Laura Huhtasaari julkaisi kuvan alaikäisten oppilaiden tekemästä julisteesta – rehtori pitää kansanedustajan toimintaa ”erikoisena”

Tamperelaisen koulun rehtori arvostelee Laura Huhtasaarta (ps) tämän some-päivityksestä.

Laura Huhtasaaren päivityksessä näkyy tamperelaisen koulun nimi ja juliste, jossa on kolmen alaikäisen tekijän etunimet.

1.10.2018 10:48

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari jakaa mielipiteitä tuoreessa päivityksessään yhteisöpalvelu Twitteriin.

– Useat opiskelijat ovat ottaneet minuun yhteyttä ja kertoneet, kuinka koulujen opettajat vihapuhuvat ja lietsovat ja kannustavat vihaan demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan. Tätä tapahtuu peruskoulussa ja lukiossa, Huhtasaari kirjoitti.

Huhtasaaren päivityksessä näkyy tamperelaisen koulun nimi ja juliste, jossa on kolmen tekijän nimet. Julisteessa kysytään: ”Suomeen VAI Kuoleen”. Alla on on kuvia poliitikoista ja keskellä kuva, jossa on turvapaikanhakijoista pullottava pelastuslautta.

Kuoleen-otsikon puolella on valokuva perussuomalaisten puheenhohtajasta Jussi Halla-Ahosta ja Huhtasaaresta.

Twiitti on herättänyt runsaasti keskustelua. Valtaosa arvosteli Huhtasaarta, mutta osa myös tuki häntä ja arvosteli julistetta ja opettajia aivopesusta ja poliittisten mielipiteiden tuputtamisesta oppilaille.

Huhtasaari sai Twitterissä vihaista palautetta siitä, että on tullut mahdollisesti niin sanotusti maalittaneeksi koulun tai lapset. Maalittaminen tarkoittaa sitä, kun ihmisiä nostatetaan sosiaalisessa mediassa tietyn kohteen kimppuun.

– Opettajan koulutuksen saanut kansanedustaja julkaisee mahdollisesti alaikäisten oppilaiden etunimet ja koulun, nyt kannattaisi toivoa sormet ristissä ettei tullut ”maalittaneeksi” lapsia nettihäiriköille, yhdessä twiitissä sanottiin.

– Demokraattisissa vaaleissa valittu poliitikko lähtee maalittamaan koulua ja sen opettajia.

Koulun rehtori ihmettelee Huhtasaaren toimintaa Ilta-Sanomille. IS ei julkaise koulun nimeä, luokka-astetta eikä nimiä julisteen tekijöiden alaikäisyyden takia.

– Olen pahoillani, että oppilaiden työ on julkaistu ilman asiayhteyden selvittämistä, sanoo koulun rehtori.

Vaikka työ on ollut esillä julkisessa tilassa, alaikäisten lasten töiden julkaisemiselle pitäisi aina olla lupa.

Koululaisten kulttuuriprojektissa tekemissä julisteissa otetaan kantaa moniin eri yhteiskunnallisiin asioihin, ei yksistään puoluepolitiikkaan.

Taidekaari-hanke julkaisi kuvan alun perin sosiaalisessa mediassa helmikuussa.

Huhtasaari on itse erityisopettaja ja uskonnon aineenopettaja. Hän on puhunut julkisuudessa paljon sananvapauden puolesta oman puolueensa aatemaailmalle.

Koulun rehtorin mukaan riski maalittamiselle on olemassa. Maanantaiaamuun mennessä rehtori oli saanut kaksi yhteydenottoa.

– Tällaista että viitattiin jihadismiin ja marxilaisuuteen ja kyseltiin, miten tällaisia töitä on voitu tehdä, rehtori sanoi.

Hän epäili, että palautetta voi tulla lisää, sillä moni tekee nopeita päätelmiä pelkän kuvan tai Twitter-keskustelun perusteella.

Koululaisten julistenäyttelystä käy ilmi, että ohjelmassa nuoret ovat itse ideoineet ja toteuttaneet kuvia erilaisilla tekniikoilla.

Työt ovat osa kaupungin kulttuurikasvatusohjelmaa, jonka anti oli esillä jo viime keväänä. Näyttelystä käy ilmi, että ohjelmassa nuoret ovat itse ideoineet ja toteuttaneet kuvia hyvin erilaisilla tekniikoilla erilaisista teema-aiheista ympäristökysymyksistä rauhanaatteeseen ja kantaa ottamattomiin töihin.

Rehtori pitää Huhtasaaren toimintaa ”erikoisena”.

Kuva on otettu paikan päältä näyttelystä, ja kuvaaja ilmeisesti lähettänyt sen Huhtasaarelle. Kuvan ottaja on siten tiennyt, missä yhteydessä juliste on esillä.

Huhtasaari on jakanut kuvan selvittämättä sen taustaa joko itse tai ainakaan kertomatta asiayhteydestä julkisessa päivityksessä.

Koulut kannustavat nykyisten opetussuunnitelmien mukaisesti oppilaita osallistumaan yhteiskunnalliseen ja poliittiseen keskusteluun.

– Tämä on yhteiskunnallinen ja kantaa ottava juliste.

IS ei tavoittanut Huhtasaarta kommentoimaan päivitystään. Twitterissä Huhtasaari kommentoi kuvaan viitaten että vastuu on opettajan ja rehtorin, ei oppilaiden.

Juttua täydennetty 1.10.2018 kello 15.23: Taidekaari-hanke julkaisi Huhtasaaren levittämän kuvan alun perin sosiaalisessa mediassa helmikuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?