Toivola IS:lle: Kohut eivät olleet ainoa syy jättäytyä eduskunnasta – ”Monen asian summa”

Kansanedustaja Jani Toivola (vihr) kertoo ilmoittaneensa vihreiden eduskuntaryhmälle jo etukäteen jättäytyvänsä eduskunnasta.

Kansanedustaja Jani Toivola (vihr) kertoi tänään keskiviikkona jättäytyvänsä eduskunnasta ensi eduskuntavaalien jälkeen.

3.10.2018 15:58

Kansanedustaja Jani Toivolan (vihr) mukaan hänen päätöksensä jättäytyä eduskunnasta ensi kevään vaalien jälkeen on monen asian summa.

– Totta kai viime viikkojen asiat ovat osa sitä päätöstä olleet. Ja varmaan yleisellä tasolla sitä jokainen miettii kun vaalit lähestyy, että haluaako jatkaa ja miten on vuodet mennyt.

– Monen asian summa ja tämä on ollut yksi niistä, Toivola perustelee päätöstään IS:lle.

Toivola on saanut viime viikkojen aikana selitellä niin eduskunnan korotetun kulukorvauksen nostamista, eduskunnan kustantamia taksimatkojaan kuin kouluvierailuista saamiaan palkkioita.

Lue lisää: Vihreiden eduskuntaryhmä antoi Jani Toivolalle vakavat moitteet – Krista Mikkonen: ”Kyse on luottamuksesta”

Hänen mukaansa viime viikot ovat olleet kansanedustajan uran raskaimmasta päästä.

– Siinä ei ole kyse siitä ydintyöstä vaan ikään kuin minusta henkilönä. Ja siihen on liittynyt se luottamus minun ja ihmisten välillä. Sen olen ottanut todella raskaasti.

Tänään julkaisemassaan Facebook-kirjoituksessaan Toivola kertoo myös olevansa harmissaan siitä, että muut ihmiset ja yhteistyökumppanit ovat joutuneet selvittämään asioitaan julkisuudessa.

Omilta äänestäjiltä hän kertoo saaneensa paljon sekä hyvää että huonoa palautetta.

– On tullut tosi paljon pettyneitä ja vihaisia yhteydenottoja. Mutta tietenkin samaan aikaan tulee paljon niitä ihmisiä, jotka haluavat ilmaista tukeaan ja toteavat sen, että virheitä sattuu ja edelleen haluan nähdä sen hyvän mitä olet tehnyt, ja toivon että jatkat.

– Jonkun verran olen puhunut ihmisten kanssa myös puhelimessa. Niissä on ollut se, että ihmiset saattavat olla aika vihaisia ensin, mutta sitten kun olemme keskustelleet, niin puhelu päättyy jonkinlaiseen sovintoon, mikä on ollut kiva huomata.

Lue lisää: Lähes joka kymmenes vihreä tukee Jani Toivolan taksiajoja – ”Se ei kerro hänen moraalistaan mitään”

”Kokonaisuutena aika oli haastavaa”

Toivola kertoi kirjoituksessaan myös keskivaikean masennuksen ja uupumuksen vuoksi aiheutuneesta sairaslomastaan vuonna 2017.

– Julkisuudessa esillä olleet asiat tapahtuivat aikana, jolloin olin vakavasti masentunut. En ensin uskaltanut pysäyttää junaa vaan päinvastoin kiihdytin vauhtia ja yritin loppuun asti todistaa, että pystyn, kunnes asiat alkoivat lipsua otteestani. Lopulta uskalsin pysähtyä ja sain onnekseni apua, hän kirjoitti.

Toivola selventää IS:lle sairasloman ja viime viikkojen aikana tulleiden kohujen yhteyttä.

– Kerroin sen niin kuin taustaksi siihen. Kyllä varmaan jos puhutaan siitä, että ihminen on vakavasti masentunut tai uupunut, niin se vaikuttaa silloin kapasiteettiin muistaa ja hoitaa asioita ja ikään kuin säilyttää se ote siitä arjesta ja aikatauluista. Jolloin se vaikka luo enemmän riskiä sille, että voi sattua virheitä tai oma harkintakyky pettää.

– Kokonaisuutena se aika oli haastavaa sen takia, että olin masentunut. Ja sille ajanjaksolle ajoittuu näitä asioita.

Kertoi päätöksestään etukäteen ryhmälle

Toivola kertoo ilmoittaneensa päätöksestään vihreiden eduskuntaryhmälle etukäteen.

– Ihmiset olivat tietenkin pahoillaan. Olemme kuitenkin tiivis ryhmä. Aina tietysti se, jos joku lähtökohtaisesti ei asetu ehdolle ja tiedetään varmuudella, että ei tule olemaan osa tiimiä ensi kaudella, niin onhan se aina sellainen käännekohta.

Kaikkiaan Toivola kertoo miettineensä edustajan uransa aikana paljon etenkin kuuntelemisen merkitystä.

– Politiikassa on usein kova paine ikään kuin tuottaa vastauksia. Itse olen yrittänyt sitä omassa työssäni, että milloin olisi sellainen kohta, että ei tiedä, tai vain kuunnella.

– Sen olen huomannut, että asioiden syklit ovat kauhean nopeita. Toivoisi, että olisi enemmän tilaa sille asioiden pohdinnalle ja pyörittelylle.

Kaikkiaan Toivola kertoo jättävänsä eduskunnan haikeana.

– Mutta toisaalta myös todella kiitollisena. Tämä on ollut myös henkilökohtaisesti merkittävä matka ja olen kasvanut paljon ihmisenä ja saanut paljon mielettömiä kollegoita.

– Kyllä minulle avautui täysin uusi maailma silloin kun astuin politiikkaan.

Jatkostaan hän ei osaa vielä varmuudella sanoa.

– Aika näyttää. Kyllä haluan ehdottomasti jatkossakin tehdä yhteiskunnallisia asioita. Mutta se, mitä se on. Todella vaikea vielä nähdä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?