Näillä sanoilla Stubb kalastelee EU:n kärkivirkaa – lue ehdokaskirje sanasta sanaan - Politiikka - Ilta-Sanomat

Näillä sanoilla Stubb kalastelee EU:n kärkivirkaa – lue ehdokaskirje sanasta sanaan

Alexander Stubb lähetti kirjeen ryhmätovereilleen.

Julkaistu: 2.10.2018 17:00

Alexander Stubb vitsailee puoluetovereilleen Helsingin pimeydestä ja katsoo, että nyt on aika seistä barrikadeilla ja puolustaa Eurooppaa.

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb ilmoitti tänään Strasbourgissa lähtevänsä tavoittelemaan Euroopan kansanpuolueen kärkiehdokkuutta. Stubbia aiemmin kisaan on ilmoittautunut saksalainen Manfred Weber. EU-vaalien jälkeen suurimmaksi nousseen puolueen kärkiehdokkaalla on mahdollisuudet nousta EU-komission johtoon Jean-Claude Junckerin tilalle. EPP valitsee kärkiehdokkaansa puoluekokouksessaan Helsingissä marraskuun alussa. IS julkaisee kokonaisuudessaan Stubbin Euroopan kansanpuolueen edustajille lähettämän kirjeen. Kirje on vapaasti käännetty Stubbin englanniksi kirjoittamasta kirjeestä.

”Hyvä EPP-ystävä,

Saanen aloittaa onnittelemalla teitä rohkeudestanne. Helsinkiin EPP:n puoluekokoukseen tuleminen marraskuussa kysyy kanttia – se tulee olemaan pimeää ja kylmää. Mutta älkää huoliko, kokoomuksen tuntien teitä odottaa nasta elämys yhdistettynä lämpimään vieraanvaraisuuteen. Yhdessä me teemme puoluekokouksesta vahvan eurooppalaisen demokratian hetken.

Olen viime kuukausina ollut yhteydessä teistä moniin. Tarkan harkinnan ja vahvan kannustuksen jälkeen olen päättänyt hakea EPP:n kärkiehdokkaan paikkaan komission puheenjohtajaksi. Ilmoitan ehdokkuudestani Strasbourgissa 2. lokakuuta 2018 kello 16.00.

Koen, että EPP:lle on tärkeää ottaa kärkiehdokas-proseuurista kaikki irti. Tämä tarkoittaa, että meillä tulisi olla avoin ja demokraattinen vaali uskottavien ja kokeneiden kandidaattien välillä. Tämä vahvistaa puoluetta lähestyessämme eurovaaleja toukokuussa 2019.

Tervehdin ilolla ystäväni ja kollegani Manfred Weberin ehdokkuutta. Katson, että minun ja Manfredin on korvaamattoman tärkeää käydä rakentavaa ja julkista keskustelua Euroopan tulevaisuudesta seuraavina viikkoina.

Olen päättänyt lähteä ehdolle kahdesta syystä. Ensinnäkin uskon, että nyt, enemmän kuin koskaan, tarvitsemme eurooppalaisten arvojen väkevää puolustamista. Ideologinen dna:mme perustuu ihmisarvon, vapauden, demokratian, tasa-arvon, oikeusvaltioperusteisen järjestyksen ja ihmisoikeuksien, mukaan lukien vähemmistöihin kuuluvien oikeuksien, kunnioitukselle. Uskon, että nämä arvot ovat Euroopan perusta ja komission puheenjohtajana puolustan niitä.

1900-luvulla EPP voitti ideoiden taistelun. Demokratia voitti fasismin ja kommunismin suurelta osin edeltäjiemme väsymättömän taistelun vuoksi ympäri Euroopan. Olemme aina olleet vahvoja liberaalin demokratian, sosiaalisen markkinatalouden ja sääntöperustaisen globalisaation puolustajia. Mutta maailmankuvaamme ei voi ottaa itsestäänselvyytenä. Arvomme ovat hyökkäyksen kohteena Euroopan unionin sisä- ja ulkopuolelta. On aika seistä barrikadeilla ja puolustaa Eurooppaa.

Toiseksi, uskon tämän olevan Euroopan hetki. Kun Yhdysvallat ja Britannia ovat vapaaehtoisesti vähentämässä painoarvoaan maailmanpolitiikassa, Euroopan unionin pitkää astua tilalle ja täyttää valtatyhjiöt. Läheinen transatlanttinen liittoutumamme ei ole millään tapaa menneisyyttä, mutta meidän tulee kantaa enemmän vastuuta omasta kohtalostamme.

Tämä tarkoittaa, että meidän on astuttava esiin kysymyksissä kuten turvallisuus, maahanmuutto, teknologia, työllisyys, vapaa ja reilu kauppa, kestävä kehitys ja ilmastonmuutos. Neljäs teollinen vallankumous – keinoäly ja robotisaatio – tulee olemaan valtava muutosvoima yhteiskunnalle. Se muuttaa talouden, politiikan ja tieteen logiikan. Jos emme valmistaudu tulevaisuuteen yhdessä, Eurooppa jää jälkeen.

On aika koota rivit vahvan Euroopan puolesta. Tämä tarkoittaa turhien jakolinjojen lievittämistä idän ja lännen, pohjoisen ja etelän välillä. Meidän täytyy olla parempia osoittamaan sitä mikä meitä yhdistää kuin sitä mikä meitä erottaa. Tarvitsemme enemmän solidaarisuutta oli kyse sitten euron tai maahanmuuton tulevaisuudesta. Samaan aikaan jäsenvaltioiden on otettava suurempi omistajuus eurooppalaisesta projektista.

Moni teistä tunteen taustani ja kokemukseni akateemikkona, virkamiehenä ja poliitikkona. Kymmenen vuotta yliopistossa ja virkamiehenä, neljä vuotta Euroopan parlamentissa, kahdeksan vuotta hallituksessa ja vuosi Euroopan investointipankissa eivät ole ainoastaan antaneet minulle runsaasti kokemusta johtamisesta ja lainsäädäntötyöstä, vaan muokanneet minusta myös omistautuneen Euroopan puolustajan.

Olen ottanut viisi viikkoa virkavapaata EIB:stä ennen EPP:n puoluekokousta 7.-8. marraskuuta. Aion esitellä ohjelmani seuraavalle Euroopan sukupolvelle Brysselissä 17. lokakuuta. Tulevina viikkoina aion vierailla mahdollisimman monessa pääkaupungissa keskustellakseni kanssanne Euroopan tulevaisuudesta. Tiimini tulee olemaan teihin yhteydessä mahdollisista tapaamisista ja julkisista keskusteluista Manfredin kanssa.

Pidän itseäni maltillisena keskustaoikeistolaisena ja aion tehdä kampanjastani Eurooppaa puolustavan ja positiivisen. Yhdessä voimme tehdä tästä menestyksen EPP:lle ja Euroopan tulevalle sukupolvelle. Toivon näkeväni sinut pian ja kiitos tuestasi.

Parhain terveisin,

Alexander Stubb”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?