Politiikka

Tiedustelulait julistettiin kiireellisiksi, mutta miten käy soten? Lapintie: ”Kun sote on ajankohtainen, niin sitten mietitään sitä”

Julkaistu:

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) uskoo, että tiedustelulait voidaan saada voimaan vielä tämän vuoden aikana.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) kokee eduskunnasta tulleen tänään torstaina vahvan viestin tiedustelulain kiireellisyydestä.

– Kun näin isolla enemmistöllä täysistunto on todennut, että asia on kiireellinen, niin luonnollisesti se on silloin kiireellinen.

– Jokaisen valiokunnan velvollisuus on totta kai käsitellä kiireelliset asiat tärkeysjärjestyksessä. Nähdäkseni nyt täysistunnon velvoite koskee kaikkia eduskunnan valiokuntia, Lapintie sanoo.

Eduskunta antoi tänään keskiviikkona vihreää valoa tiedustelulakien läpiviemiselle kiireellisellä menettelyllä, eli vielä ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viestisalaisuutta koskeva perustuslain kiireellinen muutos hyväksyttiin eduskunnassa äänin 178–13. Päätöksen taakse vaadittiin eduskunnan 5/6 enemmistö.

Itse tiedustelulait voidaan säätää vielä tämän vaalikauden aikana eduskunnan 2/3 enemmistöllä.

Sotilas- ja siviilitiedustelun lakien on arvioitu saapuvan perustuslakivaliokuntaan viimeistään lokakuun puolivälin paikkeilla.

Valiokunnan asialistalla on myös kaksi mietintöä tiedustelun valvonnasta, eli tiedusteluvaltuutetun roolista ja eduskuntaan perustettavasta tiedusteluvaliokunnasta.

Miten käy sote-kiireen?

Tiedustelupaketin lisäksi valiokunnalla olisi kuitenkin tänä syksynä käsiteltävänään vielä liuta muitakin enemmän tai vähemmän kiireellisiä kokonaisuuksia.

Ensi vuoden budjettiin liittyvät hallituksen esitykset tulisi saada voimaan vuoden vaihteessa.

Tämän lisäksi sosiaali- ja terveysvaliokunnasta odotetaan saapuvaksi myös hallituksen massiivista sote- ja maakuntauudistuksen lakipakettia.

Sitä, menevätkö tiedustelulait valiokunnassa myös hallitukselle tärkeän sote-paketin edelle, ei Lapintie kommentoi.

– Juuri äsken äänestyksen perusteella täysistunto on velvoittanut käsittelemään nämä eduskunnassa kiireellisenä.

– Meillä ei ole mitään soteen liittyvää asiaa vielä edes pöydällä, koska me odotamme sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksia, Lapintie toteaa.

Mikäli soten mietintöluonnokset saapuisivat valiokuntaan samaan aikaan kun tiedustelulakien käsittely on vielä kesken, katsottaisiin Lapintien mukaan asiaa uudestaan.

– Kun sote on meidän kohdalla ajankohtainen, niin sitten mietitään sitä.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) muistuttaa, että valiokunta päättää itse omat prioriteettinsa.


Hän myös uskoo, että tiedustelulakien paketti voitaisiin saada läpi vielä tämän vuoden aikana.

– Se on eduskunnan käsittelystä kiinni, mutta kai valiokunnat yrittävät tämän vuoden aikana saada asian käsiteltyä, koska asialla on niin sanotusti kiire.

– Se on selvä signaali eduskunnan täysistunnolta, että 178 kansanedustajaa kokee kiireelliseksi tämän hankkeen, Häkkänen kommentoi tiedustelulakeja.