Ennätysmäärä kansanedustajia jättämässä eduskunnan – kokoomuksen tärkeimmän vaalipiirin äänistä lähtee jopa 40 prosenttia!

Suurten nimien katoaminen voi tutkijan mukaan tietää joissakin vaalipiireissä ”katastrofin paikkaa” joillekin puolueille.

Kokoomus menettää Uudellamaalla paljon ääniä. Edellisten vaalien kokoomuslaisista eivät ole ehdolla esimerkiksi Alexander Stubb (vas.) ja Harry Harkimo.

30.9.2018 7:41

Eduskunnasta on liki historiallista imua pois eläkkeelle tai muihin hommiin.

Peräti 36 istuvaa kansanedustajaa ei ole ehdolla ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa – ja lisää luopumisilmoituksia on tulossa syksyn aikana.

Eduskunnan jättävien kansanedustajien määrä kasvoi viimeksi lauantaina kahdella, kun Vesa-Matti Saarakkala (sin) kertoi jättävänsä huhtikuun vaalit väliin ja Eero Heinäluoma (sd) paljasti IS:n haastattelussa aikovansa europarlamenttiin.

Suurin kato on käymässä keskustassa, jossa on tulossa todellinen sukupolvenvaihdos. Keskustan valituista kansanedustajista ainakin 11 on pois rivistä huhtikuussa.

– Kyllä politiikan suhdannevaihtelulla on merkitystä, kun mietitään, milloin on sopiva aika lähteä. Onko se tämän kauden vai seuraavan kauden päättyessä? Pääministeripuolue ei välttämättä tule erinomaista vaalitulosta saamaan, sekin tekee päätöksestä ehkä helpompaa, kun vaalivoittoa ei todennäköisesti ole tulossa, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä totesi.

Jos taulukko ei näy alla, katso se täältä.

Arkadianmäeltä poistuvat edustajat jättävät ison aukon puolueidensa äänisaaliseen.

Keskustan luopujat keräsivät viime vaaleissa noin 78 000 ääntä, mikä on yli 11 prosenttia puolueen koko äänipotista.

Kokoomuksen listoilta poistuvat kuusi ääniharavaa imuroivat niin ikään noin 11 prosenttia puolueen äänistä.

Sdp:n pois jäävät edustajat keräsivät 8 prosenttia puolueen äänistä.

Rkp:n kolme ei-ehdolla olevaa edustajaa keräsi peräti 25 prosenttia puolueen koko äänipotista.

– Kyllä se painetta pistää puolueelle ehdokasasetteluun. Aikamoinen määrä ääniä jää isännättömiksi ja emännättömiksi. Toisaalta aukkoa on uusille tulijoille, Jokisipilä sanoi.

Vaalit ratkeavat aina vaalipiireittäin. Ehdokaslistoilta poistuvan kansanedustajan tilalle olisi löydettävä mitat täyttävä korvaaja.

Luopujat ovat keränneet melkoisen osuuden puolueen äänistä omissa vaalipiireissään.

– Ei se paniikki ole, mutta vakava paikka, mistä korvaajat löydetään. Puolueessa nämä on tiedetty varmaan aiemmin kuin ne on ulos kerrottu, ja varautuminen on käynnissä.

– Jos puolueen valtakunnallinen kannatus ei ota noustakseen, ja asiat menevät huonosti, ja tunnettuja nimiä on jäämässä pois – siinä on katastrofin paikka puolueelle vaalipiirissä, Jokisipilä näki.

Keskustalle suurin suhteellinen kato on käymässä Satakunnassa: eläkepäiville vetäytyvät Timo Kalli ja Kauko Juhantalo keräsivät kolmanneksen puolueen äänistä vaalipiirissä.

Kokoomuksen murheenkryyni on sen paras vaalipiiri Uusimaa: 40 prosenttia puolueen viime vaalien äänisaaliin kerääjistä ei ole käytössä. Alexander Stubb lähti pois, Harry Harkimo perusti oman porukkansa, Outi Mäkelä meni Nurmijärven kunnanjohtajaksi ja Sanna Lauslahti Lääketeollisuuden toimitusjohtajaksi.

Suurin suonenveto löytyy Sdp:ltä ja Keski-Suomesta, jossa sen molemmat vaaleissa valitut kansanedustajat, Lauri Ihalainen ja Susanna Huovinen, eivät enää ole ehdolla. He saivat kahdestaan 53,5 prosenttia keskisuomalaisten demareiden äänistä.

Vihreistä, perussuomalaisista ja kristillisdemokraateista ei ole tullut vielä yhtään luopumisilmoitusta, vasemmistoliitostakin vain yksi.

Ehdottomasti heikoin ehdokastilanne on sinisillä.

Sinisillä oli 19 hengen eduskuntaryhmä perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.

Heistä peräti kuusi kansanedustajaa on jo ilmoittanut, että eivät ole enää ehdolla huhtikuussa. Lisäksi yksi, Kaj Turunen,on loikannut ja lienee kokoomuksen ehdokkaana huhtikuussa.

– Heillä paniikkia voi olla enemmän. Aiemmin sama asetelma oli skogilaisten lähdettyä Sdp:stä ja Smp:n hajoamisessa.

– Kun katsoo, miten on käynyt puolueesta lähteneille, se on ollut karua kertomaa seuraavissa vaaleissa. Kun sinisen puolueen kannatus on ollut puolessatoista prosentissa, kyllä heillä on katastrofia ilmassa. Heillä on viisi ministeriä, ja avainasemassa on, mitä he tekevät, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoi.

Viidestä sinisten ministeristä neljä lienee ehdolla, Timo Soinin ehdokkuus on arvoitus.

Sinisten luopujien äänimäärästä ei voi vetää johtopäätöksiä siitä, kuinka paljon he keräsivät puolueen äänistä. Siniset olivat perussuomalaisten ehdokkaina 2015.

Tarkka selvitys on tekemättä, mutta vaalikaudella 2015–2019 eduskunnan jättää vapaaehtoisesti ainakin lähihistoriassa ennätysmäärä kansanedustajia.

Syyskuun puolivälissä lukema on 36. Valistuneen arvion mukaan reilusti yli 40 keväällä 2015 valituista kansanedustajista ei enää huhtikuussa 2019 ole eduskuntaan ehdolla.

Nyrkkisäännön mukaan vaaleissa valituista kansanedustajista kolmisenkymmentä ei ole ehdolla seuraavissa vaaleissa. Osa löytää vaalikauden aikana vihreän oksansa, osa vetäytyy muista syistä ja osa jää eläkkeelle.

Nyt eläkkeelle jääjiä on paljon.

– Siellä on pitkään mukana olleita noin seitsemänkymppisiä kansanedustajia. Se on normaalia kulkua, kun ruvetaan hiljalleen siirtymään eläkkeelle, Markku Jokisipilä sanoi.

– Siitä on tullut tyypillisempää, että eduskunnasta lähdetään jo aika nuorella iällä jatkamaan toisille uralle tai aukeaa korkeampia pestejä, Jokisipilä jatkoi.

Tällä vaalikaudella muihin tehtäviin on siirtynyt huimat 12 kansanedustajaa: hyviin virkoihin, yritysten johtotehtäviin tai europarlamenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?