Politiikka

Laura Huhtasaari julkaisi kuvan alaikäisten oppilaiden tekemästä julisteesta – rehtori pitää kansanedustajan toimintaa ”erikoisena”

Julkaistu:

Politiikka
Tamperelaisen koulun rehtori arvostelee Laura Huhtasaarta (ps) tämän some-päivityksestä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari jakaa mielipiteitä tuoreessa päivityksessään yhteisöpalvelu Twitteriin.

– Useat opiskelijat ovat ottaneet minuun yhteyttä ja kertoneet, kuinka koulujen opettajat vihapuhuvat ja lietsovat ja kannustavat vihaan demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan. Tätä tapahtuu peruskoulussa ja lukiossa, Huhtasaari kirjoitti.

Huhtasaaren päivityksessä näkyy tamperelaisen koulun nimi ja juliste, jossa on kolmen tekijän nimet. Julisteessa kysytään: ”Suomeen VAI Kuoleen”. Alla on on kuvia poliitikoista ja keskellä kuva, jossa on turvapaikanhakijoista pullottava pelastuslautta.

Kuoleen-otsikon puolella on valokuva perussuomalaisten puheenhohtajasta Jussi Halla-Ahosta ja Huhtasaaresta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Twiitti on herättänyt runsaasti keskustelua. Valtaosa arvosteli Huhtasaarta, mutta osa myös tuki häntä ja arvosteli julistetta ja opettajia aivopesusta ja poliittisten mielipiteiden tuputtamisesta oppilaille.

Huhtasaari sai Twitterissä vihaista palautetta siitä, että on tullut mahdollisesti niin sanotusti maalittaneeksi koulun tai lapset. Maalittaminen tarkoittaa sitä, kun ihmisiä nostatetaan sosiaalisessa mediassa tietyn kohteen kimppuun.

– Opettajan koulutuksen saanut kansanedustaja julkaisee mahdollisesti alaikäisten oppilaiden etunimet ja koulun, nyt kannattaisi toivoa sormet ristissä ettei tullut ”maalittaneeksi” lapsia nettihäiriköille, yhdessä twiitissä sanottiin.

– Demokraattisissa vaaleissa valittu poliitikko lähtee maalittamaan koulua ja sen opettajia.

Koulun rehtori ihmettelee Huhtasaaren toimintaa Ilta-Sanomille. IS ei julkaise koulun nimeä, luokka-astetta eikä nimiä julisteen tekijöiden alaikäisyyden takia.

– Olen pahoillani, että oppilaiden työ on julkaistu ilman asiayhteyden selvittämistä, sanoo koulun rehtori.

Vaikka työ on ollut esillä julkisessa tilassa, alaikäisten lasten töiden julkaisemiselle pitäisi aina olla lupa.


Taidekaari-hanke julkaisi kuvan alun perin sosiaalisessa mediassa helmikuussa.

Huhtasaari on itse erityisopettaja ja uskonnon aineenopettaja. Hän on puhunut julkisuudessa paljon sananvapauden puolesta oman puolueensa aatemaailmalle.

Koulun rehtorin mukaan riski maalittamiselle on olemassa. Maanantaiaamuun mennessä rehtori oli saanut kaksi yhteydenottoa.

– Tällaista että viitattiin jihadismiin ja marxilaisuuteen ja kyseltiin, miten tällaisia töitä on voitu tehdä, rehtori sanoi.

Hän epäili, että palautetta voi tulla lisää, sillä moni tekee nopeita päätelmiä pelkän kuvan tai Twitter-keskustelun perusteella.


Työt ovat osa kaupungin kulttuurikasvatusohjelmaa, jonka anti oli esillä jo viime keväänä. Näyttelystä käy ilmi, että ohjelmassa nuoret ovat itse ideoineet ja toteuttaneet kuvia hyvin erilaisilla tekniikoilla erilaisista teema-aiheista ympäristökysymyksistä rauhanaatteeseen ja kantaa ottamattomiin töihin.

Rehtori pitää Huhtasaaren toimintaa ”erikoisena”.

Kuva on otettu paikan päältä näyttelystä, ja kuvaaja ilmeisesti lähettänyt sen Huhtasaarelle. Kuvan ottaja on siten tiennyt, missä yhteydessä juliste on esillä.

Huhtasaari on jakanut kuvan selvittämättä sen taustaa joko itse tai ainakaan kertomatta asiayhteydestä julkisessa päivityksessä.

Koulut kannustavat nykyisten opetussuunnitelmien mukaisesti oppilaita osallistumaan yhteiskunnalliseen ja poliittiseen keskusteluun.

– Tämä on yhteiskunnallinen ja kantaa ottava juliste.

IS ei tavoittanut Huhtasaarta kommentoimaan päivitystään. Twitterissä Huhtasaari kommentoi kuvaan viitaten että vastuu on opettajan ja rehtorin, ei oppilaiden.

Juttua täydennetty 1.10.2018 kello 15.23: Taidekaari-hanke julkaisi Huhtasaaren levittämän kuvan alun perin sosiaalisessa mediassa helmikuussa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nainen tuskailee HS:ssä työstä kieltäytyvän puolison elättämistä: ”Pitääkö laskelmissa huomioida, että hän tarjoaa hellyyttä, seksiä ja seuraa?”
   Kotimaa
  3. Edis Tatlin taidokas temppuilu mykisti tv-katsojat – ”On tapahtunut lajinvalintavirhe”
   Tanssii tähtien kanssa
  4. Näyttelijä Kari Väänänen paljasti Ylellä: sai uskomattoman puhelun Yhdysvalloista – Steven Spielberg halusi mukaan hittielokuvaansa
   TV & elokuvat
  5. Kiira Korpi otti terävästi kantaa keskusteluun lapsien valmentamisen metodeista: ”Pitäisi olla ehdottomasti kiellettyä”
   Taitoluistelu
  6. Tätä et nähnyt tv:ssä: Jone Nikulan Hanna-vaimo kruunattiin TTK:n kulisseissa vuoden tanssinopettajaksi – asteli hakemaan palkintoa verkkareissa
   Viihde
  7. Tunti sitten
  8. Suomen suurlähetystö hämmästyi ja ohjeistaa ruotsalaisia – ”Saunassa ei syödä ruokaa”
   Kotimaa
  9. Harvinainen yhteiskuva: Pekka Pouta saapui Tanssii tähtien kanssa -lähetykseen Mari-vaimonsa kanssa
   Viihde
  10. Ketkä raivaavat tiensä Tanssii tähtien kanssa -finaaliin? Grafiikka seuraa pistetilannetta hetki hetkeltä
   Viihde
  11. 5 asiaa, joita miehet toivovat kumppaniltaan – ”Haluan puhua tunteistani”, sanoo Lasse
   Seksi & Parisuhde
  12. Trump hämmensi puheillaan suomalaisten metsien haravoinnista – Niinistön kommentit IS:lle leviävät maailmalla
   Ulkomaat
  13. Näytä lisää