

Sote-valiokunnan työilmapiiri on kiristynyt äärimmilleen viime viikkojen aikana. Tunnelma on niin kammottava, että opposition kansanedustajia on IS:n tietojen mukaan tavattu itkemästä valiokuntakerroksen käytävillä ja työhuoneessa.

Tunnelmien kerrotaan olleen kovat erityisesti tiistaina ja keskiviikkona. Tilannetta kuvataan IS:lle kahdesta eri lähteestä tiivistetysti sanoilla: ”Näin hullua menoa en ole ennen nähnyt”. Asiaa hyvin tuntevat lähteet kertovat, että ainakin puhemies Paula Risikko (kok) on nähty lohduttamassa käytävällä itkenyttä edustajaa.

Risikko ei illalla halunnut kommentoida asiaa. Hän vastasi lyhyesti viestillä kysymykseen, onko asia ollut esillä puhemiesneuvostossa.

– Sotea käydään joka viikko läpi myös puhemiesneuvostossa. Asioiden etenemisestä saadaan viikoittain tilannekatsaus.

Itkukohtaukset ovat IS:n tietojen mukaan liittyneet erityisesti hallituksen ja opposition välisiin jännitteisiin valiokunnassa. Ne ovat jo pitkään olleet tiedossa. Tällä viikolla kokouksissa ovat ensimmäistä kertaa tulleet toden teolla esiin myös hallituspuolueiden väliset jännitteet.

Sote-valiokunnan työilmapiiri on kiristynyt äärimmilleen.

Hallituspuolueiden edustajat ovat IS:n tietojen mukaan käyttäneet törkeiksi kuvattuja puheenvuoroja toisistaan kokouksissa. Puheenvuoroja kuvataan sanoilla ”haukkumista, panettelua ja nimittelyä”. Tämä nähdään selvänä muutoksena aiempaan. IS:lle kerrotaan, että hallituspuolueiden edustajat voivat nousta kesken kokouksen seisomaan ja säätämään erimielisyyksiään. Kokoushuoneiden nurkissa supsuttaa erilaisia ryhmiä.

Yksi säätämistä aiheuttanut tapaus liittyy Pekka Puskan (kesk) tapaukseen. Puska jumitti sote- ja maakuntauudistuksen keskeisen lakiehdotuksen käsittelyn valiokunnassa viime viikolla. Äänestys sairaalakysymyksestä on IS:n tietojen mukaan kuitenkin pisara valtameressä.

Hallituspuolueiden välillä on lukuisia muitakin epäselvyyksiä. Kun soten järjestämisen perustaa käsittelevän lain käsittely ei edennyt, valiokunta ryhtyi käsittelemään asiakkaan valinnanvapautta koskevaa lakia. Siinäkin sukset menivät ristiin. Siniset ja keskusta olisivat halunneet lähettää keskeneräisen mietintöluonnoksen sosiaali- ja terveysministeriöön arvioitavaksi. Erilaisen säädön ja eripuran jälkeen lopputulos on, ettei näin tulla tekemään.

Valiokunta jatkaa valinnanvapauden käsittelyä perjantaina. Oppositiosta soten järjestämisen perustaa koskeva laki olisi pitänyt ensin saada alta pois. Erään lähteen mielestä kokoomus hakisi valinnanvapausmietinnöstä kohtaa, johon koko uudistus voitaisiin kaataa. Hänen mukaansa mietinnössä on edelleen kokoomukselle erittäin vaikeita paloja.

Alkukesästä keskustan ja sinisten edustajat sote-valiokunnassa valittivat puheenjohtaja Krista Kiurun (keskellä) johtamistyylistä eduskunnan puhemiesneuvostolle.

– Olisiko löydettävissä kohta, josta voitaisiin käydä vielä yksi riita ja se olisi sitten siinä. Riideltävää on vielä paljon, koska asiat ovat niin tulkinnanvaraisia, IS:lle sanotaan.

Ennen juhannusta valiokunnan työilmapiiri oli laajasti esillä ja sitä kuvattiin kaoottiseksi. Aikatauluista syntyneen riidan jälkeen alkukesästä keskustan ja sinisten edustajat valittivat puheenjohtaja Krista Kiurun johtamistyylistä eduskunnan puhemiesneuvostolle. Oppositio ja Kiuru puolestaan syyttivät hallitusta huonosta lainvalmistelusta. Kiurun mukaan hallitus itse oli siten ainoa jarruttava tekijä. Myös varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen (kesk) toiminta valiokunnassa on ollut esillä. Oppositio on syyttänyt häntä muiden muassa epäasiallisesta käytöksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?