Kommentti: Hallitus menee Yrittäjien Mikael Pentikäisen johdolla kohti poliittista hautaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Hallitus menee Yrittäjien Mikael Pentikäisen johdolla kohti poliittista hautaa

Varsinkin kokoomuksen kerrotaan niitanneen itsensä Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen (kesk, kuva oik.) porukan eli yrittäjien koviin vaatimuksiin, vaikka valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) vihelteleekin poissaolevan näköisenä. Kepu on liemessä ilman muuta pääministeri Juha Sipilän (kesk) kautta ja siniset työministeri Jari Lindströmin (sin) myötä.

Julkaistu: 4.10.2018 12:27

Oikein tai väärin: Hallituksella ei ole muuta konstia kuin taipua ay-liikkeen edessä irtisanomislakiriidassa. Nyt hallitus menee Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen johdolla kohti poliittista hautaa. Sen osoittaa Ylen tuore gallup, jossa Sdp tekee irtiottoaan, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Yleisradio pisti taas ulos tuoreimmat Taloustutkimukselta tilaamansa gallup-luvut.

Koska Suomi ei pyöri aivan kannatustaan tiputtavan vihreiden ympärillä, vaikka moni niin luuleekin, niin keskitytään vakavammin otettaviin puolueisiin eli Sdp:hen, kokoomukseen ja keskustaan.

Joku niistä muodostaa hallitusta reilun puolen vuoden kuluttua.

Sdp näyttää menevän menojaan, myös vasemmistoliiton kannatus on lievässä nousussa. Demarien kannatus on noussut kuukaudessa peräti 2,3 prosenttiyksikköä ja on nyt 22,6 prosenttia.

Hallituspuolueista kokoomuksen kannatus on 18,9 prosenttia ja kepun 17,6 prosenttia.

Ei tarvitse olla suuri tietäjä, mistä Sdp:n kannatuksen nousu johtuu.

Hallituksen ja ay-liikkeen yhä kärjistyvästä vastakkainasettelusta.

Irtisanomislaista. Ynnä muusta.

Demarien ja SAK:n taktiikka toimii. Sdp=SAK näki, että irtisanomislaissa on pelin paikka, kun aktiivimalli kakkonen ei tullutkaan tähän hätään.

Hallitus on ansassa. Joku voisi sanoa, että se on pelannut korttinsa harvinaisen typerästi. Sekään ei auta hallitusta, että SAK kärysi propagandassaan silkasta valehtelusta.

Nyt näyttää, että hallitus on menossa kohti poliittista hautaa Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäisen (kesk) johdolla. Keskuskauppakamarin tuore toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi (kok) antaa taustatukea ja neuvoo iltaisissa strategiaistunnoissa kokoomusjohtoa, miten pitää menetellä.

Varsinkin kokoomuksen kerrotaan niitanneen itsensä Pentikäisen porukan eli yrittäjien koviin vaatimuksiin, vaikka valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) vihelteleekin (tässäkin) poissaolevan näköisenä. Kepu on liemessä ilman muuta pääministeri Juha Sipilän (kesk) kautta ja siniset (kannatus 1,1%!!!) työministeri Jari Lindströmin (sin) myötä.

Hallituksella ei ole mitään linjaa

En tiedä, kuka on suunnitellut hallituksen pelikirjan, mutta enemmän päin takapuolen keskellä olevaa reikää se ei voisi mennä (tämä on perhelehti).

Joko voisi kysyä, mikä on hallituksen linja irtisanomislain yhteydessä.

Vastausta saa odottaa maailman loppuun saakka, sillä sitä ei ole.

Hallitus on maalannut itsensä nurkkaan, eivätkä sieltä pääse ampumalla pois kuten sarjakuvahahmot Pecos Bill, Tex Willer ja Kit Carson.

Ensin hallitus näyttelee tinkimätöntä. Sitten alkaa kuitenkin välitön lepsuilu. Alkuperäiset tavoitteet, että laki koskee 20 hengen yrityksiä, vesittyvät ja varsinkin työministeri Jari Lindströmin kasvoilta heijastuu nimenomaan linjaamaton kauhu.

Hallituksen ”tinkimättömyyteen” ei usko enää kukaan.

Hallitus onnistuu samalla kertaa mahdottomassa: Se suututtaa sekä palkansaajat että yrittäjät. Se on temppu se!

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) taisi nähdä jo kuukausi sitten hallituksessa selkeimmin, mitä on tulossa. Hän on näytellyt riidassa hyvää poliisia ja todennut, että kiistelty lakiesitys jää todennäköisesti eduskunnan perustuslakivaliokuntaan, eikä etene sieltä minnekään.

Siinäkään mielessä hallituksen touhussa ei ole järjen häivää.

Aivan oikein pitää sanoa, ettei ay-liikkeellä voi olla veto-oikeutta siihen, mitä parlamentaarisesti valittu hallitus tekee. Ei voikaan, eikä pidä.

Se on verinen vääryys, että joku Teollisuusliiton Riku Aalto (sdp) kävelee hallituksen ja eduskunnan yli. Kaiken lisäksi kyse näyttää olevan pitkälti pelihahmojen kunniasta. Aallon ja Sipilän välit ovat jäätävän huonot.

Mutta tämä on Suomi.

Keskiviikon lakkopäivä maksoi kiistaan viattomille yrityksille kymmeniä miljoonia. Jos Sdp=SAK onkin kertonut, että talouskasvu johtuu ulkoisista tekijöistä eikä hallituksesta, niin kyllä se täällä omin voimin osataan silti tuhota.

Mitäpä sitä ei vaalien alla tekisi.

Lain hylkääminen olisi myrkkyä Sdp:lle

Mutta hallituksessa edes jonkun olisi pitänyt nähdä, mihin tilanne on menossa. Tai sitten hallituksen olisi pitänyt pysyä linjassaan, vaikka sillä mentäisiin päin kiviseinää. Tilanne muistuttaa surullista pakkolakiseikkailua syksyltä 2015.

Hallituksen linja muistuttaa humalaisen hoipertelulta.

Ehkä viisaimmin hallitus tekisi, jos nostaisi tässä vaiheessa kädet pystyyn.

Vaaleihin on vielä reilut puoli vuotta.

Lakiesityksen hylkääminen olisi sitä paitsi pahinta mitä Sdp:lle voisi tehdä. Jos irtisanomisesitystä ei tule, vasemmisto-oppositio voi ilkkua siitä hallitukselle muutaman viikon, mutta ei puolta vuotta.

Sitten Sdp:n pitäisi keksiä tilalle jotakin, josta saisi kevättalvella agitaation täyttämää hurmoshenkistä sananrieskaa SAK:n höyryävien soppatykkien reunalla toljottavalla vaalikansalle.

Ihan kaikki hallituksen esitykset eivät siihen tarkoitukseen kelpaa.

Mutta hallitus luo toistaiseksi Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle positiivista kierrettä ja energiaa. Miehen olemus on vapautunut ja esiintymiskyky parantunut. Tilanne oli aivan toinen vielä vuosi sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?