Lähtölaskenta puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok) oli alkanut keväällä 2016.
Kansanedustaja Harry Harkimo puhui lämpimikseen Stubbin haastamisesta, kisaan Harkimo ei ollut lähdössä.
Pitkään ainoana Stubbin haastajana oli ensimmäisen kauden kansanedustaja Elina Lepomäki (kok), jolla ei ollut mitään mahdollisuuksia pudottaa Stubbia valtaistuimeltaan.
Kokoomusväki toivoi Stubbille raskaan sarjan haastajaa, silloista sisäministeriä Petteri Orpoa (kok) tai Luxemburgissa EIB:n pankinjohtajana toiminutta Jan Vapaavuorta (kok).
Tuomo Yli-Huttulan kirja Presidentti ja porvarivalta (Otava) kertoo, että jopa silloinen varapuhemies Paula Risikko (kok) toivoi Stubbin syrjäyttämistä – ja Orpoa tai Vapaavuorta haastajaksi.
Orpo oli 20. huhtikuuta Vapaavuoren luona Luxemburgissa, kun Risikko lähetti herrakaksikolle ytimekkään tekstiviestin. Risikko toivoi, että jompikumpi vellihousuista lähtisi haastamaan Stubbin.
– Päättäkää kumpi teistä lähtee tai minä lähden. Jos teistä vellihousuista ei kumpikaan lähde, niin minä lähden, Vapaavuori paljasti kirjassa Risikolta saamansa viestin sisällön.
Vapaavuori ei puheenjohtajakisasta ollut innostunut, ja Orpo ilmoittautui mukaan toukokuussa ja voitti Stubbin puheenjohtajaäänestyksessä kuukautta myöhemmin Lappeenrannan puoluekokouksessa 2016.
Pääministeri Alexander Stubb jättää hallituksensa jäähyväiset presidentti Sauli Niinistölle toukokuussa 2015. Kokoomuskirjan mukaan presidentin ja puolueen suhteet eivät ole olleet koskaan niin huonot kuin Stubbin pääministerikaudella 2014-2015.
Lue lisää: Sipilä letkautti kokoomuslaisille oksennuspusseista – ”Se koettiin pahana loukkauksena”
Yli-Huttulan kokoomuskirjassa pestään puhtaaksi epäilyt, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö olisi puuttunut entisen puolueensa puheenjohtajakisaan.
– TP:llä ei ollut mitään roolia puheenjohtajavaihdoksessa, Orpo vakuutti kirjassa.
Orpo kertoo kirjassa, että hän ja Niinistö olivat olleet 13. huhtikuuta Ivalon raja-asemalla tutustumassa Lapin rajavartioston toimintaan. Orpon mukaan hän moottorikelkka-ajelun aikana ”informoi Niinistöä kokoomuksen tilanteesta ja kertoi pohtivansa Stubbin haastamista”.
Myös Niinistö kiistää, että hänellä olisi ollut mitään roolia kokoomuksen puheenjohtajakisassa.
– Se tapahtui joidenkin muiden roolista eikä minun enkä halunnut ottaa siihen kantaa. Huomasin sen, että kokoomuksen kentässä oli paljon levottomuutta. Paineet tulivat Stubbia kohtaan alhaalta eivätkä ylhäältä, Niinistö sanoi kirjassa.
Niinistö on tuohtui puheenjohtajakampanjan aikana Suomen Kuvalehden jutusta ja kannesta, jossa Orpon kerrottiin olevan Niinistön mies.
Niinistöä myös sapetti, että Orpo käytti lehden kantta apunaan puheenjohtajakisassa.
– Olin aika yllättynyt Suomen Kuvalehden kannesta, jossa leimattiin, että Orpo on minun ehdokkaani. Kaiken lisäksi puoluekokouksessa Orpon kampanjassa käytettiin sitä kantta minulta kysymättä. Siitä olen antanut melkoiset moitteet. Nämä ovat luoneet vääränlaista kuvaa, Niinistö totesi kirjassa.
Totta on kuitenkin se, että Niinistön ja kokoomuksen suhteet olivat huonoimmat Stubbin puheenjohtajakaudella 2014–2016, ja etenkin Stubbin ollessa pääministerinä.
Lue lisää: Niinistö oli haluton eduskuntavaaliehdokkaaksi 2007 – suhde Jenni Haukioon muutti mielen
Niinistö jo puhemiehenä kritisoi puheenjohtaja Jyrki Kataisen (kok) politiikkaa, ja presidenttinä Niinistö ei ole silitellyt seuraajiaan kokoomusjohdossa.
– Kokoomusjohto on joutunut kestämään Niinistön avointa kritiikkiä puolueen harjoittamaa politiikkaa kohtaan. Pahimmat konfliktit syntyivät Alexander Stubbin kaksi vuotta kestäneen puheenjohtajakauden aikana, Yli-Huttula kirjoitti kirjassaan.
– Karuin vaihe tasavallan sisäpiirissä koettiin, kun Niinistö joutui tekemään presidenttinä vajaan vuoden verran yhteistyötä pääministeri Stubbin kanssa. Presidentin ja kokoomuksen välit rauhoittuivat, kun Petteri Orpo syrjäytti Stubbin kokoomuksen puheenjohtajan paikalta kesällä 2016, Yli-Huttula jatkoi.
Niinistö ja Stubb ovat ihmisinä erilaisia, ja Niinistöä on ärsyttänyt Stubbin Nato-kommentit ja haastaminen Natosta.
– Stubb ei tuonut kauheasti esille konkreettista Nato-asiassaan, Niinistö tyytyi toteamaan totesi kirjassa.
Niinistön veljenpoika Ville Niinistö (vihr) tulkitsee kirjassa, että presidenttiä ärsytti Stubbissa tämän tyyli.
– Alexilta tulee syvältä selkärangasta, että hän vieroksuu Venäjän ulkopoliittista toimintaa. Olen ollut paikalla, kun Alex on selvästi tuonut esille, ettei hän halua ymmärtää Venäjän näkökulmaa. Heillä oli suhtautumisessa Venäjään iso näkemysero. Vaikka on toista mieltä, pitäisi pystyä ymmärtämään toisenkin näkemyksiä, Ville Niinistö totesi.